Ion Ţiriac a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că va vinde turneul ATP BRD Năstase Ţiriac Trophy de la Bucureşti şi că anul acesta va avea loc ultima ediţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Turneul este de vânzare. E ultima oară când mai vedeţi acest turneu. Eu nu pot să-mi bat joc de imaginea mea, într-un sport în care am fost cineva. Ce să facem? Să facem grevă? Să ne ducem în faţa Guvernului? Nu moare nimeni. Viaţa merge înainte. Ne-am chinuit 21 de ani, dar aşa nu se mai poate", a declarat Ţiriac.

El a afirmat că anul acesta meciurile de la BRD Năstase Ţiriac Trophy nu vor mai avea loc şi pe terenul central de la Arenele BNR, ci doar pe terenurile alăturate, deoarece terenul central este închis.

Întrebat dacă intenţionează să mute turneul în altă parte, Ţiriac a răspuns: "Nu. Eu cu turneul la nivelul ăsta am luat şi coproprietar la Geneva. Aveam o singură raţiune, credeam că pot la această organizaţie, nu fascistă, teroristă, ATP, pentru că au legile lor le schimbă cum vor, îmi dă cele 12 zile care corespund la banii care îi dăm la Madrid. Să nu piardă săracii jucători posturile de lucru şi aşa mai departe. Eu am vândut Dubaiul. A fost al meu, a fost în leasing şi apoi l-am vândut. Aşa e şi turneul ăsta de vânzare. Pe mine nu mă interesează să-l duc undeva. Cuba este un loc care m-ar excita, e un loc nou, dar nu la vârsta mea. Deci este de vânzare".

Ion Ţiriac a mulţumit Băncii Naţionale pentru că a pus la dispoziţie baza în toţii anii în care s-a disputat turneul: "Banca Naţională are mulţumirile mele şi ale prietenului meu că ne-a pus baza la dispoziţie până acum, noi am zugrăvit cât am putut, dar nu am putut să o reconstruim. Chiar dacă puteam, nu era a noastră şi nu aveam voie. Am jucat aici şi pe gratis, probabil gândindu-se şi dumnealor că «bă aştia au mai făcut câte ceva prin parcul ăsta, lasă să ţinem cu sportul». Anul trecut am jucat deşi nu aveam voie mai mult de 4.000 de spectatori pentru că bătea vântul. Acum terenul s-a terminat, este închis. Nu găsesc o vină Băncii Naţionale, au primit-o de unde au primit-o, este a dumnealor, să fie sănătoşi. Am vorbit cu domnul viceguvernator Florin Georgescu, acum o lună şi jumătate, mi-a zis că îi pare rău. Mai era o posibilitate ca eu să anulez turneul, chit că plătesc premiile şi stau acasă băieţii, îmi ia licenţa. După atâţia ani, când eu am cumpărat-o plătind datoriile unui alt român care nu a plătit pe vremea aia. După 21 de ani a fost singurul eveniment anual care s-a repetat".

Ţiriac consideră că sportul românesc se află în aceeaşi situaţie ca în anul 2000: "Aceasta este situaţia. Domnul Florin Georgescu a fost de acord, atâta timp cât entităţile care au dreptul să se uite la treaba asta, pompierii, Sfântul Petru, mai ştiu eu cine, sunt de acord că putem juca afară, cu 100 de spectatori, pentru că 2.000 nu cred că încap. Asta ca să terminăm anul ăsta turneul. Este în regulă, eu nu sunt megaloman, însă nu pot să accept aşa ceva. Am încercat 27 de ani să-mi activez tineretul, copii, nu am reuşit, suntem în aceeaşi situaţie ca în anul 2000 la Sydney. Nu interesează pe nimeni, aşa să fie. Încă o dată mulţumesc BRD-ului pentru că am reuşit să fim parteneri atâţia ani. Eu le mulţumesc pentru toate eforturile făcute, dar turneul se vinde".

Ion Ţiriac a declarat că sportul românesc a rămas mult în urmă. "Nu ştiu ce se va întâmpla cu cele 2.000 de locuri, probabil că se vor da prin tragere la sorţi. Ăsta e turneul, este unul bun, dar din păcate nu vom avea spectatori. Să sperăm că nu luăm o palmă de la ATP. Nu e trist, asta este realitatea. Degeaba urli tot timpul, nu ne ascultă nimeni. Noi am rămas băieţii nimănui de 27 de ani. Sportul românesc s-a dus de mult la fund. Eu am spus-o în 2000. Eu am pierdut un Mercedes, dar s-au construit 450 de săli de sport. De atunci s-au mai cosntruit 45? Unde sunt oamenii care pot să construiască, unde sunt sutele de milioane pe care le-am plătit taxe", a spus Ţiriac.

Ţiriac consideră că arenele sportive ar trebui construite de administraţia centrală sau locală, dar a afirmat că problema reală intervine atunci când apar cheltuielile pentru administrarea acestora: "În mod normal, investiţiile în astfel de arene, ori le fac comunităţile locale, ori guvernele ori oameni cu bani enorm de mulţi. În România problema se pune în mod diferit. Am spus că o fac eu, să pună jumătate din bani. Dar problema se pune în momentul în care ai cheia. Deschizi dimineaţa, te costă 10.000. Când închizi seara te mai costă 10.000. În fiecare zi".

Fostul tenisman Ilie Năstase a afirmat că în curând vom avea nevoie de o ordonanţă de urgenţă pentru a face sport în România. "Anul trecut s-a dat numele arenei Ţiriac-Năstase. Asta e foarte trist, că nu putem juca pe arena care ne poartă numele. E un lucru rău şi nu o să fac legătura cu Arena Naţională. Nu avem ce să spunem, e un teren privat. Dacă se joacă în spate, eu acolo am învăţat tenis şi o să mă duc cu plăcere să-mi aduc aminte de vremea când aveam opt ani. Restul nu mai comentez. Să-l cumpere BNR-ul. Au bani mulţi. În curând ne va trebui o ordonanţă de urgenţă ca să facem sport în România", a precizat Năstase.

Directorul turneului de la Bucureşti, Bogdan Enoiu, a declarat că în acest an semifinalele şi finala se vor disputa pe terenul 3. "Anul acesta este anul arenelor închise sau semiînchise. Şi noi avem o surpriză la Arenele BNR, nu se vor disputa meciuri pe arena centrală din diverse motive. Vor fi în jur de 2.000 de bilete. Arena aşa zis centrală, pe care se vor disputa semifinalele şi finala, va fi organizată pe terenul numărul 3. Din cele două terenuri 2 şi 3 se va face un singur teren, cu tribune pe stânga şi pe dreapta, undeva la 1.800 de locuri. Pe al doilea semi-central vor mai fi montate tribune, pentru măcar 800 de locuri, şi pe terenul unde a învăţat domnul Năstase vor fi câteva sute în gradene. Am fost la pompieri şi ne-au spus că sub 2.500 de locuri în aer liber nu avem nevoie de acordul lor. Doar să le arătăm schema terenului", a spus Enooiu.

Turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy va avea loc în perioada 16-24 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.