Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, în faţa delegaţilor la Congres, că Alianţa Liberalilor şi Democraţilor a trecut examenul „foarte sever” al alegerilor parlamentare din 2016 şi a obţinut al treilea rezultat pe scena politică. Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central, ALDE s-a situat pe locul cinci, după PSD, PNL, USR şi UDMR, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Din 2014 au trecut doi ani şi jumătate cu aproximaţie şi a trebuit să trecem prin două examene severe, mă refer la alegerile locale (...) Mulţi au avut dubii că vom trece aceste examen şi totuşi am reuşit. A urmat al doilea examen la fel de greu, poate mai greu, cu un pariu pe care mulţi nu aveau curajul să-l facă şi anume că ALDE va intra în Parlament. Am reuşit şi acest al doilea examen foarte sever şi după alegerile care au avut loc anul trecut am obţinut al treilea rezultat pe scena politică, lucru care nu este puţin pentru un partid care la vremea respectivă avea practic un an jumate vechime”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus că „oamenii politici adevăraţi sunt cei care sunt legaţi de valori, de idealuri, şi nu de ambiţia de a parveni într-o funcţie”.

„Sigur, funcţia îţi dă posibilitatea să îţi pui în aplicare gândurile, să îşi pui în aplicare proiectele, dar mai important decât funcţia este modul în care ne raportăm la societate şi la ţară”, a completat copreşedintele ALDE.

Tăriceanu a susţinut că „rareori” aude în România oameni care să discute despre interesul naţional şi cel al cetăţenilor.

„Rareori aud în România oameni discutând despre interesul naţional, despre interesul cetăţenilor în sensul larg al cuvântului, rareori aud cuvinte rostite care să se refere la România nu numai ca un teritoriu, ci România ca naţiune, ca stat independent şi suveran. Sunt valori pe care în buna tradiţie a liberalismului românesc le vrea prezente şi în acţiunea şi gândirea noastră a tuturor”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu. 

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), partidul condus de drept de Călin Popescu-Tăriceanu şi în acte şi de Daniel Constantin, are programat vineri şi sâmbătă, la Palatul Parlamentului, Congresul pentru votarea noului statut şi alegerea noii conduceri.

Congresul ALDE a început vineri la ora 16:00 în sala Alxandru Ioan Cuza a Palatului Parlamentului şi a fost precedat de reuniunile Biroului Politic Central, la ora 13:00, şi a Delegaţiei Permanente Naţionale, la ora 13:30.

Principalul punct de pe ordinea de zi a congresului de vineri este votarea noului statut al formaţiunii.

Sâmbătă, începând cu ora 10:00, în cea de-a doua zi a congresului ALDE, va fi aleasă noua conducere a formaţiunii şi vor fi votate trei rezoluţii şi moţiuni, una vizând economia, cealaltă situaţia politică, iar a treia statul de drept.

Călin Popescu Tăriceanu, aşteptat să fie validat şef unic al ALDE, nu şi-a depus până la această oră candidatura, precizând că aşteaptă ”ultima clipă”, adică vineri seara, pentru a face acest lucru. De altfel, pentru niciuna din funcţiile de conducere ale ALDE nu există până în acest moment vreun pretendent.

Daniel Constantin, în prezent co-preşedinte al ALDE alături de Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu va participa la lucrările Congresului şi este de aşteptat să fie exclus din formaţiune.

Constantin a contestat la Tribunal convocarea congresului, dar instanţa a amânat joi pentru data de 18 mai luarea unei decizii. Judecătorii au solicitat lista cu membrii Consiliului Naţional ai fostului Partid Conservator, formaţiune care alături de PLR formează ALDE, pentru a se convinge dacă membrii de drept au fost şi cei care au participat la luarea deciziei de convocare a congresului.

Practic, Daniel Constantin a contestat la Tribunal decizia Delegaţiei Permanente a ALDE din 19 martie prin care a fost convocat congresul, susţinând că aceasta nu s-a întrunit statutar şi că membrii chemaţi să ia decizia au fost alţii decât cei din acte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.