Zeci de mii de oameni au protestat, duminică seară, şi în mai multe oraşe din ţară faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, promovate de Ministerul Justiţiei. La Cluj-Napoca au ieşit în stradă peste 5.000 de persoane, care au plecat în marş din Piaţa Unirii pe bulevardele Eroilor şi 21 Decembrie, în timp ce la Sibiu şi Iaşi au fost peste 2.000 de manifestanţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două mii de oameni au protestat la Iaşi

La Iaşi, duminică seară au ieşit în stradă peste două mii de oameni. Numărul participanţilor la protest a crescut constant pe parcursul acţiunii, după ce iniţial în Piaţa Unirii s-au adunat doar în jur de 600 de persoane.

Manifestanţii au stat în Piaţa Unirii timp de o oră, după care au pornit într-un marş pe pietonalul Ştefan cel Mare către Prefectură.

Pe parcurs, la protest s-au alăturat şi alţi oameni, astfel că, la un moment dat, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ două mii.

Traficul în centrul oraşului a fost parţial blocat, poliţiştii rutieri oprind circulaţia până la trecerea coloanei de manifestanţi.

Oamenii s-au oprit în faţa sediului Primăriei huiduindu-l pe edilul PSD Mihai Chirica, iar apoi s-au oprit şi la sediul social-democraţilor, unde timp de câteva minute au scandat lozinci împotriva lui Liviu Dragnea şi a PSD.

Coloana de manifestanţi s-a îndreptat apoi către Prefectura Iaşi, după care oamenii au revenit în Piaţa Unirii din municipiu. Aici au fost scandate din nou lozinci împotriva Guvernului şi a liderilor PSD, iar cu puţin timp înaintea orei 20.00 acţiunea s-a încheiat, oamenii îndreptându-se către case.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente, iar participanţii au spus că vor relua protestele dacă Guvernul nu renunţă la intenţia de modificare a Codului Penal şi a legii privind graţierea.

Peste o mie de oameni au protestat la Braşov faţă de proiectele privind graţierea şi Codul Penal: "Dragnea, să ajungi, îmbrăcat în dungi“

Peste o mie de braşoveni au ieşit în stradă, duminică seară şi la Braşov, pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, promovate de Ministerul Justiţiei. Protestatarii au scandat "DNA, DNA, să vină să vă ia“, "Dragnea să ajungi îmbrăcat în dungi“, "Nu vă fie frică şi Grindeanu pică".

Oamenii s-au adunat în faţa Prefecturii Braşov începând cu ora 17.00 înarmaţi cu pancarte pe care au scris mesaje împotriva penalilor: "La puşcărie, fără amnistie“, "Corupţia ucide“, "Parlament penal, hai la tribunal“ sau "În democraţie hoţii stau la puşcărie" au fost doar câteva dintre mesajele protestatarilor.

Braşovenii au pornit apoi spre Piaţa Sfatului, unde este sediul PSD Braşov, iar pe drum au scandat lozinci împotriva celor care vor să promoveze ordonanţa privind graţierea: "DNA, DNA, să vină să vă ia“, "Dragnea să ajungi îmbrăcat în dungi“, "Nu vă fie frică şi Grindeanu pică“, "Vrem justiţie, nu corupţie“.

"Am ieşit în stradă împotriva Guvernului Dragnea/Grindeanu pentru că au vrut să introducă o ordonanţă de urgenţă care atacă direct statul de drept, instituţiile care susţin justiţia, dar mai rău de atât, atacă direct societatea. De ce spun asta? Pentru că oamenii se aşteaptă, natural, ca un hoţ să facă puşcărie, un criminal la fel, un corupt la fel, iar cei nevinovaţi de asemenea acte să se plimbe liniştiţi pe stradă. În momentul în care hoţii şi corupţii se plimbă pe stradă cu aceleaşi drepturi şi libertăţi ca cei nevinovaţi, se pierde o busolă morală, o busolă a valorilor sociale, iar societatea intră în criză. Oameni care se chinuie să izbăvească vor ajunge să spună: «Păi eu de ce să fiu corect şi să mă chinui, nu mai bine fur? că oricum nu mi se întâmplă nimic». Acela este momenul pe care vrem să-l evităm“, a declarat Radu Hossu, unul dintre iniţiatorii protestului de la Braşov.

