•Criza produselor din plasmă este doar partea vizibilă a unei crize profunde care se agravează pe zi ce trece •Medicamentele generice, care sunt, în general, medicamente cu preţ redus vor continua să dispară în mod accelerat •Soluţia Ministerului Sănătăţii – crearea unui grup de lucru – inutilă pe termen scurt

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice, face un apel către Prim-Ministrul Mihai Tudose pentru suspendarea imediată a taxei clawback pentru medicamentele cu preţ redus pentru evitarea unei crize de proporţii în sănătate.

„Criza imunoglobulinei, a produselor din plasmă, este doar partea vizibilă a unei crize profunde care se agravează pe zi ce trece. Vom afla probabil cât de curând şi de efectele catastrofale a lipsei altor medicamente, în special a celor generice, care sunt în general medicamente cu preţ redus. Vorbim de medicamentele pentru pacienţi cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum: boli cardiovasculare şi digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator,” a declarat Adrian Grecu, Preşedintele APMGR.

Cauza principală a dispariţiei acestor medicamente este taxa clawback, care face ca preţul multor medicamente să ajungă mai mic decât costul de producţie, ceea ce duce la dispariţia acestora de pe piaţă.

Conform companiei de cercetare şi studii de piaţă CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioada următoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse în România, de producători români, care produc exclusiv generice.

APMGR consideră că soluţia propusă astăzi de Ministerul Sănătăţii în cadrul unei întâlniri cu producătorii de medicamente, aceea de formare a unui grup de lucru care să studieze modificarea principiilor pe care este calculată taxa clawback, este inutilă, pe termen scurt. 

„Ministerul nu face altceva decât să tergiverseze lucrurile. Discuţiile sunt foarte bune pe termen mediu şi lung, dar avem nevoie şi de o soluţie imediată. Şi aceasta nu poate fi alta decât scutirea de la plata taxei clawback şi din scoaterea consumul folosit în calculul taxei a medicamentelelor generice, începând cu 1 ianuarie 2018,” a declarat Grecu. APMGR atrage atenţia că, de-a lungul timpului, numeroase grupuri de lucru au fost create la nivelul Ministerului Sănătăţii, dar soluţiile continuă să lipsească în contextul în care bugetul alocat medicamentelor a rămas la aceeaşi valoare din anul 2012.

„Prim-Ministrul trebuie să ceară Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor Publice să ia o decizie imediat şi să protejeze medicamentele generice sau să-şi asume răspunderea pentru noi crize, care-i vor afecta pe cei mai năpăstuiţi dintre români, pe bătrâni şi pe bolnavii cronici,” a declarat Grecu.

***

Despre APMGR:

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) -www.apmgr.org- este o organizaţie non-guvernamentală şi indepedentă, care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români.  

Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Constanţa unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă. APMGR este afiliată la Medicines for Europe -www.medicinesforeurope.com- organizaţia reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice şi biosimilare din Europa.   

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.

viewscnt

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.