Intersemat, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R, Sota Group 21 şi Ecopim, cinci companii de preluare responsabilitate, active pe piaţa colectării selective de deşeuri de ambalaj, reactivează proiectul ECO – ROMÂNIA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia ECO – ROMÂNIA îşi propune iniţierea, desfăşurarea şi sprijinirea de activităţi pentru creşterea cantităţilor de deşeuri reciclabile colectate precum şi colaborarea cu toate autorităţile care au menirea să asigure cadrul legislativ eficient pentru gestionarea integrată a deşeurilor.

Ce sunt şi ce fac organizaţiile de transfer de responsabilitate?

„Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate (OTR) nu sunt o “găselniţă” a băieţilor deştepţi din România, cum s-a întâmplat în domeniul energiei şi cum s-a spus de mai multe ori, greşit şi tendenţios,  în spaţiul public în ultima vreme. 

OTR-urile sunt o opţiune agreată, implementată şi reglementată la nivel european şi  funcţionează în România pe aceleasi principii ca în celelalte state membre, pentru ca Romania sa-si indeplineasca obligatiile de reciclare asumate prin tratatul de aderare”, a declarat Geanin Şerban, noul director executiv al asociaţiei ECO – ROMÂNIA.

Practic, OTR-urile preiau, în baza unor contracte, responsabilitatea producătorilor şi importatorilor de bunuri ambalate, care au obligaţia legală de a recicla ambalaje şi susţin financiar colectarea deşeurilor de ambalaj şi predarea acestora către reciclatori. De cele mai multe ori, fără această contribuţie financiară OBLIGATORIE,  deşeurile  ar rămâne pe străzi sau ar fi duse la gropile de gunoi.

OTR-urile funcţioneaza pe baza unor licenţe emise de Ministerul Mediului şi sunt avizate anual.

OTR-urile nu intră direct  în contact cu deşeurile, ele  au obligaţia de a încheia contracte doar  cu colectori  şi reciclatori autorizaţi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pentru ca aceştia să colecteze şi să predea deşeurile numai către reciclatori ce au autorizaţii de mediu pentru reciclarea/ valorificarea respectivelor tipuri de deşeri.

În fiecare an, OTR-urile sunt controlate de Administraţia Fondului pentru Mediu iar în conformitate cu legea  colectorii/ reciclatorii sunt controlaţi de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu în ceea ce priveşte cantitatea, tipul, provenienţa şi destinaţia deşeurilor.

Întrucât aceste organizaţii nu colectează ele efectiv deşeurile, raportările pe care le fac atât producătorilor  cât şi autorităţilor statului, se bazează pe principiul european privind responsabilitatea celui ce declară că respectivele cantităţi au fost colectate şi predate pentru reciclare.

Ce a generat situaţia dramatică din 2015 ?

În anul 2015 a fost un imens scandal public provocat de raportări false şi date eronate oferite OTR-urilor de către colectori şi reciclatori. Nerealizarea de către respectivii colectori şi/ sau reciclatori a obligaţiilor de colectare şi reciclare a cantitatilor de deşeuri de ambalaj, asumate prin contractele cu OTR-urile, au generat penalităţi imense, penalităţi ce trebuie să fie plătite de către producători.

Este o situaţia ANORMALĂ – întrucât producătorii, prin intermediul OTR-urilor, au fost cumpărători de bună credinţă a unor servicii de colectare şi reciclare.

Penalităţile sunt imense, având o valoare de 2 lei/kg pentru cantităţile constatate că nu s-au reciclat. Această amendă nu este nouă, ea este în sarcina producătorilor încă din 2006 când era de 1 leu/kg,  fiind ulterior mărită la 2 lei/kg în 2010 şi este aplicabilă şi OTR-urilor începând cu 2014. Deci, nici valoarea acestei penalităţi, nici cine o plăteşte NU a fost modificată în 2015 prin legea 249 din octombrie.

Valoarea de 2 lei/kg nu a avut niciodată o explicaţie raportată la costurile efective de colectare/ reciclare iar acest aspect a avut un impact devastator atât asupra producătorilor cât şi a OTR-urilor.

Se impune în mod obligatoriu revizuirea cuantumului acestei penalităţi, dar şi o corelare a responsabilităţii tuturor celor care au obligaţii cu privire la ţintele de reciclare ale  României.

În acest context, unul din obiectivele principale ale Asociaţiei ECO-ROMÂNIA este să contribuie la realizarea unei legislaţii clare, coerente, aplicabile şi echitabile pentru toţi participanţii la sistem, de la producători şi OTR-uri până la autorităţi centrale şi locale, colectori, reciclatori şi cetăţeni, şi să promoveze un control susţinut pentru toţi, astfel încât situaţia anului 2015 să nu se mai repete. ECO-ROMÂNIA solicită Guvernului, Ministerului Mediului, instituţiilor deconcentrate din domeniu să adopte măsurile urgente pe care Asociaţia ECO-ROMÂNIA le propune:

- renunţarea la măsurile populiste şi înlocuirea lor cu obligativitatea colectării separate a deşeurilor de către populaţie,

- introducerea sistemului „plăteşti cât arunci„ 

- instituirea taxei la groapă şi plata acesteia de către operatorii care nu colectează separat.

Toate acestea, daca vor fi realizate prin implicarea primăriilor, primării care au obligaţii în domeniul colectării şi reciclării deşeurilor menajere, şi vor ajuta România să îşi indeplineasca obligaţiile de reciclare la nivel de ţară.

La acestea se adaugă clarificarea rolurilor fiecărui actor şi măsurilor de control aferente, corelarea legislaţiei românesti cu bunele practici europene în perspectiva măsurilor pe care Uniunea Europeană le pregateşte cu privire la creşterea obiectivelor de reciclare, ca parte din Pachetul Legislativ al Economirei Circulare.

Dacă la nivelul factorilor de decizie se va acţiona nu în sensul găsirii unui vinovat, ci a eliminării cauzelor care au generat situaţia din 2015, se va ajunge ca în 2020 impactul negativ asupra tuturor, prin nerealizarea viitoarelor obiective mărite, să fie incomparabil mai mare decât cel actual.

ECO – ROMÂNIA este convinsă de necesitatea unui memorandum naţional – o  foaie de parcurs asumată de toţi cei care sunt sau vor fi implicaţi în îndeplinirea acestor obligaţii.

ECO-ROMANIA - Email : contact@ecoromania.org; Tel : 0749108109

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.