Contractele forward pe gaze naturale cu garantare prin servicii de contraparte centrala sunt gata pentru lansare la Bursa Romana de Marfuri (BRM). BRM şi KELER CCP au finalizat cu succes integrarea si testarea sistemului IT necesar tranzactionarii acestor produse astfel incat procesul de admitere a participantilor pe aceasta piata poate fi demarat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

In ultimele luni, BRM şi furnizorul de soluţii de compensare KELER CCP au finalizat specificaţiile IT, implementarea şi testarea noului sistem de tranzactionare si clearing, astfel incat, la momentul actual acestea sunt pregatite pentru a fi utilizate de catre particpantii pe piata de gaze naturale. Noile servicii de compensare prin intermediul contrapartii centrale vor furniza in premiera pentru Romania siguranta si eficienta pentru participanti, eliminand riscul de contraparte si cel de piata.

"KELER CCP, prima casă de compensare din regiune autorizata in conformitate cu reglementarile EMIR, este încântată să îşi prezinte expertiza şi experienţa prin lansarea şi operarea cu succes a sistemului de clearing. A fost un proiect provocator pentru dezvoltarea serviciilor noastre pe piaţa BRM de Contracte forward pe gaze naturale, dar suntem pregătiţi şi convinsi că acesta va fi un pas uriaş pentru BRM şi piaţa din România ", a adăugat Károly Mátrai, CEO al KELER CCP.

Lansarea noii pieţe a gazelor naturale BRM cu soluţia de clearing oferită de KELER CCP va stimula dezvoltarea unei pieţe romanesti competitive, transparente şi fiabile care funcţionează pe bază nediscriminatorie şi care va stimula comercializarea pe termen lung a gazelor naturale în întreaga regiune.

"Scopul nostru strategic este de a face piata noastra mai atractiva prin crearea unui sistem de tranzactionare securizat si standardizat, care este acum mult mai accesibil. În timpul perioadei de testare, am monitorizat nevoile clienţilor noştri şi cererea pieţei, ameliorand continuu cu KELER CCP solutia oferita. Noul sistem va permite BRM să creeze un mediu de piaţă modern, sigur si orientat către standardele din Europa ", a declarat Gabriel Purice, Preşedinte Director General al BRM.

Participanţii la piaţă au fost implicaţi inca dintr-o etapă foarte timpurie a proiectului, în special în definirea specificatiilor produselor forward. In urma feedback-ului primit in cadrul work-shopurilor organizate, participantii sunt nerabdatori să înceapă tranzacţionarea noilor produse pe platforma BRM. Cateva opinii ale acestora sunt redate in continuare:

“Suntem convinsi ca noile produse forward pe piata de gaze naturale a BRM vor oferi un grad mai mare de siguranta tranzactiilor noastre.”- Iulian Burcea, AMROMCO;

“Apreciem ca noile servicii de clearing oferite vor imbunatati mediul de tranzactionare al gazelor naturale pe piata romaneasca.”- Ion Ionut, ENGIE;

“Prin aceste produse, piata de gaze naturale din Romania se aliniaza la standardele europene.” Viorel Tepes, TINMAR;

“Apreciem eforturile BRM de imbunatatire continua a gamei de servicii si produse pentru participantii din piata de gaze naturale a Romaniei” Mihai Vilt, FORTE GAZ;

"Am fost implicaţi în dezvoltarea produselor de pe piaţă încă din primele zile ale anului, şi salutăm beneficiile noilor produse BRM cu servicii de clearing incluse." VITOL GAS & POWER.

În perioada septembrie - octombrie va fi finalizată procedura de admitere a  participanţilor pe noul sistem, astfel încât operaţiunile de tranzacţionare a contractelor forward pe gaze naturale cu contraparte centrala sa poata demara incepand cu luna noiembrie.

Despre BRM:

Fondată în 1992, BRM este singura bursa din Romania axata pe marfuri si produse derivate. În ultimii ani, compania a realizat o extindere sustenabila a gamei de produse, dezvoltând în acelaşi timp servicii noi şi inovatoare, în conformitate cu cele mai bune practici europene. În 2013, BRM a lansat cu succes o platformă de tranzactionare a gazelor naturale, pe lângă activităţile sale principale de produse petroliere, energie (cu amănuntul) şi alte bunuri fungibile. In 2016 a devenit un partener cheie pentru Guvernul României şi principalii actori de pe piaţă în sectorul comerţului cu cereale, fiind numit Administrator al Registrului Certificatelor de Depozite. În prezent se află în curs de dezvoltare a unui sistem multilateral de tranzacţionare (SMT), care îi va permite să ofere contracte futures pe mărfuri pentru participanţii la piaţă începând din 2018.

Despre KELER CCP:

KELER CCP este casa centrală de compensare pentru pieţele de capital şi gaze naturale din Ungaria. În calitate de contraparte centrală, KELER CCP îşi asumă compensarea, precum şi decontarea financiară şi fizică a tranzacţiilor încheiate pe pieţele de capital: Bursa de Valori din Budapesta, BETA şi MTS Ungaria şi pe pieţele de gaze naturale: platforma de tranzacţionare şi CEEGEX Central Eastern European Gas Exchange. Pe lângă serviciile sale centralizate de compensare, KELER CCP oferă servicii de compensare generală pentru clienţii săi pe mai multe pieţe energetice, cum ar fi HUPX Hungarian Power Exchange, EEX, EPEX SPOT, EPEX SPOT Belgia, SEEPEX, PXE şi PowerNext.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.