Numărul deţinuţilor care au participat la activităţi de formare profesională a scăzut semnificativ în 2016, comparativ cu anul 2015. Astfel, anul trecut doar 519 deţinuţi au urmat cursuri de calificare profesională, faţă de 2015, când peste 2.000 de condamnaţi au participat la cursuri de formare, se arată în raportul de activitate pe 2016 al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Diminuarea numărului de persoane custodiate participante la cursuri de calificare profesională este determinată de faptul că nu au mai fost organizate astfel de demersuri în cadrul proiectelor cu finanţare europeană, ci doar prin intermediul Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ce impun condiţii de selecţie restrictivă”, se precizează în raport.

În cursul anului 2016, 196.838 de persoane condamnate au participat la programe şi activităţi educative, mai puţin decât în 2015, când numărul acestora a fost de 314.748.

Şi în ceea ce priveşte participarea la programele şi activităţile de asistenţă psihologică şi socială, în 2016 s-a constatat un număr mai mic de participare a deţinuţilor la aceste activităţi. Potrivit raportului, acest lucru se datorează lipsei de personal specializat şi a neimplicării specialiştilor în comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor vacante.

De asemenea, în cazul asistenţei medicale, 15.664 de deţinuţi care au avut nevoie de servicii medicale au fost internaţi în spitalele din penitenciare şi 775 au fost internaţi în spitale publice.

Anul trecut, în penitenciarele din România au fost înregistrate 98 de decese, dintre care 86 au fost din cauze medicale şi 12 din cauze violente (spânzurări, accidente, omucideri), cu 15 cazuri mai puţin decât în anul precedent.

"În anul 2016 s-a înregistrat cel mai scăzut procent din ultimii cinci ani al deceselor produse”, se arată în raport.

Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, lucrările de reparaţii curente au crescut cu aproape 204 la sută în 2016 faţă de anul precedent, fiind, astfel, create 679 de noi locuri de cazare în penitenciare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.