Zeci de mii de oameni protestează, duminică seară, şi în mai multe oraşe din ţară faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, promovate de Ministerul Justiţiei. La Cluj-Napoca au ieşit în stradă peste 5.000 de persoane, care au plecat în marş din Piaţa Unirii pe bulevardele Eroilor şi 21 Decembrie, în timp ce la Sibiu şi Iaşi sunt peste 2.000 de manifestanţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Numărul participanţilor la protestul de la Iaşi a crescut constant pe parcursul acţiunii, ajungând la aproximativ două mii

Numărul participanţilor la protestul de duminică seară, de la Iaşi, a crescut constant pe parcursul acţiunii, ajungând la aproximativ două mii, după ce iniţial în Piaţa Unirii s-au adunat doar în jur de 600 de persoane. La ora transmiterii acestei ştiri, acţiunea s-a încheiat.

Manifestanţii au stat în Piaţa Unirii timp de o oră, după care au pornit într-un marş pe pietonalul Ştefan cel Mare către Prefectură.

Pe parcurs, la protest s-au alăturat şi alţi oameni, astfel că, la un moment dat, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ două mii.

Traficul în centrul oraşului a fost parţial blocat, poliţiştii rutieri oprind circulaţia până la trecerea coloanei de manifestanţi.

Oamenii s-au oprit în faţa sediului Primăriei huiduindu-l pe edilul PSD Mihai Chirica, iar apoi s-au oprit şi la sediul social-democraţilor, unde timp de câteva minute au scandat lozinci împotriva lui Liviu Dragnea şi a PSD.

Coloana de manifestanţi s-a îndreptat apoi către Prefectura Iaşi, după care oamenii au revenit în Piaţa Unirii din municipiu. Aici au fost scandate din nou lozinci împotriva Guvernului şi a liderilor PSD, iar cu puţin timp înaintea orei 20.00 acţiunea s-a încheiat, oamenii îndreptându-se către case.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente, iar participanţii au spus că vor relua protestele dacă Guvernul nu renunţă la intenţia de modificare a Codului Penal şi a legii privind graţierea.

Peste o mie de oameni protestează la Braşov faţă de proiectele privind graţierea şi Codul Penal: "Dragnea, să ajungi, îmbrăcat în dungi“

Peste o mie de braşoveni au ieşit în stradă, duminică seară, pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, promovate de Ministerul Justiţiei. Printre locinzile scandate de c[tre protestatari se numără: "DNA, DNA, să vină să vă ia“, "Dragnea să ajungi îmbrăcat în dungi“, "Nu vă fie frică şi Grindeanu pică".

Oamenii s-au adunat în faţa Prefecturii Braşov începând cu ora 17.00 înarmaţi cu pancarte pe care au scris mesaje împotriva penalilor: "La puşcărie, fără amnistie“, "Corupţia ucide“, "Parlament penal, hai la tribunal“ sau "În democraţie hoţii stau la puşcărie" au fost doar câteva dintre mesajele protestatarilor.

Braşovenii au pornit apoi spre Piaţa Sfatului, unde este sediul PSD Braşov, iar pe drum au scandat lozinci împotriva celor care vor să promoveze ordonanţa privind graţierea: "DNA, DNA, să vină să vă ia“, "Dragnea să ajungi îmbrăcat în dungi“, "Nu vă fie frică şi Grindeanu pică“, "Vrem justiţie, nu corupţie“.

"Am ieşit în stradă împotriva Guvernului Dragnea/Grindeanu pentru că au vrut să introducă o ordonanţă de urgenţă care atacă direct statul de drept, instituţiile care susţin justiţia, dar mai rău de atât, atacă direct societatea. De ce spun asta? Pentru că oamenii se aşteaptă, natural, ca un hoţ să facă puşcărie, un criminal la fel, un corupt la fel, iar cei nevinovaţi de asemenea acte să se plimbe liniştiţi pe stradă. În momentul în care hoţii şi corupţii se plimbă pe stradă cu aceleaşi drepturi şi libertăţi ca cei nevinovaţi, se pierde o busolă morală, o busolă a valorilor sociale, iar societatea intră în criză. Oameni care se chinuie să izbăvească vor ajunge să spună: «Păi eu de ce să fiu corect şi să mă chinui, nu mai bine fur? că oricum nu mi se întâmplă nimic». Acela este momenul pe care vrem să-l evităm“, a declarat Radu Hossu, unul dintre iniţiatorii protestului de la Braşov.

Peste o mie de oameni protestează în Piaţa Victoriei din Timişoara cerând demisia Guvernului

Peste o mie de oameni de toate vârstele protestează, duminică seară, în Piaţa Victoriei, din Timişoara, pe platoul din faţa Operei, faţă de intenţia Guvernului de modificare a Codului Penal şi a prevederilor privind graţierea şi cerând demisia Executivului.

