Zece operatori economici din mall-ul Băneasa au fost închişi temporar de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după ce acolo au fost găsite produse expirate, vitrine murdare, muşte şi gândaci în spaţiile de gătire şi la raionul de cofetărie şi pâine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit ANPC, au fost făcute 36 de acţiuni de control în Complexul Comercial Mall Băneasa Bucureşti. 
 
"În urma fiecărei acţiuni de control, apar lacrimile operatorilor economici sancţionaţi. Ba pandemia, ba că plouă afară, ceva s-a întâmplat, iar ei nu au putut să se adune şi să respecte legea şi, automat, consumatorul. Mă gândeam să implementăm caselor de marcat o opţiune şi să emită odată cu bonul fiscal şi un şerveţel de şters lacrimile pentru a le aduce aminte comercianţilor cât de mult încasează, dar de cheltuit pentru a-şi întreţine afacerea, nu prea cheltuie. În loc să caute scuze, mai bine ar căuta soluţii de a ţine lucrurile în ordine. Vor urma, pe rând, toate mallurile din Bucureşti. Poate învaţă unii de la alţii, iar, împreună, să înţeleagă că cei care le aduc bani trebuie şi respectaţi, nu numai încasaţi”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu. 
 
Echipele de control au descoperit comercializarea unor produse cu data limită de consum depaşită, utilizarea unor vitrine şi agregate frigorifice, de expunere a mărfii şi de depozitare, neigienizate, sub tăvile metalice aflându-se acumulări masive de praf, grăsime, zone de vopsea exfoliată şi rugină, prezenţa insectelor (gândaci şi muşte), la raionul de comercializare a produselor de cofetarie şi pâine sau în spaţii de gătire, comercializarea de legume şi fructe cu modificări organoleptice, deficienţe de etichetare la unele produse cosmetice.
 
FOTO: ANPC
FOTO: ANPC
 
De asemenea, comisarii ANPC au constatat emiterea unor certificate de garanţie completate eronat, utilizarea unor materii prime sau semipreparate fără eticheta cu elementele de identificare şi caracterizare şi cu data limită de consum, folosirea unor preparate finite calde păstrate în agregate frigorifice, colectarea reziduală realizată în recipiente fără capac, utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, precum şi a unor recipiente de plastic neigienizate corespunzător. 
 
Alte nereguli constatate de ANPC au fost folosirea unor electrocasnice profesionale (ex.: prăjitor de pâine), cu un grad avansat de uzură, cu rugină, resturi alimentare; utilizarea unor cântare de bucătărie neverificate şi neomologate metrologic; lipsa din lista de meniu a alergenilor şi a ingredientelor care pot provoca intoleranţe; utilizarea unui spaţiu de gătire neigienizat, cu pereţi ciobiţi, murdari, cu acumulare de materii organice în spaţiile dintre aparatele de gătit şi pereţi, neechiparea adecavată a personalului din bucătărie; comercializarea îngheţatei ambalate, fără niciun element de identificare, în stare decongelată, fără respectarea lanţului termic.
 
De asemenea, nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor pe masa caldă, adică la minimum 60 grade Celsius; utilizarea unor vase de preparare neigienizate, cu strat gros de arsură, cu grad avansat de uzură, depozitarea unor produse direct pe paviment, folosirea unor ouă depozitate la temperatura mediului ambiant; deficienţe de etichetare la comercializarea bijuteriilor din metale preţioase (fără a avea pe etichetă trecut gramajul şi fără a informa consumatorii în legatură cu natura şi caracteristicile pietrelor) şi nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare în saloanele de frumuseţe au fost alte nereguli găsite de comisarii ANPC. 
 
În urma controlului, au fost aplicate, până în acest moment, amenzi contravenţionale în cuantum de 187.000 lei. De asemenea, a fost oprită temporar activitatea a zece operatori economici, până la remedierea deficienţelor. 
 
Cei zece operatori economici închişi temporar sunt: SC Espresso House SRL, SC Argentine Bar Restaurant, SC Miniburgers Corner SRL, SC Kido Smart Play SRL, SC Evertogether SRL, SC Kungfu King SRL, SC MLS Invest Trading SRL, SC Geta Voinea Hair International SRL, SC Cosmobrands Group SRL, SC Rouge Nail Bar SRL.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.