Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, cere şefului Jandarmeriei Române un raport complet despre incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei care au dus la ridicarea a cinci participanţi şi spune că nu va ezita să ia măsuri în situaţia în care au fost abuzuri în timpul intervenţiei jandarmilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ministrul Afacerilor Interne, domnul Ioan-Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi”, potrivit MAI.

Jandarmii au primit dispoziţie să nu intervină în derularea manifestaţiei care are loc sâmbătă seara în Piaţa Universităţii, decât pentru a asigura protecţia participanţilor şi fluidizarea traficului din zonă, a precizat Ministerul Afacerilor Interne. 

La marşul organizat sâmbătă de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, pe traseul Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Română, Piaţa Victoriei, au participat aproximativ 2.500 de oameni, printre care s-au aflat şi politicieni precum Eugen Tomac (PMP), Clotilde Armand (USR) sau Codrin Ştefănescu (PSD).

Incidentele din Piaţa Victoriei au izbucnit în momentul în care manifestanţii au vrut să intre pe Calea Victoriei. Nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi că îşi continue marşul, unii dintre protestatari s-au îmbâncit cu jandarmii. Cinci dintre manifestanţi au scoşi de jandarmi din mulţime şi duşi la secţia de poliţie pentru a fi legitimaţi, ulterior patru dintre aceştia fiind amendaţi cu câte 3.000 de lei pentru instigarea prin orice mijloace, cu intenţia de tulburare a adunării publice.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat, pentru News.ro, că manifestanţii au fost opriţi să intre pe Calea Victoriei pentru că nu aveau autorizaţie să meargă pe acel traseu până în Piaţa Universităţii. El a precizat că , în autorizaţia pentru manifestaţie, traseul marşului este din zona Unirii, Hanul lui Manuc, spre Piaţa Universităţii, Piaţa Română, Piaţa Victoriei, fără revenire în Piaţa Universităţii.

Manifestaţia organizată de Platforma Unionistă “Acţiunea 2012” s-a încheiat în Piaţa Victoriei, în jurul orei 18.00, în afara incidentului provocat atunci când unii dintre manifestanţi au încercat să forţeze cordonul de jandarmi şi să plece în marş pe Calea Victoriei nemaifiind alte incidente.

La finalul manifestaţiei din Piaţa Victoriei, unii dintre participanţi au plecat la fântâna de la Piaţa Universităţii, unde se află şi liderul unioniştilor, George Simion, care a chemat oamenii la manifestaţie.

George Simion, care a fost ridicat de jandarmi din Piaţa Victoriei şi dus la secţia de poliţie, apoi a fost amendat, susţine că a fost agresat şi că i-au fost rupte hainele, imputându-i-se că a forţat cordonul de jandarmi.

El a lansat un apel, folosind o portavoce, chemându-i pe bucureşteni să ceară unirea alături de cei aproximativ 200 de oameni aflaţi deja în Piaţa Universităţii şi a avertizat că demonstranţii nu vor pleca până nu vor fi invitaţi la o discuţie cu premierul Dacian Cioloş.

De altfel, din momentul reţinerii sale, el a lansat mai multe apeluri pe Facebook cerând susţinătorilor unirii să meargă la Universitate.

Primarul Capitalei Gabriela Firea afirmă că reacţia Jandarmeriei, care a ridicat cinci manifestanţi la mitingul de sprijin pentru unirea României cu Republica Moldova, a fost exagerată. Ea a precizat că Primăria Capitalei, prin Comisia tehnică de avizare a manifestaţiilor publice, nu a făcut altceva decât să aprobe un marş organizat pentru a transmite un mesaj de unire a României cu Basarabia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.