Pentru prima dată în România, un proiect mixed-use de reconversie urbană include un centru cultural deschis întregii comunităţi, realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean. Spaţiul – concept dedicat artelor spectacolului va fi parte din proiectul dezvoltat de către grupul IULIUS pe platforma Carbochim. Cu o investiţie de peste jumătate de miliard de euro, acesta este cel mai mare demers de reconversie urbană anunţat în România. Una dintre cele două clădiri de patrimoniu industrial ale sitului, hala cu arcade din anii `50, va fi astfel conservată şi adusă în circuitul public, primind funcţiuni culturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hala Carbochim va fi transformată în centru cultural, urmând să găzduiască evenimente din sfera artelor spectacolului: concerte, teatru şi dans contemporan, ateliere şi festivaluri. Spaţiile nou create vor fi gestionate de către Centrul Cultural Clujean, cu participarea unora dintre organizaţiile sale membre active în domeniul artelor spectacolului, şi vor rămâne în permanenţă accesibile comunităţii artistice clujene, care va putea contribui la dezvoltarea programului lor.

„Încă din 2013, când specialiştii din comunitatea locală au elaborat Strategia Culturală a oraşului, nevoia creării unui centru de artă contemporană a fost definită ca principala prioritate a sectorului. Suntem bucuroşi să putem anunţa acum demararea primei componente a acestui proiect, cea dedicată artelor spectacolului. Faptul că reuşim să facem asta în cadrul unui parteneriat cu sectorul privat este o premieră în România şi ne entuziasmează pe toţi pentru că ne permite să lucrăm cot la cot, adunând în acelaşi proiect resursele şi expertiza specifice lumilor culturii şi business-ului”, a declarat Ştefan Teişanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Nevoia existenţei mai multor spaţii dedicate artei şi culturii a fost identificată ca una dintre cele mai stringente priorităţi ale sectorului cultural local în studiul „Munca în cultură: modele actuale şi schimbări generate de pandemia de COVID-19”, realizat pentru Centrul Cultural Clujean de Centrul Interdisciplinar pentru Ştiinţa Datelor al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.

Pe lângă centrul dedicat artelor spectacolului, proiectul de reconversie urbană dezvoltat de grupul IULIUS pe platforma Carbochim mai include şi o sală de spectacole, prima de acest tip integrată într-un proiect de real-estate, un amfiteatru şi spaţii pentru evenimente în aer liber, cele mai noi concepte cinematografice, precum şi un mix variat de petrecere a timpului liber cu zeci de restaurante şi cafenele cu tematică internaţională.  

A doua clădire de patrimoniu industrial ce va face obiectul unei reconversii este cea administrativă, care va reuni atât facilităţi co-working, cât şi spaţii pilot de încurajare şi promovare a talentelor şi a iniţiativelor creative locale.

„Pentru proiectul de reconversie urbană a platformei Carbochim ne dorim să păstrăm identitatea locului, pe care o considerăm de importanţă socială, şi, totodată, să dăm celor două clădiri industriale reconvertite o nouă însemnătate, cu rezonanţă pentru publicul larg. Clujul este un oraş puternic cultural şi creativ, o componentă pe care o vom pune în valoare în noua dezvoltare prin acest parteneriat cu mediul cultural local. Ne bucură faptul că viziunea noastră este confirmată de comunitate, funcţiunile culturale reprezentând una dintre principalele aşteptări exprimate de clujeni pentru noua dezvoltare, alături de spaţiile verzi, o altă componentă care ne defineşte proiectele”, a declarat Iulian Dascălu, proprietarul grupului IULIUS.

Mai multe detalii despre cel mai amplu proiect de reconversie urbană din România, a platformei Carbochim, sunt dinsponibile pe www.partedincluj.ro, platformă prin intermediul căreia comunitatea este invitată să-şi exprime opiniile şi aşteptările privind cum ar trebui să fie noua parte din Cluj.

Despre

Centrul Cultural Clujean este o organizaţie neguvernamentală de cultură şi dezvoltare durabilă care reuneşte 116 instituţii şi organizaţii culturale, universităţi, asociaţii ale societăţii civile şi ale mediului de afaceri, precum şi autorităţi publice din Cluj-Napoca şi din regiune. Misiunea Centrului este de a mobiliza cultura, în parteneriat cu alte sectoare cheie, pentru a produce transformare socială şi dezvoltare urbană, prin crearea de noi spaţii şi programe pentru dezvoltarea culturii şi a impactului său în societate. www.cccluj.ro

Proiectul grupului IULIUS de reconversie urbană a platformei Carbochim din Cluj-Napoca îşi propune să transforme zona industrială într-un spaţiu viu al Clujului, integrând-o ca parte din oraş. Fabrica va fi relocată şi retehnologizată, fără perioade de inactivitate. Noul proiect include: cea mai mare suprafaţă de retail din ţară, de 115.000 mp, cu peste 400 de magazine, un centru cultural dedicat artelor spectacolului, conservarea şi readucerea în circuitul public a două clădiri de patrimoniu industrial, dezvoltarea unui model de abordare integrată a spaţiilor verzi prin conectarea grădinii urbane de peste 4 hectare, nou realizată, cu parcurile adiacente şi prin reconfigurarea completă a infrastructurii rutiere şi pietonale, dezvoltarea unui eco-cartier integrat, crearea de infrastructură velo-pietonală pe malul Someşului şi amenajarea sa ca un centru de sport în aer liber, consolidarea unui nou pol de business în Cluj şi construirea celei mai mari parcări subterane din ţară, cu peste 6.000 de locuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.