Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a trei aleşi locali, după cum urmează:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

        1.  DOBRIŢA CONSTANTIN, primar al comunei Mihăeşti, judeţul Olt

INCOMPATIBILITATE

În perioada 18 iunie 2012 – 21 februarie 2014, a deţinut şi a exercitat funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Dobriţa N. Constantin Persoană Fizică Autorizată, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

           2.  BÂRLĂDEANU TĂNASE, actual consilier local şi fost viceprimar al oraşului Bereşti, judeţul Galaţi

INCOMPATIBILITATE

În perioada 21 octombrie 2014 – 30 octombrie 2015, a exercitat funcţia de viceprimar şi a deţinut calitatea de membru în cadrul Consiliului de administraţie al Liceului Tehnoligic ”Paul Bujor” din Bereşti, judeţul Galaţi, încălcând astfel dispoziţiile art. 87 alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

       3.  MIHUŢ ADRIAN, consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Margău, judeţul Cluj, pentru mandatele 2012 – 2016 şi 2016 – 2020

INCOMPATIBILITATE

În perioada 08 aprilie 2013 – 10 iunie 2017, a exercitat simultan funcţia de consilier local şi cea de membru şi calitatea de administrator în cadrul Consiliului de Administraţie al S.C Ocolul Silvic Mărgău SRL, societate care are asociat unic Asociaţia ,,Vlădeasa Apuseni’’, la care Consiliul local este asociat şi membru fondator, încălcând astfel dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. d), art. 91, alin. (1), teza l, alin. (3), teza l şi alin. (4) din Legea nr. 161/2003.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. MIHUŢ ADRIAN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menţionate au încălcat următoarele prevederi legale:

·  art. 87, alin. (1), lit. d) şi lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu: […] lit d) funcţia de […] membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice […] lit g) calitatea de comerciant persoană fizică […]”;

·  art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de consilier local […] este incompatibilă cu […] funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”;

·  art. 91, alin. (1), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului”;

· art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie”;

·  art. 91, alin. (4) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „În situaţia  în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele doua funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. (3), prefectul va emite ordin prin care se constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile sau, după caz 60 de zile, la propunerea secretarului unităţii administrative-teritoriale.Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.