Protestatarii au pancarte pe care scrie ”Spunem NU graţierii”, ”Abuzul de putere vă mai surprinde?”, ”Păzea, gândim”, ”Vrem amnistie selectivă, nu graţiere colectivă” şi au strigat lozinci precum ”România cere, fără graţiere”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Dragnea nu uita, asta nu e ţara ta”.

Protestele de la Timişoara au şi un semn distinctiv, protestatarii au început să tropăie, ”pentru a se auzi până la Palatul Victoria”, după cum a spus un organizator.

La fel ca la protestul de joi a fost citită şi o petiţie pentru consolidarea statului de drept, iar la auzirea numelor lui Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu mulţimea a început să huiduie.

Primarul Nicolae Robu s-a alăturat protestului de la Timişoara. Protestatarii s-au dus la Prefectură

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, s-a alăturat, duminică seară, manifestanţilor care protestează faţă de graţiere şi modificarea Codului Penal, acesta stând pe margine şi privind la cei care strigau lozinci. În jurul orei 19.30, oamenii s-au îndreptat în marş spre Prefectura Timiş. Numărul manifestanţilor a crescut constant, ajungând la peste 3.000.

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL) şi-a făcut apariţia, duminică seara, în Piaţa Victoriei, unde timişorenii protestează faţă de intenţia Guvernului de modificare a legii privind graţierea şi modificările la Codul Penal, însă edilul nu a intrat în mulţime, ci s-a aşezat pe marginea pieţei, de unde a privit protestul.

Peste două mii de oameni protestează şi la Sibiu faţă de proiectele privind graţierea şi modificarea Codului Penal

Peste două mii de oameni s-au strâns, duminică seară, în Piaţa Mare din Sibiu şi au pornit în marş pe bulevardul pietonal din zona centrală a oraşului scandând lozinci împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea, a ALDE şi împotriva proiectului privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

Protestatarii s-au strâns în Piaţa Mare din Sibiu începând cu ora 18.00 adunându-se din ce în ce mai mulţi, pornind în marş pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, artera pietonală din centrul municipiului Sibiu, la momentul respectiv fiind în jur de o mie de persoane.
 
Pe distanţa de aproximativ 500 de metri, pe care s-a desfăşurat marşul de protest, li s-au alăturat şi alte persoane, astfel încât la revenirea în Piaţa Mare numărul protestatarilor ajunsese să depăşească două mii de persoane.
 
Deşi afară sunt aproape minus 10 grade, mulţi dintre participanţi sunt însoţiţi de copii, unii chiar foarte mici.
 
În momentul în care au alfat că preşedintele Klaus Iohannis se află în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală, sibienii au scandat: "Iohannis e cu noi".
 
Protestatarii au pancarte steaguri, vuvuzele şi scandează lozinci precum: "Nu staţi la căldură, şi pe voi vă fură", "DNA să vină să vă ia", "La închisoare, nu la guvernare", "Dragnea nu uita, există şi DNA", "Unii salvăm toată România", "În democraţie hoţii stau la puşcărie".

Protestul de la Sibiu este autorizat să dureze până la ora 20.00, mai multe echipaje de poliţişti şi jandarmi însoţindu-i pe manifestanţi.

Potrivit autorizaţiei obţinute pentru acţiune, protestatarii ar trebui să mai pornească încă o dată în marş pe ruta Piaţa Mare - Nicolae Bălcescu, Farmacia 24 şi retur.
 
Până la ora transmiterii acestei ştiri, nu s-au înregistrat incidente.

La Cluj protestează peste 5.000 de oameni 

Numărul participanţilor la protestul din Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca a depăşit, la ora transmiterii acestei ştiri, cinci mii de persoane, iar acţiunea este în plină desfăşurare. Manifestanţii au plecat în marş din Piaţa Unirii pe bulevardele Eroilor şi 21 Decembrie, urmând să revină în punctul de plecare al acţiunii.

În jurul orei 17.45, clujenii adunaţi în Piaţa Unirii în urma apelului pe reţelele de socializare au plecat în marş pe străzile municipiului, scandând lozinci antiguvernamentale şi solicitând renunţarea la proiectele de ordonanţe de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea Codului Penal.

La ora transmiterii acestei ştiri, oamenii continuă acţiunea, în condiţiile în care la Cluj se înregistrează minus 4 grade.

Încă înainte de ora 17.00, clujenii au început să se adune în Piaţa Unirii, din municipiu, astfel că, în jurul orei 17.30 numărul acestora se  ridica la aproape două mii.

