Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susţine că „din punct de vedere administrativ este foarte greu să opreşti produse care vin din UE să ajungă pe rafturile magazinelor” însă adaugă că îi încurajează pe români că cumpere produse agricole româneşti, chiar dacă acestea sunt mai scumpe, arătând că prin cumpărarea acestor produse toţi banii rămân în ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Una dintre problemele mari pe care agricultura românească le are nu este aceea de a produce, pentru că fermierii din România ştiu să producă foarte bine, problema este a vânzării produselor şi aici aş vrea să fac o paranteză legat de promovarea şi vânzarea produselor româneşti. Am văzut că în ultimul timp se pune tot mai mult această problemă şi din punct de vedere administrativ este foarte greu să opreşti produse care vin din UE să ajungă pe rafturile magazinelor. Ceea ce putem face noi ca să grăbim vânzarea produselor româneşti, mă refer la noi, cumpărătorii, este de a căuta în mod responsabil să cumpărăm produse româneşti şi de a ne educa copiii atât în familie, cât şi în şcoală, aşa cum se face în orice ţară, să cumpere produse româneşti, chiar dacă uneori, cum îmi spuneau unii, produsele româneşti par că sunt mai scumpe decât cele care vin de afară şi mai ales în marii retaileri” a declarat ministru Agriculturii sâmbătă, la finalul unei întâlniri cu fermierii din judeţul Alba. 
El a explicat că prin cumpărarea de produse româneşti toţi banii rămân în ţară, iar o parte se întorc în pensii sau alte beneficii. Oros a arătat că printre priorităţile sale se numără sprijinirea fermei de familie, susţinerea mediului asociativ al micilor producători agricoli 
Oros spune că guvernul a demarat „scheme de calitate” pentru a putea promova produse româneşti, după ce, timp de 13 ani nu au fost notificate produsele româneşti la Comisia Europeană. 
„Noi, în şase luni, am reuşit să notificăm trei scheme de calitate şi anume produsul tradiţional, produsul etic şi produsul local” a afirmat Oros. 
El a explicat că prin aceste scheme se pot promova produsele locale fără a exista riscul de a fi activa procedura de infringement, aceasta fiind modalitatea pe care o adoptă alte state din UE pentru a promova produsele locale. 
Adrian Oros a precizat că, deşi România înregistrează producţii foarte mari, în ultimi patru ani deficitul comercial înregistrat de România este de 1,2 miliarde de euro iar acesta este cauzat de faptul că se exportă „aproape exclusiv” materii prime, în special cereale şi animale vii şi se importă alimente procesate. 
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a adăugat că îi doreşte ca în programul naţional strategic pentru domeniul pe care îl conduce să poată beneficia de subvenţii „doar fermierii autentici şi nu vânătorii de subvenţii care de multe ori au intrat în agricultură şi industria alimentară doar pentru a beneficia de subvenţii şi care au bulversat foarte mult sistemul”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.