Aproape 2.000 de oameni au venit, marţi seară, la Biserica Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Capitală, la slujba care deschide sărbătoarea Sfântului Pantelimon, ocrotitorul bolnavilor, doctor fără de arginţi. După slujbă, a început o procesiune pe străzile din jurul bisericii, circulaţia în zonă fiind blocată. Sfântul este cinstit de Biserica Ortodoxă pe 27 iulie, iar Biserica Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc, din Bucureşti, serbează hramul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii au format o coadă ordonată, care începe în afara Bisericii Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc şi se încheie în interior, unde a fost amenajat un baldachin sub care, în timpul slujbei, a fost pusă racla cu moaşte ale Sfântului Pantelimon.

Credincioşii se închină şi se roagă sfântului pentru sănătate, să intre copiii la facultate, să aibă belşug şi pace. Două eleve de gimnaziu nu îşi mai amintesc mare lucru despre sfânt, dar merg cu nădejde să se închine pentru părinţi şi ca, la anul, să intre la liceu la "Sfântul Sava".

Într-un colţ, oamenii pot lua agheasmă. Aproape 20 de preoţi citesc rugăciuni puse pe hârtie de credincioşi. Apoi, într-un glas, rostesc "Tatăl nostru" şi acatistul Sfântului.

După slujbă, oamenii pornesc într-o procesiune pe străzile din jurul bisericii, circulaţia în zonă fiind blocată. Cei aproape 2.000 de credincioşi sunt vegheaţi de mai multe echipaje de jandarmi.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu şi era originar din cetatea Nicomidiei. El s-a născut în anul 284, dintr-un tată păgân, senator la curtea împaratului, şi o mamă creştină. Primul său nume a fost "Pantoleon", adică "cel în toate puternic ca un leu". 

Părinţii Sfântului Pantelimon s-au îngrijit de creşterea copilului şi l-au dat în seama renumitului doctor Eufrosin, care l-a învăţat cum să-i îngrijească pe bolnavi. De la preotul Ermolae, Pantelimon a învăţat credinţa creştină. Într-o zi, pe când se întorcea acasă, Pantelimon a găsit pe marginea drumului un copil mort, muşcat de o viperă. Dorind să pună la încercare spusele bătrânului preot Ermolae, el s-a rugat lui Dumnezeu ca acel copil să învie, iar vipera să moară. Spre uimirea tânărului Pantelimon, copilul a înviat. Atunci el a alergat la bătrânul Ermolae şi l-a chemat să îl vadă. Ulterior a primit sfântul botez şi sfintele taine.

Pantelimon a tămăduit şi alţi oameni, printre care şi un orb, pe care nici măcar Eufrosin nu l-a putut vindeca. Atrăgând invidia celorlalţi medici, aceştia i-au spus împăratului că Pantelimon este creştin. Dorind să se convingă, împăratul l-a chemat mai întâi pe orbul vindecat, care a mărturisit că el este creştin ca şi cel care l-a tămăduit, iar după aceea l-a chemat pe tânărul Pantelimon. Acesta a mărturisit că este creştin şi, pentru a dovedi puterea lui Dumnezeu, a vindecat un slăbănog despre care toţi spuneau că nu mai are şanse de tămăduire.

Cu toate acestea, Pantelimon a fost supus la mai multe suplicii, primind în cele din urmă cununa muceniciei. La fel au fost martirizaţi şi preotul Ermolae, cei doi ucenici ai acestuia, precum şi orbul vindecat.

În momentul decapitării sfântului, din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment. Spre a nu lua creştinii trupul sfântului, acestuia i s-a dat foc, însă s-a întâmplat atunci o altă minune: acesta a fost scos din cenuşă neatins de foc, fiind îngropat cu mare cinste în anul 303.

Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai Bisericii lui Hristos. Pomenit pe 27 iulie, sfântul este adesea numit "doctor fără de arginţi", arătându-se astfel că el nu a umblat după averi şi nu a cerut nimănui să-i plătească pentru binefacerile făcute.

Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor şi creştin.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.