O capsulă Dragon a companiei SpaceX, care a expediat provizii şi echipamente la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), luna trecută, a revenit cu bine pe Terra, duminică, cu eşantioane preţioase ce reprezintă rezultatele experimentelor ştiinţifice realizate pe avanpostul orbital, informează generation-nt.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capsulele Dragon construite de compania SpaceX sunt unele dintre vehiculele spaţiale care aprovizionează cu regularitate Staţia Spaţială Internaţională. Capsula Dragon s-a conectat la ISS pe 22 februarie, la o zi după o amânare cauzată de defectarea sistemului ei de geolocalizare (GPS).

Capsula a fost desprinsă de corpul staţiei şi eliberată pe orbită cu ajutorul unui braţ robotizat, manevrat de astronauţii Thomas Pesquet şi Shane Kimbrough, şi a revenit duminică pe Terra, amerizând după cinci ore în largul coastelor statului mexican Baja California.

Dragon a fost încărcată de astronauţii de pe ISS cu numeroase eşantioane, reprezentând rezultatele experimentelor ştiinţifice realizate la bordul staţiei, având o greutate de 2,5 tone.

Eşantioanele recuperate de NASA de la bordul capsulei Dragon reprezintă rezultatele unor experimente de biologie celulară, ce au permis oamenilor de ştiinţă să studieze regenerarea osoasă şi dezvoltarea celulelor în condiţii de microgravitaţie, cu implicaţii potenţiale ce ar putea duce la găsirea unor tratamente eficiente împotriva cancerului. 

Aceleaşi eşantioane ar putea sta la baza dezvoltării unor tehnologii medicale de care vor beneficia viitoarele generaţii de colonişti spaţiali.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.