Autorităţile din judeţul Argeş au decis, marţi, detaşarea fără acordul acestora a doi medici de terapie intensivă de la spitalele din Câmpulung şi Curtea de Argeş la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş. Concomitent, doi medici ATI de la Spitalul Judeţean sunt transferaţi la cel din Mioveni, unde 16 dintre cele 17 paturi ale secţiei ATI COVID sunt ocupate. Decizia a fost luată în condiţiile în care şapte medici de terapie intensivă de la alte unităţi sanitare au fost solicitaţi să facă trei sau patru gărzi pe lună la ATI Mioveni, însă cu toţii au refuzat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Exista pericolul închiderii secţiei ATI a Spitalului Mioveni, secţie care are 17 paturi. Această situaţie este urgentă şi cerea soluţii urgente. În acelaşi timp, nu trebuie neglijat nici faptul că medicii ATI de la Spitalul Judeţean sunt suprasolicitaţi atât fizic, cât şi psihic, ajungând la un grad de epuizare care trebuia soluţionat. Din acest motiv, am cerut participarea la o şedinţă a tuturor managerilor de spital din judeţul Argeş, pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru a păstra în bune condiţii de funcţionare ambele unităţi, atât secţia ATI a Spitalului Judeţean, cât şi  secţia ATI a Spitalului Mioveni. (...) Concluzia este următoarea: în judeţ avem 13 medici ATI. Din aceşti 13 medici, patru sunt la Spitalul Judeţean, doi sunt la Spitalul Municipal Mioveni. Ceilalţi 7 sunt la Spitalul Costeşti, la Spitalul Câmpulung, la Spitalul Curtea de Argeş. S-a luat legătura cu ei, direct sau indirect, prin manageri, solicitându-li-se acceptul ca fiecare dintre dânşii să efectueze trei gărzi pe lună. În acest fel acoperindu-se necesarul de gărzi al Spitalului Judeţean şi în acest fel nemaifiind nevoie de medicii de la ATI Mioveni. Toţi au refuzat. Cred că răspunsul ăsta spune tot şi mă scuteşte pe mine de orice alte comentarii”, a declarat prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu, marţi, în cadrul unui briefing. 
 
Prefectul a menţionat că medicii au invocat motive personale pentru refuzul lor. 
 
În prezent, în Secţia ATI a Spitalului Mioveni sunt internaţi 16 pacienţi, care în lipsa cadrelor medicale ar fi trebuit transferaţi, cu riscurile aferente unei astfel de operaţiuni, la Spitalul Judeţean din Piteşti. În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică a emis, în baza legislaţiei în vigoare, o decizie prin care medici de la alte spitale sunt transferaţi, fără acordul lor. 
 
"Soluţia urgentă a fost în aplicarea dispoziţiilor legale şi anume emiterea de către Direcţia de Sănătate Publică a unei decizii prin care, fără acordul acelor medici, un medic de la Spitalul Câmpulung şi un medic de la Spitalul Curtea de Argeş să fie detaşaţi temporar, pentru o perioadă de 30 de zile la Spitalul Judeţean Argeş, în acest fel asigurându-se personalul medical atât pentru Spitalul Judeţean Argeş, cât şi funcţionarea în continuare a Spitalului Mioveni”, a adăugat prefectul. 
 
El a explicat că la Spitalul Câmpulung rămâne un medic de terapie intensivă, iar unitatea nu rămâne "total descoperită", iar pacienţii care ar avea nevoie de terapie intensivă să fie transferaţi la Spitalul Judeţean.
 
La Spitalul din Curtea de Argeş secţia ATI este în renovare. 
 
"Sunt sigur că situaţia nu este confortabilă pentru cei doi medici, dar este extrem de importantă pentru a asigura continuitatea funcţionării secţiei ATI de la Spitalul Municipal Mioveni, cât şi buna funcţionare a secţiei ATI de la Spitalul Judeţean Argeş”, a mai spus Radu Perianu. 
 
Directorul DSP, Sorina Honţaru, a adăugat că secţia ATI de la Mioveni nu se va închide atâta timp cât numărul de cazuri de COVID rămâne unul ridicat, mai ales având în vedere faptul că zilnic se înregistrează creşteri ale incidenţei infecţiei COVID. 
 
Ea a precizat că, dacă secţia de terapie intensivă a Spitalului Mioveni s-ar fi închis, iar pacienţii ar fi fost transferaţi la alte spitale din judeţ, în Argeş ar fi rămas liber un singur pat de terapie intensivă. În plus, cinci dintre pacienţii de la ATI Mioveni nu sunt transportabili. 
 
Documentele privind detaşarea celor doi medici au fost întocmite şi trimise.
 
"Hârtiile au fost transmise prin CJCCI la nivel central. Astăzi aşteptăm ordinele de detaşare a celor doi medici de la Judeţean la Spitalul Mioveni şi a medicului de la Câmpulung şi la Curtea de Argeş la Spitalul Judeţean şi astfel la Spitalul Judeţean vom avea şase medici, iar la Mioveni avem doi medici specialişti, un medic care a dat examenul şi cinci rezidenţi. Deci cei cinci rezidenţi trebuie obligatoriu coordonaţi de specialişti, altfel ei nu pot lucra”, a precizat Sorina Honţaru.
 
Conform acesteia, în judeţ sunt 640 de paturi COVID. Dintre acestea, 399 sunt pentru confirmaţi adulţi, dintre care 311 paturi sunt libere.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.