Contribuţia medie pe participant, la 31 august, pentru pilonul 2 de pensii a fost de 128 de lei, arată Ileana Horvath, director al Directiei Supraveghere si Control Pensii Private din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, care mai spune că, în ultimii cinci ani, 25.000 de oameni beneficiază de pensii private din pilonul 2 şi din pilonul 3, în condiţiile în care, în 2025, se estimează că vor ieşi la pensie 75.000 de mii de oameni care au contribuit la acest sistem.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Până în acest moment s-au făcut plăţi atât din pilonul 2, cât şi din pilonul 3. Sunt 25.000 de participanţi care au beneficiat fie de pensie de urmaş, fie de invaliditate, fie de pensie la limita de vârstă. Sunt 25.000 în ultimii cinci ani. Va veni anul 2025, respectiv în februarie 2025, când va fi prima cohortă de pensionari din anii în care politicile demografice au fost extrem de încurajatoare. Acea cohortă de «decreţei». Dacă, în cinci ani, am făcut plăţi la 25.000 de participanţi, în perioada februarie 2025 -  martie 2026 vor ieşi la pensie 70.000 de participanţi. Într-un singur an. Vă daţi seama că efortul va fi considerabil atât pentru sistemul de pensii private, cât şi pentru economia României”, a spus Ileana Horvath, director al Direcţiei Supraveghere şi Control Pensii Private din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul conferinţei cu tema ”PENSIILE PRIVATE. Ştiu românii cum să-şi asigure o bătrâneţe liniştită?“, organizată de Agenţia de Presă News.ro, în parteneriat cu NN România..

Horvath arată că în România există o contribuţie extrem de mică, fiind o medie de 128 de lei pe participant, la 1 august 2016. La faptul că acumularea este redusă se adaugă şi munca la negru, dar şi rata de colectare redusă, în cazul angajatorilor care nu îşi plătesc obligaţiile sau le plătesc cu întârziere, explică directorul Direcţiei Supraveghere şi Control Pensii Private din cadrul ASF.

Ileana Horvath mai spune că legea de plată a pensiilor, aşteptată să fie dezbătută în Parlament, va permite efectuarea unor prognoze privind evoluţia conturilor personale.

"Una dintre preocupările noastre, în acest moment este legea de plată a pensiilor. Legea aceasta trenează de foarte mult timp. Ea se află în dezbatere şi pe circuit interministerial. Legea nu a reuşit să apară în dezbaterea Parlamentului. A fost trimisă către Parlament, să sperăm că va fi promulgată în cât mai scurt timp posibil. Prin această lege de plată se vor face şi prognoze cu privire la evoluţia conturilor personale. În acest moment, nu putem decât să facem anumite estimări”, precizează Horvath.

Directorul Direcţiei Supraveghere şi Control Pensii Private din cadrul ASF a mai spus că întregul sistem de pensii private este garantat, fiind constituite provizioane tehnice, iar administratorul fondului de pensii nu poate folosi în alt scop banii participanţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.