Peste o mie de oameni au protestat în Piaţa Victoriei din Timişoara cerând demisia Guvernului

Peste o mie de oameni de toate vârstele au protestat, duminică seară, în Piaţa Victoriei, din Timişoara.

Protestatarii au încheiat mitingul puţin după ora 20.00, în acelaşi loc în care au început, în Piaţa Victoriei, după ce s-au dus în marş la sediul Prefecturii Timiş şi la sediul DNA Timişoara.

Protestatarii su strigat in faţa sediului DNA Timişoara lozinci precum ”DNA, suntem de partea ta” şi ”Codruţa (Kovesi – n.r.) nu te lăsa, noi suntem de partea ta” şi au cerut demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Pe drumul spre Prefectură şi DNA Timişoara, protestatarii au blocat două bulevarde din oraş, bulevardul I.C. Brătianu şi bulevardul Revoluţiei din 1989.

După ce au manifestat în faţa sediului DNA, protestatarii de la Timişoara s-au întors în Piaţa Victoriei, unde a şi început protestul şi unde, după ce au strigat câteva lozinci la adresa guvernanţilor, au început să se disperseze.

Organizatorii au anunţat că un nou protest ar putea avea loc duminica viitoare, în cazul în care revendicările oamenilor nu vor fi respectate.

La protestele de la Timişoara a participat şi primarul Nicolae Robu (PNL) care s-a deplasat şi el, alături de protestatari, pe traseul spre Prefectura Timiş şi sediul DNA Timişoara.

La Timişoara a fost citită şi o petiţie pentru consolidarea statului de drept, care a fost semnată de aproximativ 1.500 de oameni.

Peste două mii de oameni au protestat şi la Sibiu faţă de proiectele privind graţierea şi modificarea Codului Penal

Peste două mii de oameni s-au strâns, duminică seară, în Piaţa Mare din Sibiu şi au pornit în marş pe bulevardul pietonal din zona centrală a oraşului scandând lozinci împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea, a ALDE şi împotriva proiectului privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

Protestatarii s-au strâns în Piaţa Mare din Sibiu începând cu ora 18.00 adunându-se din ce în ce mai mulţi, pornind în marş pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, artera pietonală din centrul municipiului Sibiu, la momentul respectiv fiind în jur de o mie de persoane.
 
Pe distanţa de aproximativ 500 de metri, pe care s-a desfăşurat marşul de protest, li s-au alăturat şi alte persoane, astfel încât la revenirea în Piaţa Mare numărul protestatarilor ajunsese să depăşească două mii de persoane.
 
Deşi afară sunt aproape minus 10 grade, mulţi dintre participanţi au fost însoţiţi de copii, unii chiar foarte mici.
 
În momentul în care au alfat că preşedintele Klaus Iohannis se află în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală, sibienii au scandat: "Iohannis e cu noi".
 
Protestatarii au avut pancarte, steaguri, vuvuzele şi au scandat "Nu staţi la căldură, şi pe voi vă fură", "DNA să vină să vă ia", "La închisoare, nu la guvernare", "Dragnea nu uita, există şi DNA", "Unii salvăm toată România", "În democraţie hoţii stau la puşcărie".

Protestul de la Sibiu s-a încheiat fără incidente.

La Cluj au ieşit în stradă peste 5.000 de oameni 

La Cluj-Napoca au ieşit în stradă peste 5.000 de oameni, care s-au adunat în Piaţa Unirii. Manifestanţii au plecat în marş din Piaţa Unirii pe bulevardele Eroilor şi 21 Decembrie, scandând lozinci antiguvernamentale şi solicitând renunţarea la proiectele de ordonanţe de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea Codului Penal.

Protestatarii - care au venit cu pancarte cu mesaje precum "Vrem justiţie, nu corupţie", "PSD nu uita/ ţara asta nu-i a ta", "Jos Ciorbea", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie" -  au scandat "Fără amnistie, drept în puşcărie",  "Uniţi salvăm toată România", Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi".

Protestul s-a încheiat fără incidente.

