Aproape o mie de săteni din comuna ieşeană Ruginoasa au ieşit sâmbătă dimineaţă pe străzi pentru a asista la tradiţionala bătaie cu bâte, mare parte dintre ei plecând însă dezamăgiţi întrucât participanţii nu s-au confruntat violent ca în alţi ani, ci doar s-au îmbrâncit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două cete de tineri din comuna Ruginoasa, respectiv Vălenii şi Delenii, s-au adunat dimineaţă în puncte diferite ale comunei, unde s-au echipat cu măşti şi costume special create pentru eveniment, apoi au pornit spre centrul localităţii pentru a se confrunta. Spre deosebire de alţi ani, membrii celor două grupări nu aveau asupra lor bâte sau alte obiecte contondente. La un moment dat, cele două tabere rivale s-au întâlnit, apărând unele îmbrânceli între participanţi.

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, care a mers în comuna Ruginoasa sâmbătă dimineaţă, a declarat pentru News.ro că localnicii au înţeles mesajul autorităţilor, astfel că nu au existat incidente, ca în alţi ani.

"N-au fost probleme, a fost linişte. Normal că s-au mai şi îmbrâncit. Când îi vezi de aproape, cu măştile acelea, par fioroşi”, a spus prefectul de Iaşi.

În loc de bâte, unii participanţi aveau în mâini coceni de porumb. Cei mai dezamăgiţi că bătaia nu mai are loc au fost sătenii, unii dintre aceştia fluierând de pe margine.

Potrivit jandarmilor, la eveniment au fost prezenţi aproape o mie de săteni din Ruginoasa.

Sâmbătă după-amiază, la Ruginoasa va avea loc prima ediţie a festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă.

Anul trecut, pe 31 decembrie, câteva sute de săteni din comuna ieşeană Ruginoasa s-au adunat în centrul localităţii, pentru a asista la tradiţionala bătaie între cetele de mascaţi, jandarmii împiedicând confruntarea dintre cele două tabere, spre nemulţumirea unora dintre participanţi.

Mai mulţi săteni din Ruginoasa s-au arătat nemulţumiţi că autorităţile interzic bătaia între cetele de mascaţi, oprind astfel tradiţia care se respectă de zeci de ani în comună. Totodată, oamenii au cerut organizarea unui referendum local pentru a stabili dacă tradiţionala bătaie trebuie continuată.

 

În urmă cu mai mulţi ani, bătaia a degenerat, mai multe persoane fiind transportate la spital după ce au fost rănite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.