Administraţia Trump a eliminat vineri majoritatea vestigiilor rămase din administraţia Obama la Departamentul de Justiţie, ordonând unui număr de 46 de procurori să demisioneze imediat. Printre aceştia se numără procurorul pentru Manhattan, Preet Bharara, relatează New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concedierile au fost supriză – în special în cazul lui Bharara, care şi-a construit o reputaţie pentru instrumentarea cazurilor de corupţie, în special pe Wall Street.

În noiembrie, Bharara s-a întâlnit cu preşedintele-ales Donald J. Trump la Trump Tower, din Manhattan, şi le-a spus reporterilor după aceea că atât Trump, cât şi Jeff Sessions, care este acum Procurorul General, i-au cerut să rămână în funcţie. Bharara le-a dat asigurări că va face acest lucru.

Însă vineri, el s-a aflat printre procurorii federali care au fost sunaţi de Dana Boente, Procurorul General adjunct, care le-a cerut să demisioneze, au declarat surse apropiate dosarului.

Vineri seară, deşi unii procurori şi-au anunţat public demisia, Bharara încă nu o făcuse, iar purtătorul său de cuvânt a refuzat să comenteze.

În locul procurorilor care au demisionat vor rămâne, interimar, adjuncţii lor.

“Aşa cum a fost cazul şi la tranziţiile trecute, mulţi dintre cei care au fost nominalizaţi de administraţiile precedente au părăsit Departamentul Justiţiei”, a explicat ea într-un e-mail. “Procurorul General le-a cerut celorlalţi 46 de (procurori – n.r.) numiţi de preşedinte să îşi dea demisia, pentru a asigura o tranziţie uniformă”, a adăugat ea.

Ordinul a venit după două săptămâni în care aliaţii lui Trump şi-au intensificat apelurile pentru demiterea persoanelor numite în funcţie de Obama. În plus, Trump a fost nemulţumit de o serie de scurgeri de informaţii, inclusiv de la Casa Albă.

Mai mulţi oficiali au dat asigurări că demiterele au fost planificate de mult timp. Însă ordinele în sine au apărut după ce un jurnalist Fox News i-a cerut lui Trump că “elimine” toţi oficialii numiţi de administraţia Obama, numindu-i “sabotori” care dezvăluie secrete pentru a-i face rău lui Trump.

De asemenea, o serie de ONG-uri i-au cerut lui Bharara să ancheteze dacă Trump a încălcat clauze ale Constituţiei care le interzic oficialilor federali că încaseze bani de la guverne străine.

Deşi nu este nimic neobişnuit ca un preşedinte nou să înlocuiască procurorii numiţi de predecesorul său, de regulă acest lucru se face treptat, pentru ca tranziţia să nu fie bruscă, explică New York Times.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.