Femeile Armatei americane venite în România pentru desfăşurarea exerceţiului Paltinum Lynx de la Babadag au povestit, marţi, că s-au îndrăgostit de arhitectura Bucureştiului, despre care au spus că este splendidă, dar şi de bucătăria românească, în special de mici şi au de gând ca în timpul care le-a rămas de petrecut în ţară să viziteze Castelul Peleş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am fost destul de ocupate, dar am avut timp să vizităm puţin Bucureştiul, care este splendid, arhitectura este diferită. Am avut ocazia să vedem dansuri populare şi să mâncăm mici cu muştar şi multă mâncare bună - azi ni se par cam strâmte uniformele”, a povestit amuzată căpitanul Amanda Brown, una dintre cele patru membre ale Echipei Tactice Feminine de Angajare (FET) a Puşcaşilor Marini, care, de altfel, a spus că se va întoarce în România ca turist.

Toate cele patru femei din FET participante la o conferinţă organizată de Ambasada SUA au avut numai cuvinte de laudă la adresa muncii pe care o desfăşoară în cadrul Armatei şi au spus că încurajează femeile din România să urmeze o astfel de carieră.

"A fost o provocare şi pentru mine. Mândria de a fi în Corpul Puşcaşilor Marini, felul în care au grijă unii de ceilalţi ca într-o familie. Unul dintre lucrurile pe care ni le-au insuflat în tabăra de pregătire este că mergi acolo şi ai grijă de persoana aflată în dreapta şi în stânga ta. Am iubit acest lucru", a spus şi sergentul Omeeka Amsterdam, care şi-a început serviciul în armată în 1997.

”Experienţa mea în Armată a fost fantastică. Mi-am luat diploma, mi-am făcut legături strânse, am o nouă familie, mi-am descoperit aptitudini despre care habar nu aveam că le am, am ocazia să călătoresc în ţări minunate, aşa cum este România şi am avut experienţe frumoase, pe care vreau să le aibă şi alte femei”, a adăugat căpitanul Amanda Brown.

Ea are o carieră de 14 ani şi a intrat în forţele armate ale Statelor Unite ca simplu soldat. Ca şi colegele ei, a ales Corpul Puşcaşilor Marini, datorită standardelor ridicate impuse de această unitate de elită a Armatei americane. 

Ele au povestit, de asemenea, că în scurtul timp pe care l-au avut la dispoziţie de când sunt în România şi în care au interacţionat cu militari români şi-au dat seama că aceştia sunt deschişi spre a învăţa lucruri noi, sunt bine antrenaţi şi chiar şi-au însuşit şi ele anumite idei venite din partea acestora.

La rândul său, caporalul Jessie J. Stoldt a povestit pentru News.ro că Armata i-a schimbat modul de viaţă.

”Corpul Marinei este foarte diferit de tot ce a fost viaţa mea, sunt multe tradiţii pe care nu le-am experimentat până acum. Felul în care suntem învăţaţi să gândim şi să acţionăm este foarte diferit de tot ceea ce am învăţat în viaţă. Ne concentăm asupra lucrurilor care se pot întâmpla atunci când suntem în luptă şi mai ales ce s-ar putea întâmpla cu echipa noastră”, a afirmat caporalul Stoldt.

De asemenea, ea a spus că a avut foarte multe momente fericite de când a ales să meargă pe acest drum şi, deşi este căsătorită cu un civil, acest lucru nu îi afectează viaţa, pentru că soţul ei înţelege foarte bine rigurozitatea Armatei.

”Atunci când eram în facultate am vrut ceva diferit, altceva, şi am căutat anumite ramuri militare, am făcut mai multe cercetări, am vrut să călătoresc, să cunosc mai multe culturi şi mi-am dat seama că Marina îmi va da mai multe şanse să fac aceste lucruri care mă vor face o persoană mai bună. (...) Sunt multe momente fericite, ca de exemplu atunci când ajungi la un anumit rang şi bineînţeles momentele de întoarcere acasă după mult antrenament, când îţi revezi familia”, a spus caporalul Jessie J. Stoldt.

Ea a spus că decizia de a intra în Marină a fost şi ca o chemare, dar în acelaşi timp a fost vorba şi despre "nevoia de acţiune".

”Prima dată când am pus mâna pe o armă foarte mare am avut emoţii mari. La început nu am ştiut cum se face, pentru că sunt arme foarte mari şi dificil de manevrat, dar în Marină ne-au învăţat cum să procedăm şi când ajungi să le foloseşti eşti deja instruit şi nu-ţi mai este teamă de arme. Eşti deja profesionit înainte de a ajunge să foloseşti o armă”, a mai spus ea, încurajându-le să intre în Armată, pentru că este vorba despre experienţe deosebite, şi nu întotdeauna contează banii.

Caporalul Jessie J. Stoldt ar renunţa la cariera militară doar dacă s-ar răni în misiune sau dacă familiei sale i s-ar întâmpla ceva rău.

”Nu este despre salariu, este despre viaţă. Sunt experienţe care nu pot fi cumpărate cu bani”, a încheiat Stoldt.

Misiunea FET urmăreşte să ajute la depăşirea diferenţelor culturale între Armata Statelor Unite şi Armatele altor ţări. Unitatea a fost special formată pentru a înlesni schimbul de experienţă cu unităţi de femei din alte ţări. Echipa Tactică Feminină de Angajare este formată din experţi în tactici de securizare în zone urbane, arme non-letale, recunoaştere şi luptă apropiată, executare tragere şi manevre cu o multitudine de arme şi cursuri de prim-ajutor pe câmpul de luptă. FET se află în România pe toată perioada exerciţiului Platinum Lynx, desfăşurat la Babadag în perioada 19 - 30 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.