Companiile străine au făcut investiţii directe în România în valoare de 4,081 miliarde euro în 2016, în creştere cu 18% faţă de anul anterior şi care reprezintă un nivel-record al ultimilor opt ani, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2015, investiţiile străine directe în România au crescut la 3,46 miliarde de euro, arată datele revizuite publicate de către BNR. 

"Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 4.081 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3.899 milioane euro, iar creditele  intragrup au înregistrat valoarea netă de 182 milioane euro", a precizat banca centrală.  

Potrivit seriilor lunare revizuite publicate de BNR, investiţiile străine au fost de 3,928 miliarde euro după primele 11 luni din 2016. 

Astfel, în decembrie 2016, valoarea investiţiilor străine directe a fost de circa 153 milioane euro, arată calculele News.ro. De obicei, cifrele sunt revizuite, uneori chiar semnificativ, în lunile următoare de către banca centrală. 

Nivelul investiţiilor străine din 2015 a fost unul record după 2009, când investiţiile străine directe în România au însumat 3,49 miliarde euro. Nivelul maxim istoric a fost înregistrat în 2008, când firmele străine au investit în România 9,5 miliarde euro. 

Investiţiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiţii realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung şi au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei şi salariilor.

În 2016, investiţiile străine directe au acoperit integral deficitul de cont curent al României, estimat la 4,1 mliarde euro, potrivit datelor preliminare ale BNR. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.