Valeriu Cojocaru, director general al companiilor Comcereal Vaslui şi Agrocomplex Bârlad, parte a grupului Racova, unul dintre cei mai puternici jucători agricoli din România, a prezentat cele mai importante măsuri de redresare şi rentabilizare a companiilor AGRI din portofoliul grupului, de la momentul preluării lor efective, în 2015, de la fostul proprietar, Adrian Porumboiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate astăzi la Bucureşti, managerul Racova Grup a explicat că, de la preluarea operaţiunilor în urmă cu doi ani şi jumătate, managementul actual a efectuat mai multe acţiuni în sensul redresării companiilor şi aducerii lor în zona de profitabilitate. Printre altele, echipa actuală de management a redus semnificativ pierderile istorice înregistrate de companii, a achitat datorii de zeci de milioane de euro faţă de cei mai importanţi creditori ai grupului, a eficientizat activitatea de afaceri, prin reorientarea activităţii spre domenii cu profitabilitate crescută şi a realizat investiţii în retehnologizarea companiilor.

Astfel, raportat la anul 2015, indicatorii economico-financiari ai grupului Racova arată că afacerea este pe calea cea bună, situaţia critică în care se aflau companiile în momentul vânzării lor fiind depăşită.

Valeriu Cojocaru a declarat că au fost stinse datorii de peste 50 de milioane de euro, din cele peste 200 de milioane de euro cât a reprezentt datoria preluată în urma transferului de acţiuni de la fostul patron. Au fost achitate peste 80% din datoriile la instituţiile bancare, cei mai importanţi creditori ai firmelor, dar şi la alţi creditori inclusiv datorii la bugetul de stat.

În acest moment, a punctat managerul, “activitatea grupului Racova este una solidă, fiind curăţată de elementele toxice pe care le-am moştenit, şi mă refer aici la noianul de datorii, contracte păguboase, creanţe neîncasate, detehnologizare, ca să nu mai amintesc de active şi pasive raportate eronat.„

Ca exemplu, Cojocaru a menţionat că, la societatea Comcereal Vaslui, scăderea pierderilor a fost de cca. 1 mil de lei, raportată la 2016. La celelalte companii ale grupului, cum sunt Agrocomplex Bârlad şi SC R- AGRO SA Falciu, piederile cumulate au fost ajustate cu peste 12 mil lei.

În prezent, a completat Cojocaru, avem în exploatare 35 000 de ha teren agricol, plătim salariile a peste 400 de angajaţi, contribuim la bugetul naţional şi cel local prin plata de impozite şi taxe de peste 6 milioane de euro (28.047.500 lei). Am preluat un business îngropat în datorii, evitat de orice investitor şi, în mai puţin de 2 ani, am făcut ca el să fie unul cu viitor. În ciuda multor piedici pe care unii încearcă să ni le pună, suntem gata să începem campania agricolă de primăvară şi mizăm pe recolte foarte bune, astfel încât să ne consolidăm operaţiunile.”

Managerul Racova Grup a mai explicat miza şi istoricul conflictului, deja larg mediatizat, dintre conducerea actuală a grupului şi fostul proprietar, Adrian Porumboiu. Valeriu Cojocaru a declarat că acuzaţiile lansate de Porumboiu împotriva conducerii actuale par să aibă ca scop abaterea atenţiei de la posibilele ilegalităţi comise de fostul patron al Racova Grup, inclusiv cele legate de acordarea de subvenţii APIA, dar şi legate de alte nereguli financiare care au dus la prejudicierea gravă a companiilor deţinute.

Cojocaru a afirmat: “După semnarea actelor de vânzare-cumpărare cu fostul patron, am avut parte numai de suprize neplăcute. Din acţiunile sale ulterioare, dar şi din declararea de date false la momentul semnării contractului, nu pot decât să înţeleg că semnarea contractului şi a actelor adiţionale s-a făcut cu rea credinţă. Nu doresc să lansez acuzaţii către fosta conducere, dar atât eu cât şi cei 423 de angajaţii vrem să fim lăsaţi să ne facem treaba, fără tentative de sabotare sau denigrare din partea domnului Porumboiu. Nu mă interesează dacă au fost sau nu spălaţi bani prin finanţarea unui clubului sportiv de fotbal. Nu e treaba mea să investighez posibilele ilegalităţi şi nereguli care s-au petrecut la grupul Racova până la momentul vânzării de acţiuni operate în 2014. Aste e treaba autorităţilor abilitate ale statului român.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.