Lucrările de consolidare la Observatorul Astronomic vor fi finalizate la sfârşitul lunii iunie, iar acesta va deveni muzeu multifuncţional, interactiv, care va avea o zonă pentru copii şi adulţi, un planetariu, o expoziţie dedicată astrologiei, dar va găzdui şi biblioteca Muzeului Municipiului Bucureşti, a anunţat, marţi, managerul Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Managerul Muzeului Municipiului Bucureşti a declarat, marţi, în timpul vizitei făcute de primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, la Observatorul Astronomic, că, după finalizarea lucrărilor de consolidare, va fi amenajat un muzeu multifuncţional, interactiv.

„Vom avea o zonă pentru copii şi adulţi, cu tematici variate, la parter va fi montată biblioteca Muzeului Municipiului Bucureşti, să fie accesibilă şi să aibă un spaţiu mai adecvat pentru lectură, iar la următorul etaj va fi expoziţia dedicată astrologiei. Undeva va fi montat şi un planetariu, în premieră pentru Bucureşti, o proiecţie pe aşteptările vizitatorilor, iar în mansardă va fi un spaţiu dedicat conferinţelor care acum se desfăşoară la Palatul Şuţu, şi, bineînţeles, un spaţiu dedicat observaţiilor astronomice, care vor fi diurne, pentru că au fost achiziţionate şi telescoape diurne, ca să putem privi către soare. Din vară, observaţiile astronomice care se desfăşoară în Parcul Filipescu Cesianu se vor muta aici, în mansardă”, a mai spus Adrian Majuru.

El a adăugat că, în curte, vor fi un infochioşc turistic, un magazin de suveniruri şi o librărie de carte muzeală.

Primarul general interimar, Răzvan Sava, a declarat, la finalul vizitei, că a primit asigurări din partea proiectantului, a consultantului şi a constructorului că, la 30 iunie, lucrările la Observatorul Astronomic se vor finaliza în totalitate.

„În paralel, s-a făcut comandă şi pentru dotare, deci lucrurile intră în linie dreaptă, astfel încât la 30 iunie să fie finalizate lucrările la acest obiectiv. Toată lumea m-a asigurat că lucrurile sunt clare şi nu ar mai avea ce să apară în plus ca să blocheze lucrurile”, a spus edilul.

Sava a mai precizat că valoarea de reabilitare a Observatorului este de aproximativ 11.100.000 de lei, iar, în prezent, lucrările sunt realizate în proporţie de 90 la sută.

Edilul a mai spus că şi celelalte proiecte începute cu fonduri europene, pentru care Primăria a alocat bani, din cauza faptului că lucrările nu au fost finalizate la timp, vor fi gata până în 30 iunie, cu excepţia amenajării lacurilor Tei şi Floreasca.

„Pentru Piaţa Sudului, aşa cum v-am spus, termenul de finalizare este 30 iunie. Astăzi (marţi, n.r.) s-a început asfaltarea pe bretelele laterale, pentru ca, la începutul lunii viitoare, să se devieze circulaţia şi să se mute toată lucrarea pe mijloc, unde va fi tunelul. Sunt în grafic şi sunt optimist că lucrurile se vor termina la 30 iunie. În ceea, ce priveşte amenajarea lacurilor Tei şi Floreasca, acolo nu am reuşit să deblocăm lucrurile în totalitate, mai sunt câteva neclarităţi cu devierea conductelor de la RADET şi cu ecluza. Sper ca, în cel mai scurt timp, să avem soluţie şi pentru lacurile Tei-Floreasca. La Arcul de Triumf, la sfârşitul săptămânii vin izolatorii, într-o săptămână se vor monta şi apoi se va turna betonul, deci şi acolo termenul de finalizare de 30 iunie este un termen real”, a adăugat primarul general interimar.

El a mai amintit că Primăria a alocat peste 130 de milioane de lei pentru finalizarea proiectelor începute cu finanţare nerambursabilă din fonduri europene: pasajul Piaţa Sudului, amenajarea lacurilor Tei-Floreasca, Observatorul Astronomic şi Arcul de Triumf.

Primarul a mai spus că, în urmă cu câteva zile, în sistemul de achiziţii publice a fost anunţat auditul extern cu ajutorul căruia ar urma să se stabilească din vina cui au fost pierduţi bani europeni.

„Sper ca, în cel mai scurt timp, să avem şi câştigătorul care va face acel audit ca să putem analiza şi vedea cine se face vinovat de pierderea fondurilor nerambursabile şi de crearea acestei presiuni pe bugetul Capitalei”, a declarat Sava.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.