Programul guvernamental GovITHub reuneşte în acest weekend peste 100 de tineri specialişti în IT şi comunicare, în cadrul unui "hackaton" pe tema administraţiei publice, care îşi propune să creeze soluţii de îmbunătăţire a administraţiei în relaţia cu cetăţeanul şi debirocratizare prin programe şi aplicaţii integrate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul are loc în sediul Guvernului, unde cei 20 de bursieri ai programului GovITHub, alături de alţi peste 80 de voluntari, vor lucra sâmbătă şi duminică pentru a crea prototipurile a 12 programe ce îşi propun soluţii de debirocratizare şi facilitate a accesului cetăţenilor la informaţiile publice şi la mersul administraţiei publice.

Proiectul de desfăşoară sub forma unui "hackaton" - eveniment în care programatori şi alţi specialişti se reunesc pe parcursul unei zile sau weekend pentru a crea soluţii software în diverse domenii.

La eveniment participă, pe lângă cei 20 de bursieri ai programului guvernamental, şi alţi specialişti din domeniul tehnologiei informaţiei, antreprenori, manageri de proiect din companiile IT şi membri ai administraţiei publice.

Pentru hackaton au fost alese 12 programe, pentru care cei peste 100 de participanţi se vor împărţi în echipe, urmând ca duminică seara să facă publice realizările lor. Printre aplicaţiile propuse în cadrul programului se află Stop Cozi - un program care îşi propune să ofere informaţii în privinţa cozilor de la ghişee şi să introducă posibilitatea programărilor online la ghişee -,  RoadRo - o aplicaţie ce permite cetăţenilor să raporteze abuzuri ale şoferilor (în primă fază parcări ilegale, ulterior încălcări majore ale Codului rutier), Istoricul Tranzacţiilor pentru un Imobil - o aplicaţie care permite regăsirea istoricului tranzacţiilor pentru un imobil sau pentru o zonă, Asistentul Cetăţeanului - o aplicare care va alerta utilizatorii şi le va reaminti informaţii utile, precum data expirării buletinului sau carnetului de conducere, precum şi perioadele de plată a taxelor locale. În program se mai află şi alte proiecte, precum ghiduri pentru cetăţenii români din străinătate, un portal privind artele creative şi o aplicaţie pentru colectarea feedback-ului pacienţilor în spitale.

Aceste proiecte vor fi dezvoltate pentru simplificarea administraţiei şi îmbunătăţirea relaţiei cu cetăţenii.

Evenimentul este organizat de Guvern, cu implicarea Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

"Este o oportunitate profesională să vezi în interiorul administraţiei care sunt constrângerile, şi sunt. Vă rog să fiţi pregătiţi, căci sunt destul de multe provocări şi constrângeri. (...) Faptul că dvs. sunteţi aici este o oportunitate de a schimba administraţia pe termen lung, în sensul în care veţi demonstra că se poate atunci când pleci de la premisa că ceea ce tu îţi propui să faci este pentru cetăţeni", a afirmat ministrul Violeta Alexandru, în debutul evenimentului.

Ea a spus că evenimentul este o ocazie pentru a promova schimbări de lungă durată în sistem, iar cei care se implică în acest domeniu trebuie să schimbe mentalităţi, precum cea că cineva "le ştie pe toate". Violeta Alexandru a explicat că, pentru o administraţie mai eficientă, trebuie ascultaţi cetăţenii, iar sistemul trebuie schimbat în favoarea lor.

"Există tendinţa uneori ca proiectele să se facă pentru administraţie, pentru nevoile administraţie, cu o optică de a răspunde unei nevoi din interiorul sistemului, şi mai puţin nevoilor cetăţenilor", a spus ministrul.

Violeta Alexandru a mai atras atenţia că cei 100 de participanţi s-ar putea lovi de nişte constrângeri precum starea precară a bazelor de date din administraţia publică, aceasta fiind o problema care va trebui rezolvată pe viitor.

Participanţii la program vor prezenta rezultatele weekendului de hackaton duminică seara.

Un număr de 20 de specialişti în tehnologia informaţiei vor primi din partea Guvernului burse lunare de 2.000 de euro, timp de şase luni, perioadă în care vor dezvolta aplicaţii şi software ce urmează să fie folosit de instituţiile guvernamentale în sprijinul cetăţenilor şi al companiilor.

Selectarea celor 20 de bursieri face parte din programul GovITHub, prin care Executivul vrea să implementeze soluţii de informatizare în cadrul instituţiilor din subordine.

”Candidaţii au fost evaluaţi de o Comisie interinstituţională formată din specialişti IT din administraţie şi un Consiliu cu rol consultativ format din reprezentanţi ai mediului de business”, anunţă Guvernul

Cei 20 de bursieri care vor orimi, timp de o jumătate de an, o bursă lunară de 2.000 de euro sunt: Ligia Adam, Ionuţ Aioniţoaei, Dan Bărbulescu, Carol Brăileanu, Claudiu Ceia, Alexandru Chirapleş, Alexandru Grosu, Alexandru Jurubiţă, Cristian Levcovici, Cristina Moga, Cezar Neaga, Gabriel Păunescu, Ionuţ Popa, Ştefan Popa, Radu-Ionuţ Popa, Remus Ruşanu, Roxana-Carmina Stan, Lucian Stuparu, Oana Talpalaru, Sorin Vasilescu.

Aceştia au fost selectaţi din peste 1500 de candidaturi primite în mai puţin de o lună. ”Pe lângă bursieri, aproximativ 300 de voluntari se vor implica într-un program de minimum 8 ore/săptămână. Numele acestora va fi anunţat  până la data de 1 noiembrie”, transmite Executivul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.