Ne petrecem aproximativ o treime din viaţă dormind, aşa că este firesc să investim într-o lenjerie de pat care ne oferă confortul de care avem nevoie, dar care este totodată durabilă şi rezistentă. Atunci când achiziţionăm o lenjerie de pat, ar trebui să luăm în considerare mai mulţi factori esenţiali, printre care numărul de fire, ţesătura utilizată, unde a fost fabricată lenjeria, dar şi culoarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iată 6 sfaturi profesioniste care vă pot ajuta să alegeţi întotdeauna lenjeria de pat care să se potrivească propriilor nevoi:

Numărul de fire

Numărul de fire nu mai este un indiciu al calităţii, asta cu excepţia cazului în care aţi pus ochii pe o lenjerie de pat foarte scumpă, fabricată dintr-o ţesătură uimitoare. Din păcate, numărul de fire este astăzi doar un joc de numere, deoarece mulţi producători trişează în ceea ce priveşte numărul de fire.

De exemplu, pot folosi foarte multe fire, dar de o calitate scăzută, obţinând astfel o ţesătură ieftină. Mai recomandat este să optaţi pentru un cearşaf de percal de 400 de fire pentru a vă bucura de un somn răcoros, iar dacă vă place un mediu de dormit călduros, atunci un cearşaf de jerseu elastic ar putea fi opţiunea grozavă.

Cu siguranţă, aţi auzit că un număr mai mare de fire este egal cu cearşafuri de o calitate mai bună. În realitate, numărul de fire pe centimetru pătrat de ţesătură este doar o unitate de măsură căreia i s-a acordat o importanţă extrem de exagerată în industria lenjeriilor de pat. Ceea ce contează cu adevărat nu este numărul de fire, ci calitatea firului.

De exemplu, bumbacul, fiind o fibră naturală, vine în multe lungimi. Cel mai recomandat este să evitaţi lenjeriile din bumbac cu fire scurte şi să optaţi în schimb pentru lenjerii din bumbac cu fire lungi, care sunt mătăsoase, moi şi durabile. În concluzie, calitatea firului este cel mai important factor în determinarea calităţii unei lenjerii de pat.

Material

Tipul de material pe care îl alegeţi atunci când achiziţionaţi lenjerii de pat va fi dictat de preferinţele personale. Deoarece un program de somn de înaltă calitate înseamnă 8 ore de somn, ar trebui să ne alegem cu mare atenţie o lenjerie de pat. Bumbacul egiptean cu fibre extra lungi este cel mai scump şi de cea mai înaltă calitate. Din acest tip de bumbac, se confecţionează lenjerii de pat somptuoase, deosebit de confortabile şi de durabile.

Bumbacul clasic este un material caracterizat de fibre discontinue medii până la extra-lungi. Din bumbac clasic sau finet se fabrică lenjerii de pat Somn Art, moi şi confortabile, care sunt mult mai accesibile în comparaţie cu lenjeriile din bumbac egiptean. La rândul lor, lenjeriile de pat din in, deşi sunt unele dintre cele mai scumpe, sunt ideale pentru climatele calde şi rezistă zeci de ani.

Lenjeriile de pat din in sunt deosebit de moi, de confortabile, de durabile şi devin şi mai plăcute odată cu vârsta. Nu în ultimul rând, foarte apreciate sunt şi lenjeriile de pat din amestec de polifibre sau microfibre sintetice, care sunt uşoare şi rezistente la şifonare.

Ţesături de bumbac

Modul în care sunt ţesute cearşafurile de pat, cearşafurile de pilotă, feţele de pernă şi cuverturile are un impact enorm asupra modului în care arată aşternutul de pat şi asupra senzaţiei pe care ne-o oferă. Bumbacul de înaltă calitate este, de obicei, produs în ţesături percal şi satin.

Lenjeria de pat din percal este realizată folosind o împletitură tradiţională încrucişată de fire, care produce o ţesătură cu un finisaj mat. Lenjeriile de pat din percal sunt netede, reci la atingere şi deosebit de confortabile. În schimb, bumbacul satinat se bazează pe un alt tip de împletitură de fire.

Se obţine astfel o lenjerie de pat de lux, care este adesea confundată cu mătasea, care se simte moale şi fină la atingere şi care are o strălucire subtilă. După fiecare spălare, lenjeria de pat din bumbac satinat se înmoaie şi devine mai confortabilă. Cât despre lenjeria din microfibră, se bazează pe o ţesătură foarte strânsă şi densă, care o face rezistentă la şifonare, foarte moale şi rezistentă la apă.

Model

Ca orice alt element din dormitor, lenjeriile de pat joacă un rol semnificativ în designul general. Optaţi pentru o lenjerie de pat din aceeaşi familie de culori cu restul elementelor din dormitor, iar imprimeurile ar trebui să fie de dimensiune mai mare. În general, culoarea este cea care dictează alegerea lenjeriei de pat, aşa că puteţi opta pentru neutre dacă vă doriţi un dormitor odihnitor, pentru imprimeuri relaxante florale sau pentru culori mai vibrante.

Sezonalitate

Fiecare persoană / familie ştie cel mai bine de câte seturi de lenjerii de pat are nevoie. Asta depinde adesea de cât de des obişnuiţi să schimbaţi aşternuturile. Totuşi, cearşafurile care pot părea de vară pot funcţiona pe tot parcursul anului. Iarna, tot ceea ce va trebui să facem este să adăugăm o pilotă şi o cuvertură pentru a ne spori confortul şi nivelul de căldură.

Lenjerie de pat non-toxică

Ne petrecem o treime din viaţă între aşternuturi, aşa că este important ca lenjeria de pat să fie complet lipsită de substanţe toxice. Cel mai recomandat este să evitaţi amestecurile de poliester sau amestecurile de bumbac şi poliester şi să optaţi pentru lenjeriile de pat cu certificare Oeko-Tex, ceea ce atestă faptul că lenjeria de pat a fost fabricată fără utilizarea de substanţe chimice nocive în orice etapă a procesului de fabricaţie.

Foarte mulţi producători folosesc înălbitori şi coloranţi dăunători pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea umană. De asemenea, aşternuturile de pat promovate ca fiind rezistente la şifonare sau „fără cute” ar trebui evitate, deoarece probabil au fost tratate cu formaldehidă, o substanţă chimică deosebit de toxică. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.