Hlib, un tânăr grafician din Ucraina, se află acum în locuinţa prietenei sale de la periferia Harkovului. Aici se simte în siguranţă. Părinţii săi locuiesc, însă, într-un bloc aflat la doar câteva sute de metri distanţă de zona bombardată de ruşi, aflată chiar în mijlocul oraşului, lângă mai multe centre comerciale, dar şi clădiri de birouri. Zona a fost efectiv distrusă. Hlib spune că a aflat neoficial că sunt peste 20 de morţi acolo, dar şi foarte mulţi răniţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tânărul Hlib, un grafician care stă în cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, unde s-au dus lupte crâncele în ultimele zile, povesteşte, pentru News.ro, că mama lui a refuzat să părăsească locuinţa aflată în imediata vecinătate a zonei bombardate. Este profesoară de istorie şi i-a spus că înţelege acum foarte bine ce li se întâmplă şi că a anticipat încă de acum câţiva ani acest război.  

Hlib spune că nu crede că zona periferică în care se află va fi bombardată pentru că aici nu se află obiective militare. 

L-am întrebat, însă, de ce crede că acea zonă de centru a fost, totuşi, bombardată, chiar dacă nici acolo nu se află obiective militare sau clădiri strategice.  

Crede că este din cauză că în zonă erau mulţi ucraineni pro-ruşi. Odată ce au văzut cum a acţionat Vladimir Putin, aceştia şi-au schimbat poziţia.  

Mulţi prieteni din Harkov de-ai lui au ales să plece din oraş de teamă, însă el spune că a ales să rămână acolo alături de familie.  

”Sunt acum departe de centru, pentru că am vrut să mergem într-un loc mai sigur, din centru a început totul, tocmai ce venim de acolo, avem multe grupuri de telegram cu toţi prietenii noştri, comunitatea noastră, şi am primit multe filmuleţe cu Harkovul în timp ce este bombardat, am fost azi în centru să luăm câte ceva pentru cei care ne apără, baterii, binocluri, haine groase. 

La 30 de minute după ce ne-am întors acasă a avut loc al doilea bombardament.  

Eu stau acum în casa iubitei mele, este în cealaltă parte a oraşului, aici sunt şanse mai puţine să ajungă rachetele, este în partea opusă faţă de Belgrad, de locul de unde vin ele”, povesteşte Hlib 

”La 800 de metri de locul unde stă mama mea au fost bombardamente, în grupurile noastre se vorbeşte despre 20 de morţi” 

”În urmă cu 20 de minute am sunat-o pe mama şi am întrebat-o ce se întâmplă, a spus că este ok, dar la 800 de metri de ea au fost bombardamente. Au fost mai puţini răniţi în primul bombardament decât în al doilea. Al doilea a fost mai aproape de centru, districtului i se spune Pavlovo Pole, este mai mult un centru de business, cu clădiri de biroruri.  

Sper că cei mai mulţi dintre ei au fost în subsoluri, sper.  

În grupurile noastre se vorbeşte despre faptul că ar fi deja foarte mulţ răniţi dar şi 20 de morţi, dar asta nu este o cifră oficială”, a mai povestit tânărul.  

Hlib îşi exprimă durerea faţă de ce se întâmplă 

”Să fim sinceri, asta au făcut şi în Georgia, în 2008. Asta fac ei (n. red ruşii) de obicei, ştii, avem membri ai familiei care trăiesc în Rusia, am încercat să iau legătura cu prietenii mei de acolo, le este teamă, nu ştiu ce să facă.  

Toate restricţiile pe care le au cu internetul, parcă este un scenariu ca în cartea lui George Orwell, 1984, unii sunt atât de înspăimântaţi, unora nu le vine să creadă ce se întâmplă, unii beau şi atât.  

Lucrăm într-o sferă culturală, lucrăm cu teatre, am un mic studio de producţie, avem o comunitate aici, suntem toţi în legătură, unii dintre prietenii mei au plecat din Harkov, dar unii au rămas aici şi s-au oferit să fie voluntari, să ajute. Unii chiar s-au înrolat, pentru că au experienţă”, spune tânărul din Harkov.  

Grupuri de suport 

Hlib este grafician în Ucraina şi ţine legătura cu oameni din teatre şi din toate instituţiile de cultură. Explică faptul că toate reţelele sociale în care sunt el şi prietenii lui s-au transformat în reţele de întrajutorare, în care încearcă să-şi sprijine cum poate semenii de acolo. Oamenii au nevoie de hrană, apă, veste antiglonţ, spune Hlib. 

”Când a început războiul toate grupurile în care eram s-au transformat în grupuri cu ajutorul cărora ne apărăm, în care vedem cine şi de ce anume are nevoie, colaborăm, încercăm să facem ceva.  

Există o listă cu tot ce este nevoie şi când găsim ceva trimitem sau colaborăm cu cineva care poate asigura acele lucruri.

Angajaţii administraţiei oraşului cer veste anti-glonţ pentru că efectiv repară reţelele electrice avariate sub presiunea bombardamentelor

”Administraţia oraşului a continuat să funcţioneze non-stop, cei de acolo cer veste anti glonţ, au nevoie de veste anti glonţ pentru că, efectiv repară firele de electricitate sub bombardament.  

Acum este mai linişte aici unde sunt, auzim bombele din când în când şi mergem în subsol.  

Bombardamentele asupra locuinţelor civililor, pentru a-i speria pe oameni, crede Hlib. În zonă sunt mulţi localnici care, până la începutul războiului au fost pro ruşi”, mai explică tânărul.   

Acesta crede că zona din centru a fost bombardată azi ca să sperie oamenii. Mulţi oameni de aici au fost pro-ruşi. Acum un an sau doi spuneau că Rusia e bună, măreaţă, dar când a început războiul şi au văzut ce se întâmplă oamenii au început să se răzgândească, şi de aici cred că a fost schimbată tactica, s-a transformat într-una a fricii.  

Solidaritate fără precedent în rândul ucrainenilor

Am prieteni în toată Ucraina, unii au plecat din Kiev, am prieteni care au baruri şi cafenele care au subsoluri, beciuri şi au făcut acolo adăposturi pentru oameni, nu am văzut niciodată o asemenea solidaritate în ţară.  

Mama e speriată dar vorbeşte de parcă nu este. Nu vrea să plece din casă, nu este pentru ea cred o chestiune materială, este una mentală. Ea a fost profesoară de istorie şi înţelege, vorbea de acum câţiva ani ce se poate întâmpla, se gândea să plece în Israel dar în ultimul moment a spus, nu, trebuie să rămân aici. Ca şi mine. Rămân aici, nu plec nicăieri, rămân să-mi ajut semenii”, a explicat pentru News.ro tânărul din oraşul Harkov. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.