Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marţi că a devenit o persoană controversată din punct de vedere al susţinerii activităţii sportive pe Şoseaua Kiseleff, precizând însă că este un om format într-o familie de sportivi şi nu ar trebui să primească lecţii de la o firmă privată “care se încăpăţânează să ţină cinci persoane care să joace ceva pe Kiseleff, blocând alte câteva sute de mii de persoane".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriela Firea a spus că 20 de ani s-a educat şi s-a format într-o familie de sportivi, amintind că fostul său soţ, Răzvan Firea, a fost antrenor de atletism şi profesor de sport, domeniu în care au activat şi părinţii acestuia, antrenorul Elena Firea şi campionul Victor Firea. În acest context, primarul Capitalei a afirmat că refuză să primească lecţii de la o firmă. 

“Cred că nu trebuie să primesc lecţii de la o firmă privată care se încăpăţânează să ţină cinci persoane care să joace ceva pe Kiseleff, blocând sute de mii de oameni care merg poate chiar la activităţi sportive", a declarat Firea, la Forumul “Sportul – disciplină cheie pentru dezvoltarea personală”.

Aceasta a retransmis organizatorilor de evenimente că dacă doresc să promoveze sportul, nu ar trebui să se prevaleze de un anumit spaţiu, respectiv Şoseaua Kiseleff, ci să găsească alte soluţii. Firea a sugerat că, în spatele activităţii sportive, organizatorii ar avea şi interese comerciale. 

"Când militezi pentru o activitate sportivă, găseşti soluţii pentru a desfăşura acea activitate şi nu te prevalezi doar de un spaţiu sau altul. Dacă, în schimb, în spatele activităţii sportive sunt interese comerciale, intrăm într-o altă zonă", a mai spus primarul Capitalei.

Evenimentele Via Sport organizate în weekend pe Şoseaua Kiseleff au fost oprite, organizatorii primind, joi, o notificare de la Primăria Municipiului Bucureşti cu privire la faptul că Administraţia Străzilor a demarat o serie de lucrări edilitare pe mai multe bulevarde şi în acest context li s-a solicitat să elibereze zona.

“Nu credem că «lucrările edilitare» se vor desfăşura pe Şos. Kiseleff sau în zonele adiacente de vineri orele 22:00 până duminică orele 14:00”, au susţinut, vineri, organizatorii .

Aceştia au precizat şi că în săptămânile trecute au primit invitaţia Primăriei Capitalei de a muta evenimentului în altă parte, cea mai bună variantă oferită fiind Parcul Tineretului, pe Platoul din faţa Liceului Şincai, dar au refuzat relocarea.

“Conceptul evenimentului, care reiese şi din numele de «Via Sport» este crearea unui spaţiu utilizat de obicei pentru traficul rutier într-un spaţiu de relaxare, pe o perioadă (vineri seară – duminică la prânz) în care traficul este la cel mai redus nivel al săptămânii şi al anului (vara, pe timpul concediilor). Nu ne-am propus niciodată să facem un eveniment într-un parc, ci să închidem un bulevard al unei capitale europene şi să-l redăm publicului pentru a se juca pe el sau a se plimba pe el, aşa cum se întâmplă şi în alte capitale. Unul dintre sloganurile din anii trecuţi a fost «Stop trafic! Start joc!»", au explicat organizatorii.

Cel de-al doilea motiv pentru care aceştia au refuzat relocarea evenimentelor ţine de raţiuni financiare, întrucât sumele strânse anul acesta de la partenerii privaţi nu ar fi putut acoperi costurile relocării, cu tot ce însemna acest lucru.

Primăria Capitalei a anunţat că prin Administraţia Străzilor demarează, începând din 22 iulie, lucrări de semnalizare rutieră orizontală şi verticală pe cele mai importante artere din Capitală şi, în acest context, a transmis organizatorului evenimentului Via Sport o notificare.

“Având în vedere oportunitatea şi necesitatea derulării lucrărilor pe perioada verii, PMB a transmis organizatorului evenimentului VIA Sport, care are loc pe b-dul Kiseleff, unul din bulevardele pe care încep lucrările în această seară, să elibereze zona, în conformitate cu art.10, lit.b din Legea nr.60/1991, republicată, care interzice „desfăşurarea adunărilor publice atunci când, în perioada, locul şi pe traseele unde acestea ar urma să se desfăşoare, se execută lucrări edilitar-gospodăreşti””, a precizat instituţia.

Municipalitatea spune că vor fi refăcute marcajele rutiere pe 49 de străzi din Bucureşti, printre care: strada Izvor, Splaiul Independenţei, Şoseaua Mihai Bravu, b-dul Regina Elisabeta, b-dul Libertăţii, b-dul Mihail Kogălniceanu, Calea Griviţei, b-dul Gheorghe Magheru, Splaiul Unirii, b-dul Dacia, Calea Giuleşti, b-dul Barbu Văcărescu, b-dul Kiseleff, b-dul Mărăşti, strada Mihai Eminescu, b-dul Timişoara etc., durata de execuţie a lucrărilor fiind de aproximativ patru luni.

Gabriela Firea a declarat în repetate rânduri că centrul Capitalei nu ar trebui blocat de diverse evenimente şi a sugerat că unele dintre acestea ar putea fiorganizate la Romexpo sau la Arena Naţională. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.