Alegerile locale s-au desfăşurat fără înregistrarea unor situaţii deosebite până la ora 12.30, fiind făcute 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni şi, deşi 20 la sută nu au fost confirmate, au fost aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei, nouă avertismente scrise şi se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul Naţional de Conducere Integrată a analizat, în cadrul unei şedinţe operative, situaţia din punct de vedere al menţinerii siguranţei publice la nivel naţional, în contextul alegerilor locale.

Reprezentanţii MAI au constatat că nu au fost înregistrate situaţii deosebite.

„Au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, în urma verificărilor realizate până în prezent 20 la sută nu au fost confirmate. Toate sesizările primite sunt cercetate cu operativitate de către structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate. Au fost constatate 20 de fapte contravenţionale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei şi 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit sursei citate, cele mai multe sesizări se referă la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot şi prezenţa altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează.

„Referitor la situaţia din comuna Verneşti, din judeţul Buzău, doresc să precizez că pe perioada suspendării votării nu au existat probleme pe linie de ordine publică”, a mai spus Monica Dajbog.

Incidente au mai avut loc şi în alte judeţe. Astfel, în judeţul Argeş,a fost întocmit un dosar penal pentru violarea confidenţialităţii votului pe numele preşedintelui unei secţii de votare care a intrat în cabina de vot cu un alegător cu dizabilităţi pentru a-l ajuta să voteze.

„Reamintim că, în conformitate cu art. 90 din Legea 115/2015, alegătorul care nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de vot, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el, care nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral, al persoanelor acreditate sau al candidaţilor.”, a arătat purtătorul de cuvânt al MAI.

De asemenea, în municipiul Medgidia, din judeţul Constanţa, preşedintele unei secţii de votare a părăsit sediul secţiei de votare cu ştampila de control, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru neglijenţă în serviciu, iar la Bistriţa-Năsăud s-a întocmit dosar penal pe numele unui preşedinte al unei secţii de votare care a votat, deşi nu avea domiciliul pe raza secţiei respective.

În Bucureşti poliţiştii efectuează cercetări specifice după ce un alegător a părăsit secţia de votare cu ştampila de vot, aceasta fiind ulterior înapoiată.

„Totodată, în mai multe judeţe, printre care Argeş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Constanţa, au fost înregistrate cazuri de persoane care şi-au fotografiat buletinele de vot în timpul exercitării dreptului de vot. În aceste cazuri, poliţiştii au aplicat sancţiuni contravenţionale cuprinse între 600 şi 1.000 de lei”, a mai spus reprezentantul MAI.

De asemenea, în localitatea Unirea, din judeţul Dolj, o persoană a fost sancţionată cu1.400 de lei pentru că i-a indicat unui cetăţean cu cine să voteze, iar în Râmnicu Vâlcea ofiţerii de poliţie l-au amendat pe proprietarul unei locuinţe care avea afişate pe balcon afişe care îndemnau populaţia să voteze un anumit candidat. În judeţul Vaslui, în localitatea Murgeni, un poliţist de frontieră a observat că un bărbat lipea afişe electorale pe un gard din apropierea secţiei de votare. Bărbatul a fost amendat cu 1.600 lei.

Potrivit MAI, în toate situaţiile sesizate se fac cercetări pentru a stabili cu certitudine existenţa aspectelor semnalate, iar acolo unde acestea se confirmă vor fi aplicate cu fermitate măsurile legale.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne vor însoţi şi echipele membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare care se deplasează cu urna specială la alegătorii care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, în condiţiile legii.

Conform legislaţiei electorale, urna specială este transportată de o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, angajaţii MAI asigurând doar măsurile de protecţie a acestora.

Tot prin intermediul urnei speciale şi respectând aceeaşi procedură votează şi persoanele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu, cele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere.

„Inspectoratul General al Poliţiei Române asigură măsurile necesare pentru a permite persoanelor aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităţilor de poliţie să-şi exercite dreptul de vot. Dintre cele 138 de persoane din aceste centre care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale au votat până la această oră 111. Menţionez că 10 dintre persoanele care au depus cerere nu au aveau de fapt să-şi exercite dreptul de vot”, a mai spus Monica Dajbog.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.