Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi cei 40 de primari ai localităţilor din judeţul Ilfov au semnat joi acordul pentru înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, formată din reprezentanţi ai CGMB, ai Consiliului Judeţean Ilfov şi ai consiliilor locale, care va avea rolul de a asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Gabriela Firea a susţinut că "este un moment istoric", iar prefectul judeţului Ilfov, Marius Ghincea, a comparat înfiinţarea acestei asociaţii cu momentul în care astronautul Neil Armstrong a păşit pe lună: "Va fi un salt foarte uriaş pentru utilizatorii transportului public”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este un moment pe care eu l-aş cataloga fără să exagerez, unul istoric, pentru că de 11 ani avem o legislaţie care priveşte transportul intercomunitar, avem, de asemenea, de 10 ani regulamente europene, dar abia astăzi putem constitui o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară pentru transportul public în regiunea Bucureşti-Ilfov”, a susţinut primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Ea a adăugat că firmele private de transport vor putea asigura transportul pe traseele neacoperite de autobuzele RATB, intrând astfel "în legalitate”.

"Faptul că noi astăzi începem un moment T 0 de calitate, performanţă, transport integrat şi predictibil în regiunea Bucureşti-Ilfov, nu înseamnă că vom crea o dificultate mediului privat din zonă. (...) Şi companiile private vor putea, pe traseele neacoperite de RATB, să liciteze pentru a acoperi aceste curse. Cred că este un bun început pentru societăţile private pentru că vor intra în legalitate şi în permisiunea de a acoperi aceste trasee”, a spus Firea.

La rândul său, prefectul judeţului Ilfov, Marius Ghincea, a comparat ceremonia de semnare a actelor pentru înfiinţarea oficială a asociaţiei cu momentul în care astronautul Neil Armstrong a păşit pe lună, spunând că "va fi un salt uriaş pentru utilizatorii transportului public”.

"În urmă cu 48 de ani, omul păşea pentru prima dată pe lună şi acum spun că micul pas făcut de noi astăzi va fi un salt foarte uriaş (sic!) pentru utilizatorii transportului public din regiunea Bucureşti-Ilfov. Nu putem vorbi despre dezvoltarea acestor două unităţi administrative fără să luăm în considerare că ele sunt interconectate. Astăzi, de Sfântul Ilie, s-au pus bazele pentru un transport de calitate la standarde europene”, a spus prefectul de Ilfov.

Consilierii generali au aprobat, în 11 aprilie, înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti Ilfov (ADITPBI), formată din reprezentanţi ai CGMB, ai Consiliului Judeţean Ilfov şi ai consiliilor locale, care va asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi Ilfov, preşedintele ADITPBI fiind primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Una dintre măsurile cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov este înfiinţarea acestei societăţi, care va asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi Ilfov, va elabora planul integrat de transport şi circulaţie la nivelul regiunii pentru transportul public de călători şi monitorizează implementarea lui, asigură integrarea tarifară şi introducerea sistemelor moderne de e-ticketing şi management de trafic şi transport, elaborează norme şi proceduri pentru toate tipurile de transport, asigură dispecerizarea transportului, efectuează plăţile compensatorii către operatori, urmăreşte implementarea proiectelor de investişii şi coordonează înfiinţarea unui centru de instruire, formare şi dezvoltare profesională pentru lucrătorii din domeniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.