Grupul telecom RCS&RDS a pierdut în primă instanţă procesul prin care a cerut să îşi facă o reţea paralelă de distribuţie a energiei electrice, a decis Curtea de Apel. Decizia Curţii de Apel, din 19 aprilie, poate fi atacată cu recurs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două companii controlate de RCS&RDS, Delalina SRL şi Foto Distribuţie SRL, au dat anul trecut în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Guvernul, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, precum şi trei filiale de distribuţie ale Enel (E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Muntenia şi E-Distribuţie Dobrogea), dar şi Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, din cauză că nu le-au fost acordate licenţele de distribuţie energie.

"Respinge ca neîntemeiate excepţiile tardivităţii şi inadmisibilităţii. Respinge excepţia de nelegalitate a licenţelor operatorilor concesionari ca inadmisibilă. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâţilor. Obligă reclamantele la plata către pârâta E. Distribuţie Transilvania Nord a sumei de 35.000 lei, cheltuieli de judecată", arată decizia publicată pe postalul instanţelor de judecată.

RCS&RDS poate face recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

"Cererea de exercitare a căii de atac se depune la Curtea de Apel Bucureşti", mai arată decizia.

La jumătate lunii martie a anului trecut, ANRE a respins solicitarea societăţilor Delalina şi Foto Distribuţie de acordare a licenţei pentru distribuţia energiei electrice, motivând decizia prin nerespectarea, de către cele două societăţi, a mai multor prevederi din legislaţia în vigoare. ANRE a susţinut că a luat „singura decizie permisă de cadrul legislativ în vigoare”.

Cele două entităţi controlate de grupul RCS&RDS au acţionat în instanţă Guvernul, ANRE, ministerele Energiei şi Economiei, trei filiale de distribuţie ale Enel şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord, una dintre filialele Electrica. 

Companiile controlate de RCS&RDS cer anularea Ordinului ANRE nr. 73/2014, care reglează condiţiile generale ce trebuie respectate pentru acordarea licenţelor pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Dosarul a fost înregistrat pe 7 aprilie 2016 pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Ordinul contestat de RCS&RDS prevede, la articolul 5, că firmele care au contracte de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei, cum ar fi Enel şi Electrica, au dreptul exclusiv să presteze în respectivele regiuni.

”Pe durata de valabilitate a licenţei, titularul licenţei are dreptul exclusiv să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice, în condiţiile reglementărilor în vigoare, în zona definită în condiţiile specifice asociate licenţei, folosind reţeaua electrică de distribuţie pe care o deţine în calitate de proprietar sau cu orice alt titlu legal, prevăzută în condiţiile specifice asociate licenţei, cu respectarea prevederilor contractului de concesiune încheiat cu autoritatea contractantă”, se arată în ordinul ANRE.

În plus, în cazul în care un terţ intenţionează să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice utilizând reţelele electrice de distribuţie pe care le deţine, amplasate într-o zonă concesionată, titularul licenţei are dreptul să refuze ca terţul să realizeze serviciul de distribuţie.

Titularul licenţei poate invoca dreptul exclusiv de a presta serviciul de distribuţie în zona respectivă, drept dobândit prin contractul de concesiune şi prin licenţa acordată.

Compania RCS & RDS a contestat şi în 2015 o altă decizie a ANRE, prin care i s-a interzis să-şi construiască propria reţea de distribuţie a energiei electrice, şi a anunţat că va continua proiectul.

Prin mai multe ordine, ANRE solicită oricărei companii care vrea să dezvolte o reţea nouă de distribuţie să obţină acordul distribuitorului care are concesionată reţeaua în acea zonă şi care a preluat reţeaua actuală de la stat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.