Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monca Anisie, a făcut, marţi, o vizită neanunţată la două grădiniţe şi o şcoală din judeţul Ialomiţa, unde a constat că acestea nu au pază, nu au fost modernizate, iar copiii merg la toalete în curte prin frig şi noroi, nesupravegheaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monica Anisie a început o serie de vizite neanunţate în unităţile de învăţământ preuniversitar, marţi fiind vizitate două grădiniţe şi o şcoală din judeţul Ialomiţa: Grădiniţa din satul Frumuşica, Şcoala Generală din comuna Axintele şi Grădiniţa din comuna Sălcioara.

FOTO- Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO- Inquam Photos / Octav Ganea

”Aceste vizite au scopul de a identifica problemele reale cu care se confruntă elevii şi profesorii, dar şi de a vedea care este stadiul lucrărilor din aceste unităţi de invăţământ pentru renovarea/amenajarea toaletelor. Toate cele trei unităţi de învăţământ au fost incluse în diferite programe de reabilitare, însă primarii nu au reuşit să modernizeze clădirile respective şi să asigure condiţii decente pentru elevi şi profesori”, a transmis MInisterul Educaţiei, printr-un comunicat remis News.ro.

Ministrul a constat că toaletele sunt  amenajate în curtea unităţilor de învăţământ, iar elevii sunt nevoiţi să meargă prin frig, noroi şi nesupravegheaţi până acolo.

De asemenea, la cele două grădiniţe verificate, nu există pază la intrare, în condiţiile în care autorităţile publice locale sunt responsabile să asigure siguranţa în unităţile de învăţământ pe care le administrează.

O altă problemă identificată a fost cea legată de asigurarea încălzirii în sălile de clasă.

FOTO- Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO- Inquam Photos / Octav Ganea

”Aşa cum am anunţat, sunt hotărătă să îmi mut «biroul» în teritoriu. Voi petrece cel mai mult timp printre colegii profesori şi elevi. Cadrele didactice trebuie să fie consiliate pentru asigurarea actului educaţional de calitate. Trebuie să ne ajutăm colegii, nu să îi punem la zid. Totodată, trebuie asigurate condiţii optime pentru elevi. Voi trimite tuturor primarilor o scrisoare deschisă prin care le voi solicita să investească în educaţie, deoarece finanţarea corespunzătoare a educaţiei trebuie să fie un efort comun între stat şi autorităţile administraţiei publice locale. Fac un apel public către toţi primarii din România să citească atent art.105 din Legea nr.1/2011 şi să asigure finanţare corespunzătoare în bugetele pe 2020. Am constatat cu tristeţe că, de la adoptarea Legii nr.1/2011, unele autorităţile publice locale au alocat puţin spre deloc bani pentru educaţie, deşi aveau o obligaţie legală şi morală în acest sens. O şcoală bună înseamnă o comunitate consolidată! Investiţia în grădiniţe, şcoli şi licee înseamnă investiţia în comunitatea locală unde ele funcţionează", a declarat Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării.

În cadrul vizitei, Monica Anisie s-a întâlnit şi cu primarii celor două comune - Grigore Tudor - comuna Axintele şi Gabriel Stoica - comuna Sălcioara. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.