Consiliul Judeţean Iaşi cere Ministerului Sănătăţii includerea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară pe lista proiectelor eligibile pentru finanţare prin PNRR, în timp ce conducerea actualului Institut de Boli Cardiovasculare Iaşi precizează că presiunea pacienţilor este ridicată, întrucât lista de aşteptare este una lungă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CJ Iaşi susţine că a transmis Ministerului Sănătăţii un memoriu pentru includerea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) Iaşi în lista proiectelor eligibile pentru finanţare prin PNRR, în Strategia Naţională de Sănătate 2022-2030, precum şi în Masterplanul Regional de servicii de sănătate pentru Regiunea de Nord - Est.

Conducerea CJ Iaşi a precizat că solicitarea a fost făcută în baza protocolului de asociere încheiat pe 26.11.2020 între Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean Iaşi, Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Iaşi şi Primăria Miroslava. Prin acest protocol iniţiat de Ministerul Sănătăţii, cele patru părţi semnare şi-au asumat construirea IRMC Iaşi.

Consiliul Judeţean Iaşi precizează că Primăria Miroslava a pus la dispoziţie PUZ-ul şi terenul de 12 hectare pentru viitorul spital, IBVC a elaborat nota conceptuală şi tema de proiectare şi a pus la dispoziţie resursa umană şi expertiza tehnică de specialitate medicală pe perioada realizării documentaţiilor preSF şi SF, iar Consiliul Judeţean a finanţat cu aproximativ 2,8 milioane de lei realizarea Studiilor de Prefezabilitate şi Fezabilitate şi documentaţiile tehnice pentru obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiei de construire.

"De aici încolo, trebuie să intervină şi Ministerului Sănătăţii care, prin Protocolul de asociere, şi-a asumat că va asigura resursele financiare pentru implementarea cu succes a proiectului. Consiliul Judeţean nu are o bază legală pentru a asigura cofinanţarea, în condiţiile în care actualul Institut de Boli Cardiovasculare se află în subordinea ministerului. Rolul asigurării cofinanţării pentru spitalele care se vor construi în România prin PNRR revine Ministerului Sănătăţii şi Guvernului. Tocmai de aceea, facem un apel către Ministerul Sănătăţii să trateze cu prioritate construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi, care va deservi întreaga Regiune de Nord-Est. Necesitatea şi oportunitatea construirii acestui spital nu pot fi contestate", a declarat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

La rândul său, managerul IBCV Iaşi, Grigore Tinică a precizat că actualul institut este cel mai mic din România, dar tratatează cei mai mulţi pacienţi în comparaţie cu celelalte instituţii de profil.

"Presiunea asupra IBVC este foarte mare, iar lista de aşteptare este enormă. Doar aproximativ 40 la sută din pacienţii cardiovasculari din regiunea Moldovei pot beneficia de serviciile institutului nostru. Ceilalţi fie merg la alte centre din ţară, fie nu au acces la asistenţa specializată de care au nevoie. Deficitul de servicii medicale trebuie acoperit de Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, a afirmat managerul IBVC Iaşi, Grigore Tinică.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.