Zeci de vârstnici aşteaptă ore în şir la Casa de Pensii Prahova pentru a intra în audienţă la director sau pentru a obţine un bilet de tratament destinat pensionarilor, oamenii acuzând că sunt ţinuţi în curtea instituţiei, unde sunt nevoiţi să stea pe scări sau pe iarbă, nefiind lăsaţi să intre nici la toaletă. Pensionarii susţin că gardienii le spun că nu există grupuri sanitare pentru public şi le recomandă să meargă "la frunze".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de persoane aşteaptă, joi, de mai multe ore, la sediul Casei de Pensii Prahova, pentru a intra în audienţă la directorul instituţiei sau pentru a obţine un bilet de tratament de la Casa de Pensii pentru una dintre staţiunile balneo-climaterice.

Joi după-amiază, la Ploieşti sunt peste 30 de grade Celsius în aer, iar la sol termometrele arată mult mai mult.

Oameni care au venit la Ploieşti de la zeci de kilometri, din alte localităţi, sunt ţinuţi în curtea instituţiei, unde sunt nevoiţi să aştepte stând fie în picioare, fie aşezaţi pe iarbă sau pe scări. Din când în când, un angajat al unei firme private care are contract pentru servicii de pază cu Casa de Pensii strigă de pe o listă şi lasă câte o persoană să intre.

Mai grav, oamenii care aşteaptă, în unele cazuri de la ora 6.00 dimineaţa pentru a intra la directorul Casei de Pensii Prahova nu sunt lăsaţi să meargă nici la toaleta instituţiei, spunându-li-se fie că nu există aşa ceva, fie că grupul sanitar nu este destinat publicului.

Un pensionar venit în audienţă pentru a obţine un bilet de tratament spune că aşteaptă de mai bine de patru ore. Bătrânul povesteşte că s-au făcut liste, nu se ştie de către cine, pentru că un registru al audienţelor nu există.

"De la 8.00 sunt aici, pentru audienţă. Cică listele s-au făcut cu o zi înainte, ce şmecherie o fi asta, nu ştim. Au zis că joia e audienţă şi dimineaţa pândarul de aici, cum îi zice, paznicul, a zis să venim joi de dimineaţă, să ne înscriem şi să intrăm. Ca să viu joi dimineaţă, pe la ora opt şi nicio listă, că listele s-au făcut de ieri şi sunt deja o sută înscrişi şi nu mai putem să intrăm în audienţă. Eu ce să fac? Când mai are audienţă? Când mă duc şi eu în staţiune pentru suferinţa mea? Eu vin de la Văleni (Vălenii de Munte, oraş situat la peste 20 de kilometri de Ploieşti - n.r.), eu nu sunt de aici, din Ploieşti, să mă duc la toaletă, că nu sunt toalete”, spune bătrânul.

Altui pensionar care aşteaptă în curtea Casei de Pensii Prahova de şapte ore pentru a obţine un bilet de tratament i s-a spus că nu există toaletă în instituţiei.

"Păi nu există (toaletă - n.r.), sau cel puţin aşa este explicaţia oficială, că nu au toaletă pentru public”, spune el.

Pensionarul se plânge că paznicul este cel care face liste şi le dă voie celor veniţi în audienţă să intre în sediul instituţiei.

 

Un alt vârstnic, şi el din afara Ploieştiului, spune că atunci când a cerut să meargă la toaletă, după câteva ore de aşteptare, a fost trimis "la frunze”, arătând către vegetaţia din curtea Casei de Pensii Prahova.

"Am venit pe la 9.00 dimineaţa. De ieri (n.r. - miercuri) sunt înscris ca să vin în audienţă (la directorul Casei de Pensii - n.r.). Mi s-a spus să merg la frunze”, spune el.

Întrebat dacă a mers "la frunze”, aşa cum i-au recomandat gardienii, bătrânul spune zâmbind amar: ”Nu m-am dus nicăieri. Stau aşa, liniştit, până ajung acasă, că e departe, ce să fac, să fac pe mine?”.

Alt pensionar, ceva mai norocos, a reuşit să intre la toaletă, după ce unul dintre angajaţi i-a deschis cu cartela sa uşa grupului sanitar.

"Eu am fost la toaletă, ştiam că este toaletă şi au am găsit-o încuiată şi cu cartelă şi am încercat să intru şi nu am putut, iar un domn care trecea dintr-un birou în altul mi-a spus că nu mai este pentru public. (…) Mi-a deschis cu cartela şi am rezolvat, dar nu este normal”, spune pensionarul.

Oamenii susţin că sunt trimişi la două toalete publice aflate în construcţie, în curtea instituţiei, care nu sunt date încă în funcţiune.

"Mi-a spus: «Le-aţi văzut pe cele două care se fac acum?» Dar zic: «până s-or da în funcţiune cele două mai durează, ce trebuie să facem?» Şi a ridicat din umeri şi atâta tot. Şi sunt de la ora 6.00 de azi dimineaţă ca să intru în audienţă”, adaugă pensionarul.

Directorul Casei Judeţene de Pensii Prahova, Adrian Rotaru, spune că nu are timp de discutat, pentru că îl aşteaptă "şaizeci de persoane” să intre în audienţă, dar dă asigurări că toaletele sunt la dispoziţia publicului.

"Sunt în audienţă cu biletele de tratament dacă nu vă supăraţi, acuma mă aşteaptă vreo 60 de inşi.” sune directorul. "Sunt deschise toaletele” susţine el, întrebat dacă îi lasă pe oameni să meargă la grupurile sanitare.

Totodată, la întrebarea de ce au fost închise până acum grupurile sanitare, directorul răspunde: "Nu sunt închise, doamnă, nu au fost închise. Dacă vrea cineva să producă o ştire să vină întâi şi să verifice. Aţi fost la toaletă dumneavoastră? Am o sută de martori că sunt deschise", spune Adrian Rotaru.

El susţine că "datorită folosinţei de către toată lumea nici nu sunt închise toaletele”.

Întrebat dacă îi consideră mincinoşi pe pensionarii care acuză că sunt umiliţi şi ţinuţi în soare, fără a fi lăsaţi să meargă nici la toaletă, directorul Adrian Rotaru încheie tăios: "Dacă mă credeţi să sunt deschise bine, dacă nu mă credeţi că sunt deschise tot bine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.