Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice, avertizează că nivelul taxei clawback pe trimestrul 3 al anului curent a crescut, din nou, cu 25% faţă de nivelul din trimestrul 3, 2016, ceea ce va duce la dispariţia şi mai multor medicamente ieftine de pe piaţă şi la prăbuşirea industriei farmaceutice locale. Procentul „p” din calculul taxei clawback a crescut în trimestrul 3 al acestui an la 19,42%, faţă de doar 14,91% în trimestrul 3 al anului 2016, iar estimările APMGR, realizate pe baza cifrelor Ministerului de Finanţe prevăzute ca şi colectare pentru taxa clawback pe anul 2017, arată că acesta va creşte şi mai mult în trimestrul 4, 2017, respectiv la un nivel de 24%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Din păcate constatăm că am avut dreptate şi ne confruntăm cu o nouă creştere nesustenabilă a taxei clawback, în ciuda declaraţiilor Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, că nivelul acestei taxe este constant şi la o <valoare rezonabilă>. Anunţurile festiviste ale Ministrului nu mai pot acoperi dezastrul din domeniul asigurării medicamentelor pentru populaţie şi considerăm că se impune demisia domnului Bodog,” a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR.

APMGR solicită Guvernului să ia în considerare apelurile repetate ale producătorilor de medicamente generice de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, cât mai urgent posibil, dacă nu se doreşte falimentarea producătorilor de medicamente generice şi privarea populaţiei cu venituri reduse şi a bolnavilor cronici de şi mai multe medicamente de bază.

APMGR susţine introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente generice ca soluţie pe termen scurt, fără impact bugetar, pentru menţinerea  accesului la tratament pentru pacienţii români. Totodată, APMGR atrage atenţia că păstrarea actualului mod de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice în următorul an va duce la dispariţia de pe piaţă a altor mii de medicamente generice cu preţuri mici. Conform companiei de cercetare şi studii de piaţă CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioadă următoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse în România, de producători români, care produc exclusiv generice.

„Reiterăm autorităţilor şi opiniei publice că medicamentele generice nu fac obiectul contribuţiei de tip clawback nicăieri în Europa. Aplicarea acesteia în continuare este direct responsabilă de distrugerea industriei farmaceutice generice locale şi îngrădirea şi mai mult a accesului la tratament pentru pacienţii cu cele mai mici venituri, în contradicţie cu obiectivele Programului de guvernare,” a mai declarat Mihai.

***

Despre APMGR:

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) -www.apmgr.org- este o organizaţie non-guvernamentală şi indepedentă, care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români.

Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Constanţa unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă. APMGR este afiliată la Medicines for Europe -www.medicinesforeurope.com- organizaţia reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice şi biosimilare din Europa.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România:Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva- o companie Sanofi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.