În anii ’90, când venea Sanepidul în control la spitale, tuturor le era frică, acum nu mai sunt multe unităţi sanitare care se tem, ceea ce arată că mecanismele de control ale statului au slăbit şi trebuie întărite din nou, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la conferinţa "Criza sistemului medical românesc. Accesul pacienţilor la tratament", organizată de News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Vorbim de mecanisme de control ale autorităţilor statului. Este precum funcţiona Sanepidul în anii ’90. Când venea Sanepidul în control la un butic sau la spital, era un eveniment important, toată lumea se pregătea pentru asta şi tuturor le era frică. Acum, nu mai sunt atât de multe spitale cărora să le fie frică de Sanepid. Asta arată că mecanismele de control ale statului au slăbit. Ele trebuie întărite din nou”, a spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a arătat că, prin noul contract al managerilor de spitale, raportările privind infecţiile nosocomiale vor fi cele reale.

“În noul contract de management, siguranţa pacientului va avea prioritate. Raportările vor fi cele reale. Nu vorbim doar despre sancţionarea managerului. Sancţionarea managerului se face fie la evaluarea anuală, dar sancţionarea managerului şi a spitalului se va face şi pe tot parcursul anului”, a precizat Voiculescu.

Întrebat dacă momentul Colectiv a fost unul dintre motivele pentru care, în ultima vreme, raportările infecţiilor nosocomiale se apropie de realitate, Voiculescu a spus că tragedia din 30 octombrie 2015 a fost esenţială în privinţa modului în care au fost tratate aceste infecţii, în condiţiile în care erau cunoscute de personalul medical.

“Cred că momentul Colectiv a fost esenţial în privinţa modului în care au fost tratate infecţiile nosocomiale în România. Era o problemă pe care, cu siguranţă, personalul medical o cunoştea, în sistem era cunoscută. Infecţiile nosocomiale sunt unul dintre principalele pericole care afectează siguranţa pacientului când este în spital”, a spus ministrul Sănătăţii, în cadrul conferinţei "Criza sistemului medical românesc. Accesul pacienţilor la tratament".

Partenerii conferinţei organizate de agenţia de presă News.ro sunt Medlife, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Farmexpert. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.