Copiii se pot confrunta cu diverse tipuri de afecţiuni oftalmologice – însă, dacă acestea sunt depistate din timp, pot fi înlăturare sau ţinute sub control, pentru a evita agravarea lor. De aceea, este important ca părinţii să recunoască eventualele simptome şi să meargă la control în mod regulat cu cei mici, indiferent de vârsta pe care o au. Atât bebeluşii, cât şi copiii mai mari trebuie duşi la consultaţii frecvente, cu scopul de a supraveghea apariţia sau dezvoltarea eventualelor probleme oculare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest articol, vei afla care sunt cele mai frecvente probleme de vedere ce pot apărea la copii!

  1. Strabismul

În cazul în care observi că privirea celui mic este deviată spre interior sau spre exterior, este foarte posibil ca acesta să sufere de strabism. Acesta poate fi în fază incipientă – caz în care este mai dificil de remarcat – sau în fază avansată – caz în care lipsa de aliniere este evidentă. Copilul poate privi uşor descentrat, încercând să compenseze devierea axelor – prin urmare, dacă observi că prichindelul încearcă să privească folosind o singură parte, înclinând capul, poate fi un simptom al acestui tip de afecţiune oculară. În general, strabismul poate fi cauzat de o hipermetropie necorectată, ce poate fi rezolvată cu ajutorul unei perechi de ochelari – însă sunt şi cazuri în care purtarea ochelarilor nu va înlătura acest defect. În astfel de situaţii, poate fi nevoie de intervenţie chirurgicală. Pentru a afla mai multe informaţii, te poţi documenta cu privire la operaţia de strabism la InfoSan, cu scopul de a primi sfaturi de la cei mai buni specialişti.

  1. Miopia

Miopia se manifestă cel mai clar atunci când copilul vrea să privească la distanţă. Aceasta este o problemă de refracţie şi este extrem de des întâlnită. Cel mai frecvent, ea poate apărea în jurul vârstei de 7-8 ani, însă există şi cazuri în care bebeluşul se naşte cu miopie. Simptomele pot fi observate atunci când cel mic se uită la obiecte aflate în depărtare – televizorul, tabla de la şcoală, etc. În astfel de momente, copilul strânge deseori din ochi, pentru a încerca să vadă mai clar.

  1. Hipermetropia

Hipermetropia, atunci când nu este depistată în timp util, poate deveni una dintre cauzele apariţiei strabismului, mai ales în cazul copiilor mici – în această situaţie, vei observa în mod clar faptul că unul dintre ochi fuge, chiar dacă priveşte în aceeaşi direcţie cu celălalt. Însă, dacă aceasta se află în etapă incipientă şi nu este dobândită pe cale ereditară, ea se poate ameliora de la sine, pe măsură ce copilul va creşte. În caz contrar, doctorul poate recomanda corecţia cu ajutorul ochelarilor de vedere.

În concluzie, tot ce poţi să faci este să acorzi o atenţie deosebită acestui aspect, deoarece sănătatea ochilor este foarte importantă! În cazul în care observi diferite simptome, nu aştepta, ci mergi imediat la un control cu cel mic. De asemenea, ai grijă la condiţiile în care îşi desfăşoară activităţile – lumina folosită la birou, distanţa faţă de materialele pe care le citeşte, excesul de timp petrecut în faţa ecranelor, etc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.