Federaţia "Solidaritatea Sanitară", care a iniţiat o petiţie online pentru respectarea drepturilor medicilor care fac gărzi, le recomandă acestora să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt menţionate în contracte mai multe drepturi, între care un spor între 25 la sută şi 75 la sută şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, avertizând că refuzul medicilor de a efectua gărzile suplimentare poate duce la blocarea sistemului sanitar. Ministerul Sănătăţii le răspunde doctorilor că gărzile suplimentare vor fi plătite de la 1 august "în baza legislaţiei actuale".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" anunţă că negocierile cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, purtate vineri, au evidenţiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale.

În consecinţă, federaţia a recomandat medicilor să nu semneze contractele individuale de muncă (CIM) cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menţionate expres în aceste contracte dreptul la un spor cuprins între 25 la sută şi 75 la sută, dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte, dreptul la concediul de odihnă pentru CIM - urile aferente gărzilor suplimentare, dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, precum şi dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore.

Recomandarea federaţiei a fost transmisă prin e-mail, către 12.000 de medici din spitalele publice.

"În condiţiile în care medicii pun în practică această recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privinţa activităţilor specifice gărzilor", avertizează Federaţia "Solidaritatea Sanitară”.

Sindicaliştii au trimis Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii scrisori în care au prezentat argumentele lor pentru drepturile cerute. Federaţia a cerut, de altfel, ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, stabilirea, prin act normativ, a modalităţii de organizare a gărzilor medicilor şi plata tuturor drepturilor salariale.

"Noi nu am primit niciodată spor de ore suplimentare, spor de noapte, noi nu primim în timpul gărzilor sporul aferent locului de muncă, în care sunt cuprinse sporurile de urgenţă, sporurile de radiologie etc. Prin urmare, noi nu dorim să semnăm contractul individual de muncă pentru gărzile suplimentare dacă nu vor fi plătite aceste drepturi ale noastre, care sunt cuprinse în legislaţia României, în legislaţia europeană", a declarat Florin Chirculescu, vicepreşedintele federaţiei, la Digi 24.

Ministerul Sănătăţii le-a răspuns medicilor, duminică, anunţând că toate spitalele vor primi, la începutul săptămânii viitoare, o circulară care să clarifice modul de redactare a noilor contracte, astfel încât procesul să se desfăşoare fără probleme şi doctorii să fie plătiţi pentru munca lor.

"Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă catre spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016, aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme", a anunţat, duminică, Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS).

Colintineanu a precizat că MS a convenit cu reprezentanţii sindicali un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare.

"Ministerul Sănatăţii lucrează în regim accelerat la aceste modificări, iar motivul este extrem de simplu: situaţia actuală nu este normală. Aşadar, odată incluse cererile şi recomandările în forma nouă a OMS 870/2004, documentul va fi trimis, conform legii, spre consultare către toate sindicatele, iar forma agreată va fi afişată în transparenţă decizională", a mai spus purtătorul de cuvânt al MS.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a iniţiat şi o petiţie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, semnată până în prezent de aproape 900 de medici, în condiţiile în care, potrivit unui studiu realizat de federaţie, doctorii lucrează în medie 33 de ore fără pauză.

Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru şi orele de gardă) este de 33 ore (78 la sută dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30 la sută dintre respondenţi au muncit continuu mai mult de 33 de ore), sunt rezultatele unui studiu comandat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară” , publicat la începutul lunii.

Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea”, în baza unui chestionar la care au răspuns 1.032 de medici, mai arată că medicii lucrează în medie pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale, iar 33,7 la sută dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.