Peste 31.100 de incendii s-au produs în locuinţe în ultimii cinci ani, aproximativ 35 la sută dintre ele având drept cauză coşurile de fum defecte sau necurăţate şi în jur de 23 la sută din cauza instalaţiile electrice defecte sau improvizate, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). În urma acestor incendii, aproximativ 350 de persoane au fost rănite, iar alte 190 şi-au pierdut viaţa. În Bucureşti, în ultimii cinci ani, s-au înregistrat 2.350 de cazuri, iar judeţele cu cele mai multe incendii – peste 1.000 – sunt Suceava, Bacău, Iaşi, Neamţ şi Prahova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Datele statistice au evidenţiat că săptămână de săptămână, an de an, incendiile generează pierderi de vieţi omeneşti şi generează pagube materiale considerabile. Fiecare astfel de eveniment soldat cu victime ridică inevitabil întrebarea dacă ceva a lipsit sau dacă soluţiile identificate de noi au fost cele corecte pentru ca astfel de evenimente să nu se mai producă, iar când copiii sunt şi ei implicaţi, grija noastră creşte considerabil. (...) Dacă privim statistic, ni se demonstrează faptul că incendiul rămâne cel mai frecvent tip de risc înregistrat la nivel naţional”, a declarat şeful IGSU, Daniel Dragne, într-o conferinţă de presă comună cu E.on, cu ocazia lansării unei noi campanii de informare.

Potrivit inspectorului general, în România au loc în medie peste 190 de decese anual în urma incendiilor din locuinţe, număr ce reprezintă aproximativ 80 la sută din totalul deceselor în incendii. Daniel Dragne a precizat că, raportat la populaţie, numărul incendiilor din România este cel mai mic din Europa, aşa cum arată ultimele statistici, fiind înregistrate mai puţine incendii la mia de locuitori decât ţări precum Olanda, Franţa, Italia şi Austria.

„Datele devin mai dureroase când este vorba de copii. Aceste date arată că măsurile şi regulile în caz de incendiu nu sunt încă pe deplin însuşite la nivelul cetăţenilor şi, totodată, aplicate de aceştia, mai ales în cazul celor care trăiesc şi muncesc în mediul rural sau în zone unde această luptă pentru un trai mai bun devine condiţie esenţială în detrimentul siguranţei personale şi a celor dragi”, a subliniat Dragne.

Inspectorul general a adăugat că cea mai mare problemă este cea socială, pentru că o persoană în vârstă din mediul rural este foarte greu de convins să ia măsuri în privinţa curăţării coşurilor, de exemplu.

„Este foarte greu să convingi o persoană în vârstă care are în casă o sobă făcută de acum 10-15 ani şi să îi explici că trebuie să ia măsuri, să îşi cureţe coşurile, pentru că în general în România, dacă nu se întâmplă un eveniment, se practică acel sistem de <<merge şi aşa>>. Este o modalitate greşită, pentru că ne jucăm cu viaţa noastră şi a membrilor familiei”, a declarat Daniel Dragne.

Potrivit IGSU, în perioada 1 octombrie 2012 - 30 septembrie 2017, în România au avut loc 31.117 incendii. Aproximativ 35 la sută dintre acestea s-au produs din cauza coşurilor de fum defecte sau necurăţate, 22,5 la sută dintre ele din cauza instalaţiilor electrice defecte sau improvizate şi 12,5 la sută dintre ele din cauza mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate.

În urma acestor incendii, aproximativ 350 de persoane au fost rănite, iar alte 190 au murit.

Conform statisticilor IGSU, numărul persoanelor decedate în incendiile produse în ultimii cinci ani s-a redus cu peste 4 la sută faţă de perioada 1 octombrie 2007 - 30 septembrie 2012, iar numărul copiilor răniţi a scăzut cu 15 la sută.

De asemenea, cele mai multe incendii în locuinţe au fost înregistrate în Bucureşti (2.350) şi în judeţele Suceava (1.415), Bacău (1.295), Iaşi (1.199), Neamţ (1.093) şi Prahova (1.085).

„Este foarte important nu doar să curăţăm coşurile de fum, ci să le şi verificăm, fiindcă în multe cazuri neetanşeizarea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci persoane au de suferit. De asemenea, aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinaţiei de bază şi  supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor. Totodată, pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu. Întrucât a doua cauză principală a producerii incendiilor este cea de natură electrică, recomandăm consumatorilor să realizeze lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice, doar cu personal autorizat”, explică reprezentanţii IGSU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.