Centrul “Sfânta Maria”, rămas fără personal după ce 14 dintre angajaţi au fost puşi sub acuzare pentru rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare, iar unii dintre aceştia au fost arestaţi preventiv, urmează să fie închis, iar fetele să fie mutate în alte unităţi din Sectorul 1 sau la centre ale unor organizaţii neguvernamentale, a declarat joi, pentru News.ro, directorul DGASPC Sector 1, Dănuţ Fleacă, precizând că se fac eforturi pentru închiderea centrului până la sfârşitul lunii august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1 a declarat că încearcă să închidă Centrul “Sfânta Maria” pentru că acesta funcţionează în prezent cu doar patru educatori, doi ziua şi doi noaptea, şi cu voluntari, însă această situaţie nu poate continua. 

Dănuţ Fleacă a explicat că nu poate face nici angajări, pentru că şi dacă ar scoate posturi la concurs, procedura durează 45-60 de zile. În plus, posturile sunt ocupate, iar acest lucru înseamnă că ar trebui să solicite Consiliului Local aprobarea de noi posturi.

“O să încercăm să îl închidem, pentru că nu am de unde să aduc oameni ca să suplinesc lipsa a opt, nouă educatori. O să încercăm să relocăm fetele cu plasament la ONG-uri sau la alte centre ale Direcţiei, pentru că nu am cum să fac faţă cu doi educatori ziua şi alţi doi noaptea, iar numai cu voluntari nu se poate. Nu am varianta tehnică să salvez centrul”, a spus Fleacă.

Directorul DGASPC Sector 1 a precizat că în centrele aflate în subordinea Direcţiei nu sunt locuri disponibile pentru toate cele 24 de fete de la „Sfânta Maria”, motiv pentru care a început să negocieze cu diverse organizaţii neguvernamentale care ar putea să mai preia din copii.

“Negociem cu ONG-uri, unii preiau patru, alţii cinci. O parte vor merge în centrele noastre, dar nu avem locuri pentru 24. Sper ca până la sfârşitul lunii august să închidem procedura, pentru că în fiecare zi ne rugăm să nu se întâmple ceva mai grav”, a mai spus directorul DGASPC Sector 1.

Dănuţ Fleacă a adăugat că, din cauza lipsei de personal, fetele de la Centrul “Sfânta Maria” vor rata şi tabăra în care ar fi trebuit să plece săptămâna viitoare.

“Trebuie să plece în tabără, dar nu pot să le las pentru că nu mai am educatori de referinţă. Poţi trimite 24 de copii cu doi oameni, când şapte au tratament neuropsihiatric, altele sunt în terapie de grup?”, a mai spus directorul DGASPC Sector 1.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au reţinut, în 24 iunie, 14 angajaţi ai Centrului de plasament “Sfânta Maria” din Sectorul 1, respectiv pe directoarea Mariana Dumitru, Florin Gurău, Oana Rădulescu şi Aureliu Vărzaru, medicul Victoriţa Boţoagă, Eugenia Magdalena Carp, Ioan Tudor, Marinela Gheorghe, Florentina Anghelescu, Nicoleta Cîrjă, Ramona Octaviana Gheorghe, Valerică Soare, Mariana Stanciu şi Mariana Durnoi sunt cercetaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Ulterior, instanţa a dispus arestarea preventivă a şapte dintre aceştia, trei au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar pentru alţi patru a fost luată măsura controlului judiciar. Cei şapte arestaţi preventiv au solicitat, în iulie, înlocuirea arestării preventive cu o altă măsură, în prezent rămând în arest doar trei dintre aceştia.

Angajaţii centrului puşi sub acuzare au interdicţie să comunice între ei sau cu fetele din Centrul “Sfânta Maria". De asemenea, angajaţii puşi sub control judiciar, deşi sunt în libertate, nu îşi pot exercita profesia, măsura fiind dispusă de instanţă. 

Potrivit procurorilor,  angajaţii Centrului “Sfânta Maria” îşi însuşeau în mod constant produse de curăţenie şi medicamente, bunuri alimentare, haine, electrocasnice, cosmetice, dar şi diverse sume de bani care proveneau din sponsorizări sau donaţii destinate fetelor din centru. De asemenea, dacă beneficiarele centrului îi "deranjau" pe supraveghetori, acestea erau internate în sanatoriu câte o lună.

Un angajat de la Centrul de plasament Sfânta Maria şi-a deschis magazin alimentar unde vindea produse luate din instituţie, alţi angajaţi sustrăgeau bunuri din donaţii, precum lenjerii de pat sau electronice, în vreme ce o parte din donaţii erau cumpărate de la copii, la preţuri derizorii, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

Conform aceloraşi surse, unele fete plecau din centru săptămâni întregi şi aveau anturaje unde erau exploatate sexual, în vreme ce altele erau sedate de angajaţi pentru că ar fi fost agitate, deşi frecventau cursurile şcolii şi aveau referinţe bune din partea cunoscuţilor şi colegilor.

Între cele mai rele tratamente aplicate fetelor din centru, "cel mai grav a fost administrarea unor medicamente psihiatrice, care trebuiau prescrise de un medic psihiatru, ceea ce nu se întâmpla la Sfânta Maria”, susţin sursele citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.