Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după întâlnirea cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, că acesta i-a promis că va analiza cu celeritate Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea codurilor penale. Şeful statului a spus că speră că mâine sau poimâine acesta va lua decizia corectă în privinţa sesizării Curţii Constituţionale. Iohannis a susţinut că există precedent şi că OUG poate fi atacată la Curte de Avocatul Poporului chiar dacă prevederile acesteia nu au intrat în vigoare. Preşedintele a mai spus că, dincolo de argumentele juridice, Avocatul Poporului trebuie să se uite şi în jur, la faptul că România este revoltată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 12:40 - Ciorbea: Vom analiza argumentele prezentate de domnul preşedinte şi vom încerca să luăm o decizie în cel mai scurt timp

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o conduce va analiza argumentele prezentate de către preşedintele Klaus Iohannis în privinţa sesizării CCR în legătură cu OUG de modificare a codurilor penale şi că va încerca să ia o decizie ”în cel mai scurt timp”.

”Domnul preşedinte a menţionat o decizie din 2013 a CCR, pentru că textele legale sunt cele menţionate azi dimineaţă. Vom analiza cu toată seriozitatea aceste argumente prezentate de domnul preşedinte şi vom încerca să luăm o decizie în cel mai scurt timp”, a declarat Victor Ciorbea după întâlnirea cu Klaus Iohannis.

”Dacă citim legea, legea aşa spune. Dacă există decizii ale CCR care fac excepţie de la această prevedere legală, le analizăm şi vedem ce se poate face”, a mai spus Ciorbea.

UPDATE 12:24 - Iohannis: Avocatul Poporului mi-a promis că va analiza cu celeritate. Sper ca mâine sau poimâine să ia decizia corectă

”Am avut o discuţie, zic eu bună, cu Avocatul Poporului. I-am explicat de ce, după părerea mea, este absolut necesar să sesizeze CCR, în principal pe lipsă de motive de urgenţă, pe probleme de fond”, a spus Iohannis la ieşirea de la întâlnirea cu Avocatul Poporului.

Preşedintele a menţionat că ştie că s-a vehiculat miercuri dimineaţă că Avocatul Poporului nu poate să intervină, fiind anumite articole care încă nu intră în vigoare.

”Împreună cu juriştii de la Administraţia Prezidenţială am căutat documente şi am găsit. Există un precedent din octombrie 2013, când Avocatul Poporului de atunci a atacat o ordonanţă pe insolvenţă, pe data de 9 octombrie, cu toate că ea a fost dată cu intrare în vigoare pe 25 octombrie, iar CCR la vremea respectivă a decis că este corectă sesizarea. Deci, se poate fără niciun fel de problemă şi, făcând uz de acest precedent, să se atace această OUG”, a precizat şeful statului.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”Aceste date le-am pus la dispoziţia Avocatului Poporului, care a promis că va analiza cu celeritate situaţia şi speranţa mea este că până mâine sau poate până poimâine va lua decizia corectă şi va sesiza CCR”, a mai declarat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat că Avocatul Poporului va trebui ca, în afară de situaţia pur juridică, ”să se uite puţin şi în jur, să vadă că România este revoltată”

”Sunt mii şi mii de oameni în stradă. Aceste lucruri nu pot fi ignorate şi nu pot fi explicate prin faptul că şi în alte ţări au fost proteste. Aceste proteste sunt la noi, sunt în România, în România este atacat statul de drept şi aici trebuie făcută ordine”, a subliniat preşedintele.

UPDATE: 12:08 - Preşedintele Iohannis a sosit la sediul Avocatului Poporului

”Am decis să fac o vizită Avocatului Poporului, având în vedere că este, aşa cum spune denumirea, Avocatul Poporului, iar poporul este foarte supărat pe această situaţie. După părerea mea, Avocatul Poporului are şi instrumentele şi oportunitate de a ataca această OUG, care modifica aseară Codul penal şi Codul de procedură penală şi pentru a vedea ce se poate face am venit personal să discut cu Avocatul Poporului, domnul Ciorbea”, a spus preşedintele la sosire.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a fost întâmpinat de către Victor Ciorbea. ”Vorbim la finalul discuţiei”, a spus acesta după declaraţia preşedintelui.

UPDATE 11:10 - Preşedintele Iohannis va merge la ora 12.00 la Avocatul Poporului

Klaus Iohannis a spus că va merge la Avocatul Poporului, în mijlocul unor discuţii pe tema oportunităţii sesizării Curţii Constituţionale pe tema OUG emisă marţi seara de Guvern, care modifică legile penale.

Procurorul şef al României, Augustin Lazăr, a declarat, ironic, că în această iniţiativă ar trebui chemat şi Avocatul Poporului. "Ar putea fi chemat şi avocatul poporului să ia atitudine în această problemă, că am remarcat că a fost foarte activ în ultima perioadă", a spus Lazăr.

Preşedintele Klaus Iohannis a intervenit spunând că ar trebui să îi facă "o vizită", pentru a discuta aceste lucruri.

"Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi (miercuri - n.r.). Nu l-am văzut de mult. Nu mi-e dor de el, dar cred că trebuie să-i transmit personal că aşteptăm cu toţii o luare de poziţie", a spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a propus CSM să discute, miercuri, şi sesizarea CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie. ”Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic”, a afirmat preşedintele Iohannis, subliniind că trebuie luată atitudine nu doar declarativ, ci şi instituţional.

Şeful statului prezidează şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, unde urmează să fie avizată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea codurilor penale. La sosirea la şedinţa CS, preşedintele Klaus Iohannis a spus că adoptarea acestei OUG noaptea, fără avizul CSM, este "o bătaie de joc".

Pe ordinea de zi a plenului CSM se află un solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.