Instituţia Prefectului judeţului Buzău s-a autosesizat şi a dispus analizarea de către juriştii instituţiei a noului regulament de funcţionare al Consiliului Local Buzău adoptat la finele lunii iunie de majoritatea aleşilor municipali, care prevedea, printre altele, limitarea accesului cetăţenilor şi al reprezentanţilor mass-media la şedinţe. Atât regulamentul, cât şi hotărârea de consiliu local prin care a fost aprobat, nu au fost transmise încă Prefecturii pentru obţinerea avizului de legalitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am avut o discuţie informală cu colegii de la serviciul juridic şi i-am rugat să studieze acest regulament înainte să ajungă el în mod oficial împreună cu hotărârea de consiliu pentru a primi avizul de legalitate pentru că libertatea drepturilor şi libertăţilor trebuie să rămână o prioritate. Eu am nişte păreri personale pe care nu le pot expune public din prisma funcţiei însă vreau să asigur pe toată lumea că la cea mai mică urmă de îndoială vom merge în faţa judecătorilor pentru a ne spune dânşii dacă există acolo un abuz, o nerespectare a drepturilor constituţionale, sau dimpotrivă să ne spună că este în regulă aşa, să intrăm doar câte cinci în sala de şedinţe şi doar atunci când vor stăpânii", a spus prefectul judeţului Buzău Daniel Ţiclea.

Pe de altă parte prefectul judeţului Buzău spune că, în opinia sa, mai există şi o altfel de limitare a drepturilor cetăţeanului legată de argumentarea interesului legitim aşa cum este acesta stipulat în textul regulamentului.

„Limitarea dreptului cetăţeanului de a fi prezent doar dacă are un interes legitim faţă de proiectul de hotărâre în dezbatere  creează o limitare care poate fi neconstituţională. În plus,  exista cetăţeni fără studii juridice care sigur nu vor reuşi să argumenteze un interes legitim. Nu cred ca este în spiritul democraţiei sa permitem drepturi numai celor instruiţi juridic sau celor care-şi permit asistenţa unui avocat", a mai declarat pentru News.ro prefectul Daniel Ţiclea.

Săptămâna trecută, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Buzău consilierii majoritari ai PSD au impus, prin vot, după dezbateri aprinse în plen un regulament de funcţionare iniţiat de executivul Primăriei Buzău prin care se limitează accesul cetăţenilor şi al reprezentanţilor mass-media la şedinţele deliberativului local.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.