”Ora Pământului” 2016 va fi marcată de la 20.30 în Bucureşti şi alte peste 50 de oraşe din ţară, prin oprirea iluminatului public, tururi cicliste, concerte şi alte manifestări în aer liber.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bicicliştii din Capitală vor pedala pe traseul Parcul Izvor, Unirii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Charles de Gaulle, Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei şi retur la Izvor, sub sloganul ”De Ora Pământului pedalăm pentru un oraş curat şi prietenos cu biciliştii”.

Alte oraşe din ţară care şi-au anunţat participarea la ”Ora Pământului” în acest an sunt: Adjud, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Băile Tuşnad, Bârlad, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzau, Calafat, Călan, Călăraşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Focşani, Galaţi, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iaşi, Mediaş, Miercurea Ciuc, Mizil, Moineşti, Oradea, Panciu, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Reşiţa, Roman, Roşiorii de Vede, Salonta, Satu Mare, Sibu, Sighişoara, Slatina, Slobozia, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Târgu Neamţ, Timişoara, Tulcea, Turda şi Vaslui.

În timpul "Orei Pământului" 2016, iluminatul va fi întrerupt în mai multe sedii de instituţii, la clădiri simbolice din oraşe şi pe artere centrale, între 20.30 şi 21.30.

O caravană a susţinătorilor Earth Hour distribuie mesajele campaniei în comunitate la Adjud, iar sâmbătă seară locuitorii se vor întâlni în parcul municipal, pentru un eveniment unplugged, în timp ce se va stinge iluminatul clădirilor simbolice din oraş.

La Bistriţa are loc o proiecţie de film specială, pe baza unei surse de electricitate alimentate de biciclete, un tur ciclist şi un spectacol luminos de acrobaţii pe bicicletă.

Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului ”Vasile Parvan” din Bârlad organizează o seară de astronomie în centrul oraşului, sub motto-ul ”când stingi un bec se aprinde o stea”.

”Marş pentru Pământ”, reprezentare street workout cu Fitness Urban Craiova, un moment artistic Generatia Folk, ”Urban Bike Show”, ”Dance for Earth” alături de cluburile de dans din oraş şi observaţii astronomice alături de centrul AstroEd – Universitatea din Craiova sunt activităţile la care pot lua parte craiovenii sâmbătă.

În timpul ”Orei Pământului”, la Iaşi are loc un recital unplugged cu artiştii ieşeni Essenza Quartet, Ciprian Cotruţă şi Claudiu Bursuc-Cârstean, precedat de ”Marşul Lumânărilor” organizat de Liga Studenţilor de la Filosofie.
La Oradea clubul Rotaract prezintă un program artistic în Piaţa Unirii, ce include un flashmob, dar şi un concert de jazz.

Şi la Reşiţa, în timp ce lumina va fi stinsă în centrul oraşului, are loc un jam session la lumânare la Librăria ”Semn de carte” împreună cu voluntari, iubitori de muzică bună şi de activităţi non-formale.

Locuitorii din Roşiorii de Vede sunt şi ei invitaţi la mişcare, pe un traseu din oraş, dar şi la un spectacol muzical-coregrafic susţinut de membri ai Cercului de Muzică al Centrului de Cultură coordonaţi de Tedy Stângă, precum şi de elevi din scolile şi liceele roşiorene.

La Tulcea, în perioada 15 martie-15 aprilie are loc o campanie de plantare de sălcii, iar sâmbătă seară în Piaţa Civică au loc o campanie de colectare de becuri uzate, un flashmob şi observaţii astronomice.

Şapte mii de oraşe din toată lumea marchează, pe 19 martie, în intervalul orar 20.30 - 21.30, ”Ora Pământului”, iar sloganul ediţiei de anul acesta este ”Dăruieşte naturii energia ta”.

Earth Hour a fost organizat pentru prima dată de către WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, când peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din oraş au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice. La ediţia 2014, peste 7.000 de oraşe din peste 162 de ţări au stins lumina de Earth Hour.

În România, Earth Hour se sărbătoreşte din anul 2009, când la manifestări au aderat nouă oraşe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.