Angajaţii din sistemul sanitar, nemulţumiţi de diferenţele de salarizare din sistemul bugetar, încep în 20 septembrie protestele, cu pichete la ministere şi Parlament, urmate de grevă japoneză în 12 octombrie, grevă de avertisment în 19 octombrie şi grevă generală în 31 octombrie, a anunţat, joi, Federaţia Sanitas.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a fost luată după discuţiile care au avut loc în Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas, la care au participat şi miniştrii Sănătăţii şi Muncii, Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că a fost o discuţie tehnică, dar fără a fi găsită o soluţie la solicitările sindicaliştilor, astfel că au fost stabilite acţiunile de protest. El a precizat că, pentru corectarea inechităţilor salariale din sistemul de sănătate, efortul bugetar lunar ar fi de şase milioane lei, pentru TESA, personalul administrativ şi creşe.

Potrivit lui Sepi, s-ar putea renunţa la proteste dacă vor fi rezolvate problemele reclamate, printre care introducerea personalului tehnic şi administrativ în OUG 20/2016, respectiv 23.000 de persoane, 1.800 de funcţionari publici din Direcţiile de Sănătate Publică, angajaţii din asistenţă socială şi din grădiniţe, rezolvarea de urgenţă a deficitelor majore dintre spitalele clinice şi cele neclinice şi a problemelor din rândul asistenţilor medicali, între cei cu studii superioare şi absolvenţii de şcoală postliceală, precum şi creşterea venturilor pentru angajaţii din asistenţa socială.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat că orice diferend este avut în vedere în măsura în care vor fi resurse.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a arătat că prioritate vor avea categoriile care nu au fost vizate de OUG 20 şi 43. “Nu am agreat un calendar , dar vom avea discuţii în perioada care ne-a mai rămas la dispoziţie”, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus că de joi va începe strângerea de semnături pentru acţiunile de protest. Bărăscu a precizat că pe 20 septembrie va fi un pichet la sediul Ministerului Muncii, pe 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, pe 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii, la fiecare acţiune de protest urmând să vină aproximativ 200.000 de oameni.

De asemenea, conform calendarului de proteste stabilit de Federaţia Sanitas, în 11 octombrie va fi un pichet la sediul Parlamentului, Bărăscu precizând că sindicaliştii vor cere sprijinul parlamentarilor în rezolvarea problemelor care nu s-au putut soluţiona la nivelul ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor.

“În continuare, pe 12 octombrie va fi grevă japoneză cu banderole, în 19 octombrie avem grevă cu încetarea activităţii timp de două ore, între 08.00 şi 10.00, iar în aceeaşi zi pacienţii vor fi trataţi poate chiar mai bine. În 31 octombrie va fi greva generală”, a mai spus Bărăscu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.