Peste două sute de arădeni au participat la protestul faţă de proiectele privind graţierea şi Codul Penal 

Peste două sute de persoane au protestat şi la Arad, oamenii organizându-se pe reţelele de socializare, fără ca acţiunea să fie autorizată de municipalitate.

Majoritatea participanţilor au fost tineri care şi-au dat întâlnire în Piaţa Revoluţiei, din faţa Palatului Administrativ, care găzduieşte Primăria şi Prefectura Arad, dorind să-şi arate dezacordul faţă de intenţia de adoptare a proiectelor de ordonanţe de urgenţă vizând graţierea şi Codul Penal.

Tinerii au avut pancarte cu diverse mesaje precum: "Fără legi cu dedicaţie, "Democraţie, bun simţ, respect", "Vrem puşcării, nu amnistii", "Jos labele de pe Codul Penal" şi "În democraţie hoţii stau la puşcărie".

Conform unuia dintre iniţiatorii acţiunii, Dan Olaru, s-a încercat obţinerea unei autorizaţii de la Primărie pentru acest protest, însă răspunsul a fost negativ pentru piaţa din faţa Palatului Administrativ motivul refuzului fiind că în zona respectivă figurează în desfăşurare încă Târgul de iarnă, deşi toate gheretele au fost strânse de la începutul lunii ianuarie.

 

Acţiunea s-a desfăşurat în linişte, fără să se scandeze lozinci întrucât chiar iniţiatorii au scris mesaje pe reţele de socialziare în care i-au îndeamnat pe cei care au răspuns invitaţiei de a protesta să nu perturbe liniştea şi să nu intre în dispute cu forţele de ordine, dorindu-se a fi o acţiune liniştită.

La Galaţi au ieşit în stradă peste 300 de oameni

Peste 300 de persoane au protestat, duminică seară, şi la Galaţi, unde s-au adunat în faţa sediului Prefecturii, de unde au plecat în marş pe strada Domnească din municipiu, iar în faţa sediului PSD din apropierea Prefecturii au scandat: "Jos PSD", "Jos corupţii", "Jos Guvernul".

„Am observat că oamenii devin prolifici atunci când petrec mai mult timp în solitudine, mai exact în închisoare. Se pare că cele mai bune cărţi se scriu în închisoare şi am venit pentru a încuraja literatura română; avem nevoie de aceste cărţi şi ar fi păcat ca Liviu Dragnea să nu scrie ceea ce nici el nu ştie că urmează să scrie. Aşteptăm în urma acestei acţiuni să fim mai mulţi şi să ne dovedim nouă că deşi afară e frig, căldura dintre noi ne uneşte”, a spus un tânăr.

Un alt protestar a spus că a ieşit în stradă deoarece consideră că prin aceste modificări legislative politicienii vor putea „fura nestingheriţii”.

„Au mituit cetăţeanul cu 200 de lei la salariu şi în rest vor să facă exact ce vor ei, vor să modifice, să poată fura nestingheriţi. După patru ani când nu vor mai fi să nu-i mai lege nimeni, nu domnule, pentru că aşa era legea. Păstrăm regulile jocului pentru toată lumea, eu acum când ajung la putere schimb şi nu mai pot fi atins, nu-i corect”, a spus protestatarul.

Cei aproximativ trei sute de manifestanţi care au pornit în marş din faţa sediului Prefecturii din Galaţi, pe strada Domnească, şi-au continuat deplasarea pe strada Brăilei şi au scandat "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă" şi "Veniţi cu noi", încercând astfel să-i convingă şi pe alţi gălăţeni să li se alăture.

Totuşi, pe parcursul deplăsării, numărul manifestanţilor a scăzut până când au ajuns în faţa sediului Palatului Justiţiei. Astfel, cei rămaşi, circa 40 de manifestanţi, s-au urcat pe treptele Palatului Justiţiei unde au scandat "Dragnea nu uita, puşcăria-i casa ta", "Legea-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru hoţi", "Vrem justiţiem nu corupţie".

La Constanţa, au protestat peste o mie de persoane

Peste o mie de persoane s-au strâns, duminică seară, în faţa Prefecturii Constanţa pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului de modificare a Codului Penal şi a prevederilor privind graţierea, oamenii spunând că au ieşit în stradă pentru a apăra democraţia şi pentru normalitate.