Protestatarii au pancarte pe care se poate citi: "Vrem justiţie, nu corupţie", "PSD nu uita/ ţara asta nu-i a ta", "Jos Ciorbea", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie".şi scandează lozinci cerând demisia Guvernului.

De asemenea, la îndemnul organizatorilor, manifestanţii scandează "Fără amnistie, drept în puşcărie",  "Uniţi salvăm toată România", Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi".

Totodată, protestatarii scandează lozinci adresate CNA, cerând: "Un CNA funcţional".

Peste două sute de arădeni participă la protestul faţă de proiectele privind graţierea şi Codul Penal 

Peste două sute de persoane participă la Arad la protestul faţă de intenţia Guvernului de a adopta proiectele de ordonanţe privind graţierea şi Codul Penal, oamenii organizându-se pe reţelele de socializare, fără ca acţiunea să fie autorizată de municipalitate.

Majoritatea participanţilor sunt tineri care şi-au dat întâlnire în Piaţa Revoluţiei, din faţa Palatului Administrativ, care găzduieşte Primăria şi Prefectura Arad, dorind să-şi arate dezacordul faţă de intenţia de adoptare a proiectelor de ordonanţe de urgenţă vizând graţierea şi Codul Penal.

Tinerii poartă în mâini pancarte cu diverse mesaje precum: "Fără legi cu dedicaţie, "Democraţie, bun simţ, respect", "Vrem puşcării, nu amnistii", "Jos labele de pe Codul Penal" şi "În democraţie hoţii stau la puşcărie".

Conform unuia dintre iniţiatorii acţiunii, Dan Olaru, s-a încercat obţinerea unei autorizaţii de la Primărie pentru acest protest, însă răspunsul a fost negativ pentru piaţa din faţa Palatului Administrativ motivul refuzului fiind că în zona respectivă figurează în desfăşurare încă Târgul de iarnă, deşi toate gheretele au fost strânse de la începutul lunii ianuarie.

Astfel, participanţii nu au autorizaţie şi sunt supravegheaţi de către jandarmi şi poliţişti.

Acţiunea se desfăşoară în linişte, fără să se scandeze lozinci întrucât chiar iniţiatorii au scris mesaje pe reţele de socialziare în care îi îndeamnă pe cei care au răspuns invitaţiei de a protesta să nu perturbe liniştea şi să nu intre în dispute cu forţele de ordine, dorindu-se a fi o acţiune liniştită.

Iniţiatorii spun că protestul va dura până în jurul orei 20.00 şi că vor urmării în continuare intenţiile Guvernului faţă de cele două proiecte, urmând să se organizeze din nou pentru a protesta dacă continuă demersurile de adoptare a proiectelor. respective.

Acţiunea se va desfăşura doar în Piaţa Revoluţiei, locul de tradiţie al manifestărilor din Arad, fără a fi urmată de un marş.

Galaţi: Peste 300 de persoane protestează faţă de proiectul ordonanţei privind graţierea şi modificarea Codului Penal

Peste 300 de persoane protestează, duminică seară, în faţa sediului Prefecturii din Galaţi faţă de proiectul ordonanţei privind graţierea şi modificarea Codului Penal, la ora transmiterii acestei ştiri manifestanţii pornind în marş pe strada Domnească din municipiu, iar în faţa sediului PSD din apropierea Prefecturii au scandat: "Jos PSD", "Jos corupţii", "Jos Guvernul".

Manifestanţii, majoritatea tineri, s-au mobilizat pe Facebook şi s-au strâns, duminică seară, pe platoul din faţa sediului Prefecturii din Galaţi, unii dintre ei venind cu steaguri tricolore şi scandând „România, trezeşte-te!”.

Totodată, manifestanţii au afişat şi pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: „Vă vedem, vrem România curată”, „Legea-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru hoţi”, „Vrem sistem de sănătate, nu iertare de păcate”, „Respect pentru statul de drept” sau „Nu o să vă lăsm să ne umiliţi tocmai prin votul bătrânilor minţiţi”.

Astfel, protestarii au criticat proiectul de ordonanţă care vizează modifiicarea legii privind amnistia şi graţierea.

„Sunt aici pentru că sunt neîncrezător în această lege a graţierii pe care vor să o dea aleşii noştri, mă rog, nu aleşii noştri, ai celor care suntem aici, ai celorlaţi români care sunt acum acasă şi se uită la anumite televiziuni de la care capată anumite idei. Da, sunt dezamăgit că noi după atâţia ani îi alegem tot pe aceştia care au foarte mulţi penali în partidul lor şi care evident, la scurtă vreme după ce au fost aleşi, vin cu o lege a graţierii care i-ar scăpa pe câţiva dintre ei. Altfel poate aş fi de acord, dar ştiind că sunt câţiva dintre ei carre scapă cu această lege, categoric nu am încredere”, a spus Andrei Alexandrov, un tânăr participant la protest.

