Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care aveau şi boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie către deces, arată o analiză realizată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile privind factorii de risc pentru deces la cazurile de COVID-19. În cazul femeilor, imunitatea compromisă se află pe primul loc între factorii de risc, urmând bolile renale cronice şi cele cardiovasculare. La bărbaţi, bolile cardiovasculare sunt pe primul lor, urmate de cancer şi bolile hepatice cronice. "Marea majoritate a condiţiilor medicale pre-existente pentru care OMS recomandă vaccinarea anti-gripală sunt factori de risc dovediţi pentru deces prin COVID-19. Rezultatele analizei reprezinta evidenţe utile pentru prioritizarea vaccinării anti-COVID-19", consideră specialiştii CNSCBT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat, luni seară, a doua analiză privind factorii de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19.

"Această analiză orientativă are ca sursă de date fişele de supraveghere pentru 21.766 cazuri confirmate (cu 46% mai multe faţă de prima analiză, respectiv 22% din numărul de cazuri introduse în platforma corona forms până la aceeaşi dată), completate de spitale şi DSP, cu sprijinul CRSP, finalizate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucuresti şi accesate de CNSCBT la data de 09/09/2020, ora 09.00", arată sursa citată.

Numărul de decese cu COVID-19 la care se referă această analiză a fost de 1.323 (cu 57% în plus faţă de prima analiză, respectiv 33% din numarul de decese introduse în platforma corona forms până la aceeaşi dată). Analiza factorilor de risc pentru deces a fost realizată şi de aceasta data prin regresie logistică multivariată, estimându-se puterea asocierii între posibilii factori de risc şi deces la cele 1.323 de cazuri decedate, comparativ cu grupul de pacienţi care au rămas în viaţă.

a. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la total (ambele sexe)

"Din cele 21.766 cazurile confirmate cu COVID-19, cele pentru care au fost menţionate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie către deces, comparativ cu cele la care aceste afecţiuni au lipsit", explică CNSCBT.

Aceştia arată că, în comparaţie cu prima analiză, sexul masculin continuă să reprezinte factor de risc pentru deces, iar bolile cardiovasculare continuă să ocupe locul 1. Bolile renale cronice au rămas pe locul 2, în timp ce cancerul a urcat o poziţie şi ocupă locul 3. Totodată, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

b. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la sexul feminin

"Din cele 11.799 persoane de sex feminin confirmate cu COVID-19 incluse în analiză cele pentru care a fost menţionată imunitatea compromisă au avut o probabilitate de 5,41 ori mai mare de evoluţie către deces, comparativ cu cele la care aceasta a lipsit", arată sursa citată.

Comparativ cu prima analiză, imunitatea compromisă a devenit factor de risc şi ocupă locul 1, iar bolile renale cronice se află cu 3 poziţii mai sus faţă de sexul masculin. Bolile cardiovasculare continuă să se afle în top 3 şi a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

c. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la sexul masculin

Pentru cele 9.967 persoane de sex masculin confirmate cu COVID-19 şi incluse în analiză, comparativ cu prima analiză, s-a observat că bolile cardiovasculare au urcat o poziţie şi ocupă locul 1, iar bolile renale cronice au urcat o poziţie şi ocupă locul 5. Bolile hepatice cronice au urcat pe locul 3, faţă de 5. De asemenea, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

"Rezultatele acestei analize sunt consistente cu cele ale primei analize, realizate la începutul lunii iunie 2020. Marea majoritate a condiţiilor medicale pre-existente pentru care OMS recomandă vaccinarea anti-gripală sunt factori de risc dovediţi pentru deces prin COVID-19. Rezultatele analizei reprezinta evidenţe utile pentru prioritizarea vaccinării anti-COVID-19", concluzionează specialiştii CNSCBT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.