Oamenii s-au adunat în faţa Prefecturii începând cu ora 17.00, unii dintre ei având steaguri tricolore. Numărul participanţilor a început să crească începând de la ora 18.00, cea anunţată pe o reţea de socializare ca fiind cea a începerii manifestărilor în toată ţara.

La Constanţa, protestatarii au cântat Hora Unirii şi imnul "Deşteaptă-te, române". Ei aveau pancarte pe care scria: “În democraţie, hoţii stau la puşcărie”,  “Jos Ciorbea”,  “Ori noi, ori voi”, “Nu amnistiei şi graţierii”,  “PSD = PCR”.

Oamenii au scandat “Vrem dreptate, vrem dreptate”, “Fără amnistie, vă vrem la puşcărie”,  “PSD, ciuma roşie”, “DNA, nu uita, noi suntem de partea ta”, “România, trezeşte-te !”, “Hoţii, hoţii”, “La puşcărie cu penalii”, “Jos penalii”, “Vrem dreptate, nu imunitate”, “Jos mafia”,  “Legi pentru cetăţeni, nu pentru politicieni”, “La închisoare, nu la guvernare”, “DNA să vină să vă ia”, “Afară, afară, cu mafia din ţară”. 

Unul dintre protestatari a spus că a ieşit în stradă pentru că doreşte normalitate.

“Vrem normalitate. Absolut toţi care suntem aici vrem normalitate. Ne-am săturat de corupţie, de hoţie, de aceiaşi oameni, mincinoşi şi hoţi. Nu suntem de acord cu legea graţierii”, a spus bărbatul.

O femeie a declarat jurnaliştilor că a venit în faţa Prefecturii pentru a apăra democraţia.

“Am venit ca să apăr democraţia ca să asigur un viitor copiilor mei, să am grijă că România este un stat de drept şi nu un stat al hoţilor, corupţilor, al mincinoşilor care au furat, au prăduit ţara asta de 27 de ani. Vrem dreptate. Nu sunt afiliată politic, nu susţin niciun partid, nu sunt în vreun ONG, pur şi simplu vreau dreptate şi corectitudine în ţara asta”, a spus ea.

Apoi, oamenii au plecat într-un marş de protest prin centrul Constanţei. Ei au mai scandat “Nu staţi în casă dacă vă pasă”, iar treptat numărul manifestanţilor a început să crească, peste o mie de persoane mărşăluind pe străzile şi bulevardele din municipiu.

La ora transmiterii acestei ştiri, coloana de manifestanţi a revenit la Prefectura Constanţa, de unde oamenii au început să plece spre casele lor.

Aproximativ 200 de ploieşteni au protestat în centrul oraşului, scandând lozinci împotriva Guvernului, a lui Dragnea şi a lui Mircea Cosma

Aproximativ 200 de ploieşteni au protestat, duminică seară, în centrul oraşului, ei plecând în marş pe cea mai circulată arteră din municipiu şi scandând ”Dragnea nu uita, România nu-i a ta!” şi ”Cosma, nu uita, Prahova nu e a ta!”, dar şi alte sloganuri împotriva Guvernului. Protestul, care a durat aproximativ două ore, s-a încheiat fără incidente.

Protestatarii din Ploieşti s-au adunat în jurul orei  18.00 în parcul din centrul Ploieştiului, în apropierea Palatului Administrativ în care îşi au sediile Prefectura Prahova, Consiliul Judeţean Prahova şi Primăria Ploieşti.

Cei peste 200 de ploieşteni au plecat în marş către Piaţa Mihai Viteazul şi au revenit în centrul oraşului.

Pe parcursul protestului, participanţii au strigat ”DNA, să bvină să vă ia!”, ”Drangea nu uita, România nu-i a ta!” şi ”Cosma, nu uita, Prahova nu e a ta!”, fărcând referire la fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, condamnat pe fond alături de fiul său într-un dosar de corupţie, cercetat în alte dosare instrumentate de DNA şi a cărui fiică a fost aleasă parlamentar pe listele PSD Prahova la scrutinul din 11 decembrie.

Protestul de la Ploieşti, care nu a fost autorizat, s-a încheiat după aproximativ două ore, fără incidente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.