Miliardarul rus Dimitri Ribolovlev, acţionar majoritar al AS Monaco, care a vândut tabloul "Salvator Mundi" pentru 450,3 milioane de dolari, a apreciat că "în parte, a fost restaurată valoarea colecţiei sale de artă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Datorită profesionalismului şi expertizei casei Christie's, vânzarea record a tabloului «Salvator Mundi» al lui Leonardo da Vinci restaurează în partea valoarea colecţiei de artă. Acest eveniment aduce linişte familiei Ribolovlev, în cadrul procedurilor judiciare iniţiate în calitate de presupuse victime ale escrocheriei şocante comise de Yves Bouvier, care se prezenta ca intermediar, consilier şi prieten", a declarat Serghei Şerniţin, consilier al miliardarului rus, pentru AFP.

Elveţianul Yves Bouvier a fost acuzat de rus că i-a supraevaluat 37 de tablouri (Picasso, Modigliani, Rothko, Monet etc), pe care i le-a vândut pentru suma de două miliarde de dolari, deşi valoarea lor ar fi fost de doar 500 de milioane de dolari.

Bouvier i-a vândut, în 2013, lui Ribolovlev "Salvator Mundi" pentru 127,5 de milioane de dolari, dar rusul l-a acuzat că i-a supraevaluat acest tablou cu 47,5 milioane de dolari, acesta fiind negociat la 80 de milioane de euro.

"Am auzit că domnul Ribolovlev s-a plâns că a fost escrocat de Bouvier, care i-ar fi supraevaluat tablourile. Ceea ce s-a întâmplat demonstrează că ceea ce i-a vândut Bouvier a fost la preţul bun. Eu constat că Bouvier i-a vândut un tablou şi patru ani mai târziu, el l-a vândut cu un profit de 322 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă că Bouvier i-a vândut o operă de artă, aşa cum a spus mereu", a declarat avocatrul elveţianului, Francis Szpiner.

Ribolovev are o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari şi este pe locul 15 în topul celor mai bogaţi oameni din Rusia.

Capodopera Renaşterii, "Salvator Mundi", semnată Leonardo da Vinci, a făcut istorie la Christie's miercuri seară, fiind adjudecată contra sumei de 450.315.000 de dolari, devenind cea mai scumpă lucrare de artă vândută la licitaţie, potrivit site-ului societăţii.

De la anunţul licitaţiei pentru această capodoperă pe 10 octombrie, aproape 30.000 de persoane au vrut să vadă tabloul expus la Hong Kong, Londra, San Francisco şi New York - prima dată când tabloul a fost arătat publicului în Asia şi America. 

Recordul precedent pentru o capodoperă a fost deţinut de "Massacre of the Innocents", de Peter Paul Rubens, care s-a vândut cu 76,7 milioane de dolari (49,9 milioane de lire sterline) în 2002. 

Recordul de licitaţie pentru un tablou al lui Leonardo da Vinci fusese stabilit în 2001 de "Horse and Rider", o lucrare pe hârtie, vândută pentru 11,4 milioane de dolari.

Precedentul record pentru cea mai scumpă lucrare de artă la licitaţie a fost stabilit la Christie's de "Les Femmes d'Alger (Version O)”, de Picasso, achiziţionat cu 179.364.992 de dolari. 

Ultimul tablou al pictorului italian Leonardo da Vinci, care se află în posesia unui colecţionar privat, a fost estimat iniţial de Christie's la 100 de milioane de dolari.

"Salvator Mundi" (salvatorul lumii), tablou de o fineţe rară care-l reprezintă pe Hristos în veştminte albastre, a fost considerat multă vreme o copie, înainte ca experţii să-i ateste autenticitatea.

Mai puţin de 20 de tablouri ale lui Leonardo da Vinci, a cărei operă era deja apreciată încă din timpul vieţii, se mai păstrează şi astăzi, potrivit Christie's. În afară de "Salvator Mundi", toate se află în proprietatea muzeelor sau instituţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.