Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe a pus piatra de temelie pentru îndeplinirea dezideratului ca secolul 21 să devină secolul Ortodoxiei, am scris un capitol nou în istoria Bisericii, a spus Patriarhul Ecumenic în discursurile rostite în ultimele zile ale reuniunii din Creta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finalul lucrărilor Marelui Sinod, în Duminica Tuturor Sfinţilor, liturghia a fost oficiată în Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Chania, de Sanctitatea Sa Bartolomeu, împreună cu capii bisericilor care au participat la Sinod.

Alături de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului au slujit: PF Teodor, Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi; PF Teofil, Patriarhul Ierusalimului şi al întregii Palestine;  PF Irineu, Patriarhul Serbiei; PF Daniel, Patriarhul României; PF Hrisostom, Arhiepiscopul Noii Justiniane şi al întregului Cipru; PF Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade (a asistat); PF Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii; PF Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei şi al întregii Albanii şi PF Rastislav, Arhiepiscop de Prešov şi Mitropolit al Cehiei şi Slovaciei;

După Sfânta Evanghelie, Arhimandritul Bartolomeu Samaras, secretarul general al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, a dat citire Mesajului Sfântului şi Marelui Sinod către poporul ortodox şi toţi oamenii de bună voinţă.

Mesajul conţine 12 puncte care fac referire la principalele teme abordate în timpul lucrărilor Sfântului şi Marelui Sinod.  Astfel, mesajul subliniază teme precum: unitatea Bisericii Ortodoxe, mărturisirea de credinţă, importanţa dialogului intercreştin şi interreligios, secularizarea, căsătoria, ştiinţele naturale, criza ecologică, respectul faţă de semeni, politica, tineretul şi deschiderea faţă de lume.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a adresat un cuvânt în care şi-a manifestat mulţumirea că Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe a avut loc "în comuniunea credinţei, nădejdii şi dragostei”.

Sinodul a fost început şi încheiat în "comuniunea Sfintelor Taine”, pentru a evidenţia faptul că "slujirea euharistică este locul în care se manifestă unitatea Ortodoxiei şi legătura de neîntrerupt şi continuarea experienţei autentice a adevărului credinţei vii”, a spus Patriarhul Bartolomeu.

"Există o legătură substanţială între Sfânta Euharistie şi sinodalitate”, a continuat Sanctitatea Sa. Totodată, "conceptul sfinţeniei în Biserica Ortodoxă este înţeles tot prin Sfânta Euharistie (împărtăşanie, n.r.)”, a precizat Patriarhul.

El a încheiat spunând că Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe a pus piatra de temelie pentru îndeplinirea dezideratului ca secolul 21 să devină "secolul Ortodoxiei”.

"Împreună am scris istorie! Am scris un capitol nou în istoria Bisericii!”, a mai spus Patriarhul Ecumenic, sâmbătă, la finalul lucrărilor Sinodului din Creta.

Făcând referire la normalitatea cu care au decurs lucrările, Patriarhul Bartolomeu a spus că au fost şi dificultăţi, nu toate au fost roz, însă, părinţii sinodali au demonstrat că au unitate în diversitate.

De asemenea, Patriarhul Bartolomeua îndemnat pe toţi Întâistătătorii ca întorcându-se în ţările lor să transmită mesajul păcii lui Hristos, care este şi mesajul Sfântului şi Marelui Sinod.

Sanctitatea Sa şi-a încheiat discursul de sâmbătă, spunând: "Domnul păcii este cu noi! Hristos în mijocul nostru!”

La rândul lui, Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei, l-a felicitat pe Patriarhului Ecumenic şi a subliniat că deşi ierarhii provin din medii şi culturi lingvistice diferite, acest lucru "nu a împiedicat acordul” dintre ei.

Pentru buna desfăşurare a lucrărilor sinodale, dar şi pentru împlinirea a 25 de ani de patriarhat, PF Teodor i-a oferit Patriarhului Ecumenic Bartolomeu un set arhieresc de engolpioane şi Sfânta Cruce, pentru a arăta că slujirea patriarhală este deopotrivă o cruce şi o înviere.

Sanctitatea Sa Bartolomeu a făcut referire şi la Patriarhul Daniel pe care l-a apreciat ca teolog desăvârşit, evocând perioada în care Întâistătătorul BOR a predat în calitate de lector universitar la Institutul Ecumenic de la Bossey (1980-1988).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.