Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, joi, la conferinţa "Deficitul de angajaţi calificaţi. Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale din România?”, organizată de Agenţia de presă News.ro, că problema în România nu este legată de capital, ci de necorelarea între cerinţele angajatorilor şi ceea ce livrează învăţământul, primul loc într-un top al cerinţelor meseriilor de către angajatori fiind meseriaşii calificaţi. În acelaşi timp, sistemul de asistenţă socială nu încearcă să îi scoată pe asistaţi din zona de sărăcie, iar angajatorul este nevoit să accepte muncitori necalificaţi, mai spune ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă România are o problemă în acest moment, nu este una de capital. Suntem la începutul unui nou ciclu economic şi modul în care vom putea să ţinem această perioadă fastă pentru dezvoltarea ţării depinde de talent, de forţă de muncă, de capacitatea de a livra forţă de muncă pentru investiţiile în creştere. Acest lucru este foarte important. Discutăm anul acesta de investiţii de peste 4 miliarde, ceea ce înseamnă depăşirea completă a perioadei de criză”, a spus ministrul Muncii. 

Dragoş Pîslaru a prezentat şi o radiografie a problemelor pe care România le are în privinţa "deficitului de talent". 

”România este în primele cinci ţări din lume între lipsa prevalenţei deficitului de talent, aşa cum ne plasează cei 626 de angajatori din România. Faţă de 2014, avem cu 21% mai mare această percepţie a deficitului de talent”, a mai spus ministrul Muncii. 

În ceea ce priveşte analiza pe 2015, în topul meseriilor cerute pe piaţa de muncă locul întâi este ocupat de meseriaş calificat. ”Meseriaşii calificaţi sunt numărul 1 în cerinţa angajatorilor, şi atunci legătura cu învăţământul dual este cheie”, a subliniat demnitarul. 

Următoarele locuri sunt ocupate de ingineri, şoferi, manageri, personal IT, reprezentanţi vânzări, personal financiar-contabil, personal de hotel şi restaurante, muncitori necalificaţi. 

”În România aveam în acest moment 400.000 de oameni care sunt o parte pe venitul garantat şi o parte care nu se mai află în evidenţele autorităţilor. Acei oameni sunt în subzistenţă, fac deplasarea în străinătate sezonier, oameni în afara sistemului, în jur de 200.000. Statul nu livrează nimic pentru ei. Atunci se pune problema cum putem noi să avem politici izolate? Politica era până acum de a le acorda beneficii şi ne luăm mâna de pe ei Oamenii aceştia au reprezentat o masă electorală perfectă şi acest lucru ne dă imaginea unui sistem de asistenţă socială, care nu încearcă să-i scoată din zona de sărăcie, şi problema este că se întâmplă cu o situaţie în care angajatorul este nevoit să accepte muncitori necalificaţi”, a explicat Dragoş Pîslaru. 

La conferinţa "Deficitul de angajaţi calificaţi. Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale din România?”, organizată de Agenţia de presă News.ro în parteneriat cu OMV Petrom participă şi secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Ionescu şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Costreie, alături de reprezentanţi ai companiilor, oameni de afaceri, reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor care derulează proiecte în domeniul educaţiei, consultanţi, traineri, manageri de resurse umane, tema principală fiind soluţiile şi strategiile de reducere a deficitului de angajaţi calificaţi din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.