Vineri, 9 noiembrie, Antibiotice SA a lansat programul de responsabilitate socială Antibioticele Mileniului III, prin reunirea la Muzeul Naţional Cotroceni a unor experţi internaţionali şi locali, precum şi profesionişti care susţin constant utilizarea judicioasă a antibioticelor în medicina umană şi veterinară. Evenimentul a avut loc premergător săptămânii declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca Săptămâna Mondială de Informare privind Antibioticele. Rezistenţa la antimicrobiene este o prioritate pentru multe state europene, dar şi la nivel mondial, fiind considerată o ameninţare la adresa sănătăţii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Implicarea companiei Antibiotice SA în limitarea fenomenului rezistenţei la antibiotice este un demers responsabil, firesc pentru un producător de medicamente în plină dezvoltare internaţională, dat fiind că aceasta reprezintă o criză mondială care nu poate fi ignorată.

La evenimentul ce a atras aproximativ 100 de invitaţi a participat şi conf. dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat, care a transmis un mesaj din partea Administraţiei Prezidenţiale, cu accent pe susţinerea unei abordări integrate a fenomenului şi necesitatea adoptării de bune practici în domeniu.

Dezbaterea a reunit perspective diferite cu referire la utilizarea şi rezistenţa la antibiotice, o temă cu largă adresabilitate socială. Programul Antibioticele Mileniului III urmăreşte să atragă atenţia asupra fenomenului, să susţină dezvoltarea şi diseminarea de bune practici în domeniul utilizării antibioticelor, adresându-se unei comunităţi formate din pacienţi şi public larg, medici, asistenţi medicali, farmacişti, producători, experţi în mediu, reprezentanţi ai mediilor academic şi antreprenorial.

Prezentările au fost transmise live şi pot fi urmărite integral în social media (Sănătate în Era Digitală). Dintre temele care au revenit constant în expunerile invitaţilor menţionăm:

  • Antibioticele sunt medicamente extrem de valoroase pentru evoluţia medicinei moderne, îndeosebi în transplanturi, intervenţii chirurgicale complexe, oncologie, neonatologie şi altele.
  • Fenomenul creşterii rezistenţei la antimicrobiene este o realitate la nivel mondial însă răspunsul la acest fenomen nu este blamarea antibioticelor, ci acţiuni ferme şi concrete de utilizare judicioasă a acestora.
  • Colaborarea dintre diverşi participanţi în acest domeniu, precum şi educarea continuă a pacienţilor şi profesioniştilor sunt esenţiale.
  • Sunt necesare măsuri concrete la nivel naţional care să fie armonizate cu cele internaţionale, atât în medicina umană cât şi în medicina veterinară şi agricultură. Astfel de măsuri trebuie să pornească de la realităţi măsurabile din spitale, comunitate şi domeniul veterinar pentru a putea realiza monitorizarea şi a modula intervenţiile, inclusiv prin elaborarea de ghiduri. Există demersuri valoroase din ţările unde astfel de măsuri au fost elaborate deja în ultimii ani, dar şi din experienţa naţională, care au condus la controlul fenomenului rezistenţei bacteriene.
  • Deoarece ritmul apariţiei de noi antibiotice în ultimul deceniu este lent, este la fel de importantă utilizarea şi menţinerea în circuitul terapeutic a antibioticelor tradiţionale, cât şi încurajarea cercetării în acest domeniu. Rezistenţa organismului la antimicrobiene se manifestă atât la antibioticele vechi, tradiţionale, cât şi la cele mai noi, singura măsură viabilă pentru a păstra eficacitatea acestora fiind utilizarea lor judicioasă.
  • Nu în ultimul rând, inovaţia, inclusiv prin digital, trebuie să devină alături de cercetare, şi bunele practici o preocupare permanentă a participanţilor în acest domeniu.
  • Este nevoie de implicare amplă, susţinută, şi de colaborare pentru a face paşi concreţi, ca societate, în abordarea utilizării judicioase a antibioticelor.

Acest eveniment reprezintă un prim pas în programul Antibioticele Mileniului III, un program de comunicare şi dezvoltare de bune practici pentru păstrarea eficacităţii antibioticelor, pe care compania Antibiotice SA îl va continua.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.