Un alt tânăr, Marian, a afirmat: „Am observat că oamenii devin prolifici atunci când petrec mai mult timp în solitudine, mai exact în închisoare. Se pare că cele mai bune cărţi se scriu în închisoare şi am venit pentru a încuraja literatura română; avem nevoie de aceste cărţi şi ar fi păcat ca Liviu Dragnea să nu scrie ceea ce nici el nu ştie că urmează să scrie. Aşteptăm în urma acestei acţiuni să fim mai mulţi şi să ne dovedim nouă că deşi afară e frig, căldura dintre noi ne uneşte”.

Un alt protestar a spus că a ieşit în stradă deoarece consideră că prin aceste modificări legislative politicienii vor putea „fura nestingheriţii”.

„Au mituit cetăţeanul cu 200 de lei la salariu şi în rest vor să facă exact ce vor ei, vor să modifice, să poată fura nestingheriţi. După patru ani când nu vor mai fi să nu-i mai lege nimeni, nu domnule, pentru că aşa era legea. Păstrăm regulile jocului pentru toată lumea, eu acum când ajung la putere schimb şi nu mai pot fi atins, nu-i corect”, a spus protestatarul.

Ulterior, manifestanţii au pornit în marş pe strada Domnească, iar în faţa sediului PSD din apropierea Prefecturii au scandat lozinci precum : "Jos PSD", "Jos corupţii", "Jos Guvernul". Ei şi-au continuat apoi marşul şi au mai scandat DNA să vină să vă ia şi Vrem transparenţă.

Protestatarii, care se deplasează pe trotuar, sunt însoţiţi de către jandarmi.

Constanţa: Peste o mie de persoane au participat la un miting de protest faţă de modificările aduse Codului Penal

Peste o mie de persoane s-au strâns, duminică seară, în faţa Prefecturii Constanţa pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului de modificare a Codului Penal şi a prevederilor privind graţierea, oamenii spunând că au ieşit în stradă pentru a apăra democraţia şi pentru normalitate.

Oamenii s-au adunat în faţa Prefecturii începând cu ora 17.00, unii dintre ei având steaguri tricolore. Numărul participanţilor a început să crească începând de la ora 18.00, cea anunţată pe o reţea de socializare ca fiind cea a începerii manifestărilor în toată ţara.

La Constanţa, protestatarii au cântat Hora Unirii şi imnul "Deşteaptă-te, române". Ei aveau pancarte pe care scria: “În democraţie, hoţii stau la puşcărie”,  “Jos Ciorbea”,  “Ori noi, ori voi”, “Nu amnistiei şi graţierii”,  “PSD = PCR”.

Oamenii au scandat “Vrem dreptate, vrem dreptate”, “Fără amnistie, vă vrem la puşcărie”,  “PSD, ciuma roşie”, “DNA, nu uita, noi suntem de partea ta”, “România, trezeşte-te !”, “Hoţii, hoţii”, “La puşcărie cu penalii”, “Jos penalii”, “Vrem dreptate, nu imunitate”, “Jos mafia”,  “Legi pentru cetăţeni, nu pentru politicieni”, “La închisoare, nu la guvernare”, “DNA să vină să vă ia”, “Afară, afară, cu mafia din ţară”. 

Unul dintre protestatari a spus că a ieşit în stradă pentru că doreşte normalitate.

“Vrem normalitate. Absolut toţi care suntem aici vrem normalitate. Ne-am săturat de corupţie, de hoţie, de aceiaşi oameni, mincinoşi şi hoţi. Nu suntem de acord cu legea graţierii”, a spus bărbatul.

O femeie a declarat jurnaliştilor că a venit în faţa Prefecturii pentru a apăra democraţia.

“Am venit ca să apăr democraţia ca să asigur un viitor copiilor mei, să am grijă că România este un stat de drept şi nu un stat al hoţilor, corupţilor, al mincinoşilor care au furat, au prăduit ţara asta de 27 de ani. Vrem dreptate. Nu sunt afiliată politic, nu susţin niciun partid, nu sunt în vreun ONG, pur şi simplu vreau dreptate şi corectitudine în ţara asta”, a spus ea.

Apoi, oamenii au plecat într-un marş de protest prin centrul Constanţei. Ei au mai scandat “Nu staţi în casă dacă vă pasă”, iar treptat numărul manifestanţilor a început să crească, peste o mie de persoane mărşăluind pe străzile şi bulevardele din municipiu.

La ora transmiterii acestei ştiri, coloana de manifestanţi a revenit la Prefectura Constanţa, de unde oamenii au început să plece spre casele lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.