Bucureştenii care nu îndepărtează ţurţurii de pe imobilele pe care de deţin sau le administrează pot primi amenzi între 200 şi 500 de lei, iar amenzile pentru firme pot ajunge până la 2.000 de lei. Potrivit unei hotărâri a Consiliului General al Capitalei, persoanele şi firmele au obligaţia să îndepărteze ţurţurii de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului imobilului şi să cureţe în cel mult 24 de ore după încetarea ninsorii zăpada depusă şi gheaţa formată pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau unde îşi desfăşoară activitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, persoanele şi firmele au obligaţia de îndepărtare a ţurţurilor formaţi la streşinile şi jgheaburile imobilelor pe care le deţin sau le administrează, întrucât există pericolul să se desprindă şi să rănească oamenii sau să distrugă bunuri.

"Atunci când există risc iminent de cădere a ţurţurilor formaţi la imobile, proprietarul/administratorul are obligaţia de a lua măsuri pentru avertizare şi marcare a perimetrului expus riscurilor. Intervenţia pompierilor se poate realiza doar în situaţii speciale, atunci când sunt puse în pericol vieţi şi/sau se pot produce pagube material, iar înălţimea imobilelor sau condiţiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acţioneze în siguranţa pentru îndepărtarea ţurţurilor”, a precizat ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 2010, persoanele fizice şi juridice au obligaţia ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze ţurţurii de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului imobilului, să cureţe în maxim 24 de ore după încetarea ninsorii zăpada depusă şi gheaţa formată pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau unde îşi desfăşoară activitatea, a sediilor de firmă, a curţilor sau terenurilor deţinute, astfel încât traficul pietonal să se desfăşoare în condiţii normale.

La imobilele în care la parter funcţionează societăţi comerciale sau prestatori de servicii, obligaţiile de îndepărtare a ţurţurilor şi curăţare a trotuarelor revin acestor unităţi pe timpul funcţionării lor.

Cei care nu respectă aceste obligaţi pot fi amendaţi de Poliţia Locală. Amenzile sunt între 200 de lei şi 500 de lei pentru persoane şi între 500 de lei şi 2.000 de lei pentru firme.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus, luni, că municipalitatea, prin operatorii de salubritate şi cu ajutorul persoanelor care sunt în detenţie şi a jandarmilor, vor curăţa de zăpadă doar străzile laterale şi trotuarelor care nu aparţin agenţilor economici sau asociaţiilor de proprietari.

"Începând de astăzi (9 ianuarie, n.r.), Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, precum şi poliţiile de sector vor împărţi somaţii, care, în câteva ore se vor transforma în amenzi, care pot ajunge până la 500 de lei", a precizat Firea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.