Challapa şi Billy, câini utilitari special instruiţi, participă în aceste zile, alături de stăpânii lor, Vlad Popescu şi Romică Chinţoi, ambii voluntari la Clubul Câinilor Utilitari (CCU) din Bucureşti, la misiunea de căutare şi salvare a victimelor cutremurului din Albania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceştia au decolat marţi seară cu două aeronave Hercules de la Baza aeriană 90 cu destinaţia Tirana. 

Echipele româneşti intervin de miercuri dimineaţă, în sprijinul autorităţilor din Albania, în urma cutremurului în care peste 40 de persoane au decedat. Echipele de intervenţie au reuşit alături de câinii special antrenaţi să recupereze de sub dărâmături mai multe persoane decedate, printre care şi un cuplu, pe care salvatorii i-au găsit îmbrăţişaţi.

“Este o misiune grea pentru noi, fiind practic prima intervenţie reală a clubului în caz de cutremur. De asemenea, au fost numeroase replici care ne-au pus în dificultate, deoarece sunt multe cladiri grav avariate şi care riscă să se prăbuşească în orice moment. Sperăm să se încheie curând căutările şi să ne întoarcem acasă cu bine, atât noi, cât şi căţeii”, a declarat de la faţa locului Vlad Popescu,  fondator al Clubului Câinior Utilitari.

“Un câine salvator are eficienţă sporită în detecţia persoanelor surprinse în astfel de situaţii. Acesta se deplasează rapid prin dărâmături şi poate pătrunde în zone periculoase şi spaţii înguste, fiind astfel esenţiali în localizarea victimelor. Pregătirea unui astfel de câine însumează aproximativ 1000 de ore de antrenament şi simulari de cutremur în diferite condiţii meteo şi în zone greu accesibile pentru oameni”, a declarat Romica Chintoi, voluntar la Clubul Câinilor Utilitari.

Cele două echipele om-câine ale CCU prezente în Albania sunt atestate în cadrul programelor organizate de Ministerul Afacerilor Interne la Centrul Chinologic "Aurel Greblea" – Sibiu, iar intervenţia din Albania are loc în cadrul protocolului semnat de CCU cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

*Clubul Câinilor Utilitari este o organizaţie non-profit ce are ca scop formarea de echipe om-câine, pentru activităţi de căutare şi salvare în mediu urban şi natural, pentru a localiza persoane dispărute sau supravieţuitori prinşi sub dărâmături în urma unor evenimente precum cutremure sau alunecări de teren. În cadru ONG-ului sunt 10 câini atestaţi  dintre care: 4 cu dublă atestare pentru căutare în mediu urban (dărâmătură, cutremur) şi natural (pădure, câmpie), 4 cu atestat pentru căutarea în mediu natural şi 2 pentru căutarea în mediu urban. Pe lângă aceştia, alţi 10 câini sunt în curs de pregătire şi atestare. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.